LibreOffice versus OpenOffice: wat is het verschil?

LibreOffice en OpenOffice zijn twee populaire open-source alternatieven voor Microsoft Office.

Elk van hen kan worden aanbevolen als u op zoek bent naar een open-source kantoorsuite met een tekstverwerker, spreadsheet, presentatie en een paar andere programma’s.

Om echter het beste uit een kantoorsuite te halen, moet u de verschillen tussen beide kennen om te beslissen wat het beste voor u is.

Moet u LibreOffice of OpenOffice gebruiken? Wat zijn de verschillen? Hier verken ik daar meer over.

LibreOffice versus LibreOffice. OpenOffice: Origins

OpenOffice.org was een project ontwikkeld door Sun Microsystems. Het werd geïntroduceerd als een open-sourceversie van StarOffice (in eerste instantie door hen overgenomen) om te concurreren met Microsoft Office.

Later nam Oracle Sun Microsystems over en sloot uiteindelijk OpenOffice.org af terwijl het de codebasis naar Apache indiende.

Toen Apache het begon te onderhouden, werd de naam van de kantoorsuite aangepast naar “OpenOffice” of Apache OpenOffice.

Tijdens deze overgangsperiode heeft The Document Foundation OpenOffice.org gevorkt om LibreOffice te creëren, uit angst dat Oracle het project zou stopzetten.

LibreOffice is dus gemaakt als vervanging voor OpenOffice.org.

Maar nu OpenOffice nog steeds bestaat en actief wordt onderhouden, waarom zou u dan voor LibreOffice kiezen? Is OpenOffice niet goed genoeg? Wat zijn de overeenkomsten tussen hen?

Wat is gebruikelijk in LibreOffice en Apache OpenOffice?

LibreOffice en OpenOffice hebben een paar dingen gemeen.

U kunt ze allemaal gebruiken als u alleen een basisdocument, spreadsheet of presentatie hoeft te maken zonder dat er ingewikkelde handelingen of snelkoppelingen nodig zijn om de productiviteit te verbeteren.

Simpel gezegd, u kunt op beide rekenen als u een open-source kantoorsuite op Linux, Windows en macOS nodig heeft.

LibreOffice en OpenOffice zijn capabel genoeg om verschillende bestandsindelingen te openen, waaronder Microsoft’s DOCX, PPT en meer.

Helaas vervagen de overeenkomsten als je zoekt Verschillende functies, gebruikersinterface, compatibiliteit van bestandsindelingen, exportmogelijkhedenen andere kenmerken.

Als je ze intensief gaat gebruiken, merk je natuurlijk de verschillen.

Maar om u van de problemen te behoeden, wil ik de verschillen hier benadrukken:

Installatie en platformbeschikbaarheid

De eerste stap naar de gebruikerservaring is de installatieprocedure en de beschikbaarheid van het platform.

Het programma is een grote teleurstelling als het lastig te installeren is en niet wordt ondersteund voor meerdere platforms.

In dit geval zijn LibreOffice en Apache OpenOffice officieel beschikbaar voor: Linux, Windows en macOS.

Als het om mobiele platformen gaat, vind je Collabora Office (gebaseerd op LibreOffice) in de Play Store (Android) en de App Store (iOS). Het komt in de buurt van een officiële poort van LibreOffice, aangezien Collabora zijn commerciële partner is.

Hoewel u ze of een andere community/poort van derden ook kunt gebruiken als vervanging voor OpenOffice op mobiele telefoons, het heeft geen officiële poorten beschikbaar.

Nu u de ondersteunde platforms kent, hoe eenvoudig is het om ze te installeren?

Voor Linux, LibreOffice is beschikbaar in de officiële repositories en wordt vermeld in het softwarecentrum en pakketbeheerders. U bent dus een paar klikken verwijderd van het instellen op uw Linux-systeem.

libreoffice softwarecentrum

Helaas is OpenOffice een gedoe om te installeren. Het is niet beschikbaar in de repositories en u kunt het ook niet vinden in het softwarecentrum. Bovendien, als u LibreOffice al voorgeïnstalleerd heeft, moet u eventuele sporen verwijderen voordat u probeert OpenOffice te installeren (om installatieconflicten te voorkomen).

U moet de officiële pakketten (per uw Linux-distributie) downloaden van zijn website, deze uitpakken en een aantal opdrachten gebruiken om OpenOffice op Linux te installeren.

openoffice debs linux

Voor Windows en macOSis de installatie eenvoudig, waarbij u het installatiepakket downloadt en de instructies op het scherm volgt.

LibreOffice biedt ook een alternatieve manier (via zijn partners) om het te krijgen, met behulp van de Microsoft Store en de Mac App Store. Je zult ze wel moeten betalen. Een deel ervan wordt gedoneerd aan de Document Foundation en een deel helpt bij de ontwikkeling van LibreOffice.

Niet te vergeten, LibreOffice kan dankzij Collabora Office ook op Chromebooks worden gebruikt.

Samenvattend biedt LibreOffice een betere platformbeschikbaarheid en een eenvoudigere installatieprocedure, waardoor OpenOffice een moeilijke keuze kan zijn om aan te bevelen.

