Linux presteert beter dan Windows 11 volgens deze benchmarktest

Zoals de meesten van ons, oudgedienden, zijn het erover eens dat Windows sinds Windows 7 de verkeerde kant op is gegaan (misschien niet in termen van ondersteuning voor de nieuwste technologieën, maar in termen van gebruikersinterface, gebruikerscontrole, gebruikersprivacy en kwaliteitsborging). Windows 11 lijkt op dat verkeerde pad verder te gaan.

Mijn “nieuwe” (2¼ jaar oude) laptop is nu waarschijnlijk oud genoeg om goed te worden ondersteund door latere Linux-kernels, maar ik heb nog een aantal zorgen. De belangrijkste zijn batterij- en thermisch beheer. De meeste laptopfabrikanten bieden merkspecifieke hulpprogramma’s voor het beheren van de levensduur van de batterij … voor Windows maar NIET voor Linux. (Noem me een cynicus – ook wel een student antitrustgeschiedenis genoemd – maar ik moet me afvragen of hoe slechter de ondersteuning die computerfabrikanten bieden voor Linux, hoe beter de kans is op OEM Windows-licenties.)

Toen Windows 8 uitkwam, begon ik over te schakelen naar platformonafhankelijke apps in Windows 7 (althans voor zover het praktisch was), en toen Windows 10 uitkwam, was ik blij dat ik het had: de meeste programma’s die ik het meest gebruik in Windows ofwel native Linux-versies hebben (LibreOffice, Pale Moon, Brave, LibreWolf, Handbrake, Shotcut, Audacity, VLC, FreeFileSync, caliber, TeamViewer), of goed werken in Wine (IrfanView, Notepad++), of redelijk goed werken in Mono (Subtitle Edit ). Maar er zijn een aantal programma’s die ik *zeker* zal missen als ik overschakel naar Linux:

* voidtools’ “Alles” zoekhulpprogramma. De snelheid en kracht van alles heeft me ROTTEN verwend. Het laat Catfish, Drill en Recoll achter in het *stof*. Er is een op Everything geïnspireerd Linux-zoekprogramma genaamd fsearch, maar ik heb gelezen dat het nog steeds niet zo goed is als Everything. Toch is zoeken waarschijnlijk waar ik genoegen mee zal moeten nemen.

* Macrium Reflect. Voor zover ik weet, is er geen hulpprogramma waarmee je een Linux-systeemschijf kunt klonen of een image kunt maken *terwijl het systeem is aangekoppeld en actief is*. (Ik geloof dat Macrium vertrouwt op de Volume Shadow Copy-service van Windows om dat mogelijk te maken. Ik heb begrepen dat het gebruik van Btrfs-snapshots de noodzaak van beeldvorming overbodig maakt, maar de horrorverhalen die ik over Btrfs heb gelezen, maken me bewust van het gebruik ervan.) Hoe dan ook, ik weet zeker dat veel gebruikers in orde zijn met een paar (of meerdere) uren gedwongen downtime terwijl hun systeem wordt afgebeeld. Ik ben niet een van hen.

* NirSoft-hulpprogramma’s en Sysinternals-suite. Zoveel handige hulpprogramma’s, allemaal op één plek! (Oké, op *twee* plaatsen!) Is er een Linux-hulpprogramma waarmee ik mijn browsegeschiedenis in *al* mijn browsers in één keer kan doorzoeken? Ik weet het niet! Ik zou het moeten *onderzoeken*. Vermenigvuldig die inspanning nu met elk niet-Windows-specifiek, niet-Office-specifiek NirSoft- en Sysinternals-hulpprogramma dat u regelmatig gebruikt …

* Autosneltoets. Er is ten minste één op AutoHotkey geïnspireerd scriptprogramma voor Linux, maar de consensus lijkt te zijn dat (zoals bij fsearch versus alles) het gewoon niet (op afstand?) zo goed is.

* Gitaar Pro. Oké, het is payware en het lijkt *ooit* niet volledig te worden gedebugd en geoptimaliseerd van versie naar versie en van update naar update, maar het is nog steeds een stuk geavanceerder en leuker dan TuxGuitar. In Linux zou Guitar Pro op een virtuele Windows-machine moeten draaien.

* Virtoo van LG. Dit is een hulpprogramma waarmee mensen op computers van het merk LG op zijn minst sommige aspecten van hun Android- of iOS-smartphones via Bluetooth op afstand kunnen bedienen. Je kunt het ook gebruiken om mediabestanden en documenten heen en weer over te zetten, maar waar ik het het beste voor vind, is het spiegelen van telefoonmeldingen op het bureaublad van mijn computer en vooral de mogelijkheid om op tekstberichten te reageren op een echt toetsenbord. (Ik realiseerde me net waarom George RR Martin er zo lang over doet om “The Winds of Winter” af te maken: hij typt het waarschijnlijk op een smartphone! 😉 Hoe dan ook, voor zover ik weet, is er geen “Virtoo by LG” voor het Linux-bureaublad.

