Linux Mint 21 uitgebracht, dit is wat er nieuw is

De stabiele release van Linux Mint 21 “Vanessa” is nu beschikbaar om te downloaden.

Dit is de nieuwste versie van de op Ubuntu gebaseerde distro en bevat een groot aantal wijzigingen in vergelijking met de Linux Mint 20.3-release die we aan het begin van het jaar zagen.

In dit bericht laat ik je zien wat er nieuw is in Linux Mint 21, waar je het kunt downloaden, en vat ik samen hoe je kunt upgraden naar Linux Mint 21 van een eerdere versie als je er een gebruikt.

Zoals altijd is Linux Mint 21 beschikbaar in drie verschillende distillaties: de vlaggenschip Cinnamon-editie (die standaard de Cinnamon-desktopomgeving gebruikt), een Xfce-variant (die de Xfce-desktop gebruikt) en een MATE-optie (die wordt geleverd met de MATE-desktop door standaard). In deze post richt ik me vooral op de Cinnamon-versie.

Lees verder voor meer informatie.

Linux Mint 21: wat is er nieuw?

Linux Mint 21 in actie

Linux Mint 21 is gebaseerd op Ubuntu 22.04 LTS, de nieuwste release voor langdurige ondersteuning van Ubuntu. Dit biedt Mint-gebruikers een reeks fundamentele tweaks en archiefupdates, plus het gemoedsrust wetende dat ze de komende vijf jaar gegarandeerde beveiligingsupdates voor het systeem zijn.

Ja: Linux Mint 21 wordt ondersteund tot 2027.

Kernelwijs gebruikt Mint 21 Linux 5.15. Dit biedt (naast andere wijzigingen) een nieuw NTFS-bestandssysteemstuurprogramma (handig bij interactie met Windows-partities), verbeteringen aan het EXT4-bestandssysteem (Mint gebruikt standaard EXT4), plus betere hardware-ondersteuning, beveiligingspatches, bugfixes en al die jazz.

Maar hoe zit het met het bureaublad?

Kaneel 5.4

Linux Mint 21 wordt geleverd met Cinnamon 5.4, de nieuwste versie van zijn relatief lichtgewicht, WIMP-georiënteerde gebruikersinterface. In deze iteratie baseren ontwikkelaars de desktop opnieuw op een modernere versie van Mutter, een beweging die is ontworpen om de codebase dichter bij stroomopwaarts te brengen en de delta te verminderen.

Als gevolg hiervan zijn er opmerkelijke Verbeteringen in prestaties, compatibiliteit en stabiliteit in deze update. Het is een verdienste dat Mint altijd behoorlijk snel is geweest, zelfs op verouderde hardware, maar verbeteringen op dit gebied zullen zeker gewaardeerd worden door zowel high-end en mid-range hardware als low-tier gebruikers.

Een gerelateerde wijziging ziet de vensterbeheerder van Cinnamon Muffin render alle vensters met het GTK-thema in plaats van, zoals eerder, een mix van GTK (CSD) en Metacity (SSD) venstertypes. Apps lijken consistenter met elkaar, ongeacht hun toolkitkeuze, en vensterelementen zien er scherp en onvervormd uit.

screenshot van Linux Mint 21 beta
Verbeterde fractionele schaalfuncties in Mint 21

Verbeterde vensteranimaties ook aanwezig, zij het ten koste van uitdrukkelijke configureerbaarheid. Toch hebben Mint-ontwikkelaars aandacht besteed aan de standaardinstellingen en hebben ze een goede balans gevonden tussen snel en gelikt. Een globale controle om de snelheid van animaties in Linux Mint 21 aan te passen is ook inbegrepen, mocht je dat willen.

Bescheiden verbeteringen aan de Displays paneel voegt knoppen toe voor fractionele schaling (in plaats van een vervolgkeuzemenu), en er is een backend-rejig over hoe fractioneel schalen wordt afgehandeld. De technische details zijn hier niet zo belangrijk als de effecten: Linux Mint 21 ziet eruit veel mooier op schermen met een hoge resolutie.

