M2 Macbook Air vs M1 iPad Pro vergelijking [VIDEO]

Na meer dan een week de M2 ​​MacBook Air te hebben gebruikt, ben ik verheugd om te delen hoe deze zich verhoudt tot de M1 iPad Pro. Hier is alles wat u moet weten.

Hoewel de M1 iPad Pro een krachtige machine is, merk ik dat ik nog steeds een MacBook Air gebruik voor die 5% van de taken die ik niet gemakkelijk op de iPad kan doen. Ik gebruik beide apparaten echter nog steeds voor allerlei taken, van creatief werk voor YouTube en professioneel werk in bedrijfssuites zoals Microsoft tot aangepaste CRM-software en nog veel meer.

Hierdoor voel ik me perfect gepositioneerd om een ​​aantal diepgaande gedachten te geven over welke “computer” een betere koop voor u en uw workflow is, om u te helpen kiezen tussen de M1 iPad Pro en de gloednieuwe M2 MacBook Air.

Ter vergelijking: we hebben het over de M1 iPad Pro met 256 GB opslagruimte. De baseline MacBook Air kost je ongeveer $ 1200. Dat is met de nieuwste M2-chip, 256 GB opslagruimte en 8 GB RAM. De 256 GB iPad Pro heeft 8 GB RAM en begint ook bij $ 1200 voor dezelfde configuratie. Om de M1 iPad Pro en de M2 ​​MacBook Air echt te kunnen vergelijken, hebben we ook het magische toetsenbordaccessoire voor de iPad Pro nodig, wat nog eens $ 350 aan de basisprijs zal toevoegen.

Als je dat accessoire van $ 350 toevoegt, kost de M1 iPad Pro $ 1550, en de optionele Apple Pencil kost $ 130 extra. Gelukkig zijn er Bluetooth-accessoires van derden die veel goedkoper zijn en werken met de iPad. Zoals met de meeste Apple-producten, moet je gewoon het magische toetsenbord hebben om absoluut de beste bruikbaarheid en functionaliteit te krijgen.

Zie onderstaande tabel voor een volledige prijsvergelijking:

M2 MacBook Air M1 iPad Pro (alleen wifi.)
Prijs Opslag RAM Prijs Opslag RAM
$ 1.199 256 GB 8 GB $ 1099 128 GB 8 GB
$ 1.399 512 GB 8 GB $ 1199 256 GB 8 GB
$ 1.599 1 TB 8 GB $ 1399 512 GB 8 GB
$ 1.999 2 TB 8 GB $ 1799 1 TB 16 GB
$ 2.399 2 TB 24 GB $ 2199 2 TB 16 GB

De M2 MacBook Air rechtstreeks vergelijken met de M1 iPad Pro is oneerlijk, aangezien de tablet een beetje extra hardware nodig heeft om op dezelfde manier als een “computer” te worden beschouwd – denk aan toetsenbord en Bluetooth-muis.

De iPad Pro heeft een paar hardwarefuncties die de prijsstijging kunnen rechtvaardigen, afhankelijk van hoe je de tablet gebruikt. De eerste is het 12,9-inch miniLED-display. Het 120Hz ProMotion-scherm heeft een basishelderheidsniveau van 1000 nit en een piekhelderheidsniveau van 1600 nits. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over het gebruik van iPad Pro in lichte of zonnige omgevingen. Bovendien is het miniLED-scherm op de iPad Pro nog steeds de goedkoopste manier om bij Apple’s Pro Display XDR-kwaliteitsniveau te komen. Dit plaatst het scherm in een klasse apart.

Ter vergelijking: op de M2 ​​MacBook Air krijg je een 13,6-inch LED IPS Retina-display. Op zich is het geweldig. Als je het rechtstreeks vergelijkt met het scherm van de iPad Pro, zul je gemakkelijk de verversingssnelheid van 60 Hz en de maximale helderheid van 500 nits opmerken.

M2 Macbook Air links, M1 iPad Pro rechts

Bij het bespreken van camera’s wint de iPad Pro gemakkelijk de overwinning. Hoewel je de dubbele camera’s aan de achterkant misschien niet gebruikt, heb je nog steeds toegang tot capabele foto- en videosensoren. Zelfs als je in eerste instantie niet van plan bent om de achteruitrijcamera te gebruiken, is het een optie en is het meer dan capabel als je het moet gebruiken.