*Diverse andere LG-hulpprogramma’s. Het is fijn om een ​​kleine verzameling hardwarespecifieke hulpprogramma’s te hebben die uw BIOS, firmware, beeldscherm, stroomvoorziening en dergelijke kunnen controleren, bijwerken of beheren. Ik zal waarschijnlijk manieren vinden om het zonder deze speciale hulpprogramma’s te doen, maar ik vermoed sterk dat het lang niet zo handig en gemakkelijk zal zijn.

* GarminExpress. Garmin stopte vele jaren geleden met het ondersteunen van browser-gemedieerde updates van zijn GPS’en. Garmin Express is nu het enige spel in de stad, en Garmin brengt er geen versie van uit voor Linux (wat nogal brutaal aanvoelt, aangezien de GPS zelf Linux draait). Ik ben een drie jaar oude tutorial tegengekomen voor het installeren van Garmin Express in Wine, maar ik weet nog niet of het nog werkt, en zo ja, hoe goed. Dit kan uiteindelijk een ander programma zijn dat is gedegradeerd naar een virtuele Windows-machine. Of ik kan gewoon helemaal stoppen met het gebruik van mijn Garmin GPS en in plaats daarvan mijn telefoon gebruiken voor navigatie.

* Mijn UPS-beheerprogramma? Niet noodzakelijk. Mijn UPS-fabrikant heeft een opdrachtregelhulpprogramma uitgebracht voor verschillende Linux-releases die maar een beetje verouderd zijn; misschien werkt het ook met de nieuwste releases. Anders gaat de Windows-versie van het hulpprogramma naar mijn virtuele Windows-machine (zodat ik dat verdomde “geen netspanning” -alarm kan uitschakelen als het ooit besluit zichzelf weer in te schakelen!).

* MediaMonkey 5. Ik gebruik dit voornamelijk voor het bulksgewijs taggen van MP4’s. Ik heb misschien drie jaar geen alternatieven onderzocht, maar de laatste keer dat ik dat deed, kon ik er geen vinden. Ik heb rapporten gelezen van mensen die beweren MediaMonkey 5 succesvol te hebben geïnstalleerd in Wine, maar ik reken er niet op dat het voor mij werkt. Dit kan nog een andere app zijn die wordt gedegradeerd naar een virtuele Windows-machine.

* ShutUp10. Grapje! (Of misschien niet. Het gaat *zeker* naar mijn virtuele Windows-machine.)

* Windows-privacydashboard [WPD]. Nog een grapje! (Behalve dat dit ook zeker naar mijn virtuele Windows-machine gaat.)

* Sordum’s Windows Update Blocker. Tjonge, ik kan gewoon niet stoppen met grappen maken, toch? (Idem dito.)

Afgezien daarvan is het opzetten van een LAN misschien wat meer werk in Linux, omdat je handmatig statische IP-adressen moet toewijzen aan alle aangesloten apparaten. (Aan de andere kant deed Microsoft Windows geen plezier door de snelle en gemakkelijke Homegroup Wizard, of hoe het ook heette, af te schaffen.) En misschien is het opzetten en beheren van een firewall wat meer werk in Linux, Ook, of in ieder geval presenteert een nieuwe leercurve.

Afgezien daarvan, als je een desktopomgeving kiest die bij je past – voor mij, afkomstig van Windows, is het KDE Plasma of Cinnamon – en als je jezelf de tijd geeft om te wennen aan een paar nieuwe “alternatieve” apps, is het draaien van Linux niet dat Anders dan het dagelijks draaien van Windows, behalve dat het besturingssysteem niet blijft proberen u te bespioneren en dat u de controle behoudt over wat er met uw systeem gebeurt. Het is goed te doen voor meer Windows-gebruikers dan je zou verwachten, hoewel het misschien alleen de nieuwe leercurve waard is voor mensen die zich vooral zorgen maken over privacy en controle over wat er met hun systeem gebeurt. Als je het goed vindt om kat-en-muis met Microsoft te spelen wat je persoonlijke gegevens betreft, en je hebt het tot nu toe goed gedaan met Microsoft’s niet-bèta-geteste “blob roll-up”, “drive-by” updates, het is een stuk eenvoudiger om gewoon bij Windows te blijven.

Leave a Comment