Andere wijzigingen in Linux Mint 21

Linux Mint 21 screenshot met de notities-app en blueman bluetooth-tool
Kleurrijke notities en nieuwe Bluetooth-manager

Linux Mint 21 introduceert een nieuwe tool om verbinding te maken met Bluetooth-apparaten. Blauwe man is een desktop-agnostische benadering die goed integreert in alle omgevingen, inclusief Linux Mint’s Cinnamon, Xfce en MATE-ervaring. Blueman is bovenop Bluez gebouwd, de ‘officiële Linux Bluetooth-protocolstack’.

Er zijn ook uitgebreide miniaturen voor de volgende bestandstypen in de Nemo bestandsbeheer:

 • AppImage
 • ePub
 • MP3 (albumomslag)
 • RAW-foto’s (de meeste formaten)
 • Web

Daarnaast sommige Xapps, zoals de Pix image viewer, kunnen ook veel van deze formaten aan.

Nemo-bestandsbeheer toont miniaturen voor meer bestandstypen, waaronder epub en webp
Nemo kan miniaturen weergeven voor meer bestandstypen

Munt is gebundeld Opmerkingen: app – een favoriet van mij, moet ik zeggen – kan bestaande stickies dupliceren. Het geeft ook elke nieuwe noot een andere kleur (door door de set te fietsen, niet willekeurig). En het systeemvakpictogram is opnieuw ontworpen om er beter uit te zien dan de rest van het Mint-pictogrampakket.

Wanneer een geautomatiseerde taak op de achtergrond wordt uitgevoerd (bijv. systeemback-ups, upgrades, enz.), plaatst Mint nu een kleine indicator in het ladegebied. Het idee is dat deze indicator gebruikers laat weten of/wanneer een actief proces aan de gang is dat (hoe klein ook) de prestaties kan beïnvloeden.

Mint 21 wordt ook geleverd met de nieuwste versies van populaire Linux-software. Dit omvat LibreOffice 7.3 voor productiviteitsbehoeften, Mozilla Firefox 103 voor surfen op het web en Thunderbird 91 voor beseffen dat je nooit inbox nul zult bereiken e-mail.

Vernieuwde softwareset is vooraf geïnstalleerd

Enkele andere, kleinere wijzigingen:

 • Timeshift wordt nu onderhouden als een XApp
 • Xviewer-documentviewer verbetert het bladeren door mappen
 • Als Warpinator geen andere apparaten kan vinden, worden nu links weergegeven
 • WebApp-manager ondersteunt extra browsers/aangepaste browseropdrachten
 • Apps verwijderen uit het hoofdmenu vraagt ​​afhankelijkheden
 • Met NVIDIA Prime-applet kun je het wisselen van grafische kaart annuleren
 • Kopiëren Systeeminformatie statistieken naar het klembord in een enkele klik
 • Klik met de rechtermuisknop op apps in het Mint-menu om toegang te krijgen tot ‘snelle lijst’-acties
 • Agenda-applet toont nu de volledige duur voor huidige/lopende evenementen
 • Power-applet toont tekst + waarde bij het aanpassen van de helderheid
 • Geluidsapplet verbergt het pictogram voor het dempen van de microfoon wanneer de microfoon niet wordt gebruikt
 • Met de applet Vensterlijst kunt u de knopbreedte wijzigen
 • Time-out voor uitschakeling teruggebracht tot 10s

Plus nog veel meer.

Linux Mint 21 downloaden

De systeemvereisten voor Linux Mint 21 zijn niet veranderd sinds Linux Mint 20, dus als je computer redelijk modern is (64-bits processor, minimaal 2 GB RAM en 15 GB vrije ruimte), zit je goed. De Linux Mint-website heeft een uitgebreide installatiehandleiding als je hulp nodig hebt bij het installeren van Linux Mint 21.

Bekijk de officiële release-opmerkingen van Linux Mint 21 “Vanessa” voor meer informatie, of ga direct naar de actie en download Linux Mint 21 van de Linux Mint-website (waar je een directe download, een keuze uit mirrors en torrent-opties hebt) .

h/t meta

Leave a Comment