Gebruikerservaring

LibreOffice presenteert een aangename gebruikersinterface die past bij moderne standaarden. LibreOffice zou er goed uit moeten zien op de meeste moderne hardware, of je nu een 2K-beeldscherm of een 4K-beeldscherm hebt.

libreoffice thuis 1

Je hebt snel toegang tot alle tools vanuit het hoofdstartprogramma, wat een goede ervaring is. Het Writer Document, Spreadsheet en andere programma’s bieden een gebruiksvriendelijke interface die er overzichtelijk uitziet.

libreoffice schrijver

Apache OpenOffice biedt een verouderde gebruikersinterface. Dus als u op zoek bent naar een moderne open-source kantoorsuite, neemt LibreOffice de kroon.

openoffice thuis

Natuurlijk geven sommige gebruikers de voorkeur aan de klassieke gebruikersinterface, aangezien ze er redelijk bekend mee zijn en hun gebruik beperkt is op oudere hardware.

openoffice schrijver

Met andere woorden, OpenOffice is nog steeds bruikbaar, maar het is misschien geen intuïtieve ervaring voor de meeste moderne gebruikers.

Als u de elementen van de gebruikersinterface nauwkeurig vergelijkt, zal deze variëren op basis van de nieuwste versie die beschikbaar is op het moment dat u dit artikel leest; Daarom vermijden we het maken van specifieke visuele vergelijkingen.

Functies

De behoefte aan een robuuste functieset hangt af van het type bestanden waarmee u werkt.

Standaard krijgt u de volgende programma’s met OpenOffice en LibreOffice:

  • Wiskunde (wetenschappelijke formule)
  • Schrijver (Documenten)
  • Maak indruk (presentaties)
  • Tekenen (tekeningen, stroomschema’s, enz.)
  • Calc (Spreadsheets)
  • Basis (Database)

Of u nu de tekstverwerker (Writer), spreadsheet (Calc) of presentaties gebruikt, u krijgt allemaal dezelfde standaardfuncties.

LibreOffice krijgt echter het voordeel als u werkt met complexe documenten waarvoor toegang nodig is tot: meer sjablonen, functies, import-/exportopties en geavanceerde opmaak.

Compatibiliteit van bestandsindelingen

bestandsformaat afbeelding

OpenOffice ondersteunt bijna alle bestandsextensies die u kunt verwachten met LibreOffice.

LibreOffice ondersteunt echter ook het exporteren in enkele van dezelfde bestandsindelingen, wat OpenOffice niet doet.

U kunt bijvoorbeeld een openen .DOCX bestand met OpenOffice zonder haperingen, maar u kunt het niet opslaan/exporteren met behoud van de bestandsextensie.

Je kunt het alleen opslaan als .odt/.doc./.ott en een paar vergelijkbare bestandsindelingen.

Evenzo krijgt u geen ondersteuning voor .xslx en .pptx, moderne bestandsindelingen die gewoonlijk worden gebruikt voor spreadsheets en presentaties.

Natuurlijk, als u niet afhankelijk bent van deze bestandsindelingen, kunt u proberen OpenOffice te gebruiken. Als u echter samenwerkt met een gebruiker met een nieuwere bestandsindeling, zult u compatibiliteits-/opmaakproblemen tegenkomen die van invloed kunnen zijn op uw werk.

Aangezien OpenOffice talrijke functies mist, is het misschien niet verstandig om ervan afhankelijk te zijn om toegang te krijgen tot nieuwere bestandsindelingen; je zou belangrijke details kunnen verliezen als gevolg van slechte compatibiliteit.

Updates

software-update illustratie
software-update illustratie

Om uw productiviteit met het programma te verbeteren en betere prestaties, nieuwere functies en beveiligingsoplossingen te krijgen, wordt aanbevolen om te kiezen voor een softwaretool die regelmatig updates ontvangt.

Technisch gezien ontvangen beide regelmatig updates. Maar OpenOffice is beperkt tot bugfixes en kleine updates.

LibreOffice heeft meer ontwikkelingsactiviteiten, frequente bugfixes/kleine updates, regelmatige grote upgrades met nieuwere functies en een verbeterde gebruikerservaring.

Geen wonder waarom LibreOffice een open brief aan Apache schreef om OpenOffice stop te zetten en die bronnen om te leiden om de ontwikkeling van LibreOffice te helpen.

Ondersteuning voor ondernemingen en opties voor online samenwerking

bedrijfsillustratie

Dankzij Collabora Office kunt u zakelijke ondersteuning krijgen terwijl u LibreOffice op uw werkplek kunt gebruiken. Dankzij Collabora Online kunt u LibreOffice ook op uw servers inzetten voor een collaboratieve werkruimte.

Helaas heeft Apache OpenOffice geen ondersteuningsopties voor ondernemingen. Het is dus het meest geschikt voor thuisgebruikers, of helemaal niet.

Licenties

Er zijn geen licentieproblemen die u zouden stoppen of ontmoedigen om een ​​van deze programma’s te gebruiken. Deze informatie kan echter nuttig zijn voor bijdragers aan het project.

LibreOffice gebruikt Mozilla Public License v2.0 terwijl Apache OpenOffice beschikbaar is onder de Apache License 2.0.

LibreOffice versus LibreOffice. OpenOffice: wat moet u kiezen?

LibreOffice is een gemakkelijke keuze om aan te bevelen vanwege het moderne ontwerp, meer functionaliteiten en ondersteuning voor nieuwere bestandsindelingen.

OpenOffice kan een oplossing zijn voor gebruikers die bekend zijn met oudere kantoorsuite-interfaces en die willen dat het probleemloos werkt in hun 32-bits systemen. Anders zou het een alternatieve oplossing moeten blijven in gevallen waarin LibreOffice om de een of andere reden niet werkt.

We zouden je kunnen vertellen dat de keuze afhangt van je persoonlijke voorkeuren, maar ik zou liegen als ik niet zou zeggen dat LibreOffice de betere keuze is als je regelmatig met documenten werkt.


Leave a Comment