Linux Mint 21 is nu beschikbaar

Het Linux Mint-team heeft een nieuwe versie van de populaire Linux-distributie vrijgegeven voor het publiek. Linux Mint 21, codenaam Vanessa, is nu beschikbaar.

Linux Mint 21 is een ondersteuningsrelease voor de lange termijn die tot 2027 wordt ondersteund. Linux Mint 21 blijft de basis tot 2024; Verwacht verschillende puntreleases met eenvoudig uit te voeren upgrades. Ontwikkeling verschuift naar een nieuwe basis in 2024, Linux Mint 22, maar Linux Mint 21 blijft ondersteund tot 2027.

De op Ubuntu gebaseerde Linux-distributie wordt geleverd in de smaken Cinnamon, MATE en Xfce.

Linux Mint 21

Linux Mint 21 volgt op Linux Mint 20, dat in juni 2020 werd uitgebracht. Het team bracht drie Linux Mint 20-puntreleases uit, de laatste, Linux Mint 20.3, in januari 2022.

De nieuwe Linux Mint-release bevat nieuwe functies, bijgewerkte software en verfijningen. ISO-images zijn al beschikbaar om te downloaden en upgrade-instructies zullen in de nabije toekomst volgen.

Belangrijke links:

Linux Mint 21 wijzigingen

Linux Mint 21 bevat veel veranderingen en verbeteringen. Hier is een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

 • Blueman is het nieuwe programma voor alles wat met Bluetooth te maken heeft op Linux Mint. De nieuwe app biedt betere connectiviteit en opties, waaronder meer informatie en ondersteuning via de opdrachtregel.
 • Nieuwe xapp-thumbnailers-toepassing die ondersteuning voor miniaturen toevoegt aan verschillende nieuwe bestandstypen, waaronder webp, mp3, raw, epub en AppImage.
 • Sticky Notes ondersteunt het dupliceren van notities in de nieuwe release.
 • Linux Mint 21 bevat een lichtgewicht processormonitor die het systeem controleert op automatische updates en systeemsnapshots. Wanneer het deze opmerkt, toont het een pictogram in het systeemvak om gebruikers hierover te informeren en een verklaring te geven voor mogelijke vertragingen tijdens het proces.
 • In de nieuwe release zijn verschillende XApps verbeterd:
  • Timeshift berekent de benodigde ruimte van de back-up voordat deze wordt gemaakt. Taken worden overgeslagen wanneer het maken van de snapshot zou leiden tot minder dan 1 Gigabyte opslagruimte op de schijf.
  • Xviewer en Thumbnailers ondersteunen nu Webp.
  • Verbeterd bladeren door mappen in Xviewer.
  • Warpinator biedt koppelingen naar zijn Windows-, Android- en iOS-tegenhangers wanneer het geen andere apparaten kan vinden.
  • Bulk hernoemer Thingy ontving UI-verbeteringen.
  • WebApp-manager ondersteunt meer browsers en aangepaste parameters.
 • Verbeteringen in printen en scannen. Linux Mint 21 maakt gebruik van Driverless Printing and Scanning (IPP), waardoor communicatie met de meeste printers en scanners mogelijk is zonder dat eerst stuurprogramma’s hoeven te worden geïnstalleerd. Als afdrukken of scannen niet meer werkt, moeten gebruikers “printen/scannen zonder stuurprogramma’s uitschakelen door de ipp-usb- en airscan-pakketten te verwijderen” en stuurprogramma’s installeren die door de fabrikant worden geleverd.
 • Softwarebronnen, repositorylijst, PPA-lijst en sleutellijst ondersteunen multi-selecties.
 • Het verwijderen van apps uit het hoofdmenu heeft een nieuwe voorzorgsfunctie. Linux Mint voert nu een afhankelijkheidscontrole uit en geeft een waarschuwing weer als een ander pakket van die app afhankelijk is. De de-installatie verwijdert alle afhankelijkheden die niet langer nodig zijn.
 • De time-out voor afsluiten is ingesteld op 10 seconden.
  • Als u erop vertrouwt dat langdurige bewerkingen moeten worden voltooid voordat het wordt afgesloten, lees dan /etc/systemd/system.conf.d/50_linuxmint.conf en overschrijf de time-outwaarde in /etc/systemd/system.conf.d/60_custom.conf.

Linux Mint 21: Kaneel

Linux Mint Cinnamon’s window manager Muffin is nu gebaseerd op Mutter 3.36. Het ontwikkelteam is van plan ervoor te zorgen dat de codebases van Muffin en Mutter in de toekomst “zo dicht mogelijk bij elkaar blijven”.

De weergaveconfiguratie is nu beschikbaar in Muffin en wordt niet langer afgehandeld door csd-xrandr. De nieuwe release stroomlijnt ook thema’s. In de nieuwe release worden alle vensters weergegeven met het GTK-thema. Voorheen was het mogelijk dat bepaalde delen van het venster werden weergegeven met het Metacity-thema.

In Linux Mint 21 Cinnamon worden Metacity-thema’s niet langer gebruikt.

Alle vensters profiteren nu van GTK-antialiasing, waardoor “afgeronde hoeken er scherper uitzien”. Gebruikers van Linux Mint Cinnamon merken misschien ook dat de vensteranimaties zijn verbeterd. Het team merkt op dat het niet langer mogelijk is om “animaties af te stemmen en je eigen te maken”, maar er is een optie om de globale snelheid van animaties te wijzigen.

Nu jij: wat is uw mening over de nieuwe release? Ben je van plan om het uit te voeren?

Overzicht

Artikel naam

Linux Mint 21 is nu beschikbaar

Beschrijving

Het Linux Mint-team heeft een nieuwe versie van de populaire Linux-distributie vrijgegeven voor het publiek. Linux Mint 21, codenaam Vanessa, is nu beschikbaar.

Auteur

Martin Brinkmann

Uitgeverij

Gacks technologie nieuws

Logo

Advertentie

Leave a Comment