Het is duidelijk dat de M2 ​​MacBook Air geen sensoren aan de achterkant heeft. De nieuwe MacBook Air heeft een gloednieuwe, verbeterde 1080p-webcam, en hoewel het een prima upgrade is, draait de selfiecamera op de iPad nog steeds rondjes om de camera van de MacBook Air. Bovendien heeft de iPad Center Stage ingebouwd. Voor de veiligheid profiteert de iPad van FaceID, maar de M2 ​​MacBook Air heeft Touch ID. Beide biometrische beveiligingsopties zijn erg snel, maar FaceID is passief en vereist geen actie van de gebruiker om het apparaat te ontgrendelen.

Luister zelf in de onderstaande video en je kunt horen dat de iPad-speakers voller, luider en meer bas geven dan de MacBook Air. Ze hebben technisch gezien allebei een quad-luidsprekersysteem, maar de iPad is gewoon een beter luidsprekersysteem.

Als je waarde hecht aan poorten en uitbreiding, is de M2 ​​MacBook Air de voor de hand liggende keuze. Apple heeft MagSafe opnieuw geïntroduceerd op de MacBook Air, en dat maakt een extra Thunderbolt-poort vrij. Dit betekent dat je twee apparaten of accessoires kunt aansluiten, terwijl je op de iPad maar toegang hebt tot één poort. Dit moet worden gedeeld met stroom en gegevensdoorvoer, maar kan worden uitgebreid met compatibele USB-C-hubs.

Als je het Magic Keyboard oppakt, is het vermeldenswaard dat er een poort is voor stroom. Het is echter alleen bruikbaar voor stroomtoegang en kan niet worden gebruikt als een extra iPad Pro-toegangs- of uitbreidingspoort. Hoewel er twee poorten zijn, ondersteunt de MacBook Air nog steeds slechts één extern beeldscherm tot een resolutie van 6K. Hetzelfde geldt voor de iPad Pro, dankzij de toevoeging van Stage Manager met iPad OS 16.

iPadOS 16 Stage Manager
iPadOS 16: Stage Manager

Als we het hebben over opladen, is de levensduur van de batterij een gebied waar u het grootste verschil zult merken. De MacBook Air is een absolute kampioen als het gaat om de levensduur van de batterij. De website van Apple claimt dat de M2-aangedreven laptop een maximale levensduur van 18 uur heeft. In onze tests hebben we geen volledige 18 uur gehaald, maar na een hele dag intensief gebruik met apps van derden zoals Google Chrome en Microsoft Suite-apps, heeft de MacBook Air geen problemen. Met deze use-case konden we de dag nog steeds afsluiten met ongeveer 50% resterende batterij. Naar onze mening kun je hiermee een weekend intensief gebruik maken en hoef je geen oplader mee te nemen.

Helaas kan de iPad Pro hier niet concurreren op het gebied van levensduur. Bij intensief gebruik met het Magic Keyboard lukt het ons regelmatig vijf tot zes uur voordat we de oplader moeten zoeken.

Als het gaat om de levensduur van een onbewerkte batterij, is de M2 ​​MacBook Air een duidelijke winnaar. Ook is de maximale oplaadsnelheid van de iPad Pro 33 W in vergelijking met de MacBook Air die tot 67 W kan opladen via MagSafe.

De iPad Pro met optionele Magic Keyboard-combo maakt de iPad zwaarder en dikker dan de MacBook Air. Hoewel het zwaarder is, is het moeilijk om niet naar de iPad Pro te kijken, althans in termen van veelzijdigheid en algehele draagbaarheid. Het is niet alleen een tablet voor amusementsdoeleinden, maar het begint voor velen ook een krachtig werkpaard te worden.

In veel opzichten is de iPad nog steeds het “must-have” -apparaat op de markt. Omdat ik de iPad sinds 2018 bezit, heb ik deze beslissing persoonlijk genomen op basis van esthetiek. Het is ongelooflijk licht, dun en krachtig. In veel opzichten lijkt het nog steeds te mooi om waar te zijn. Natuurlijk, het nieuwe MacBook Air-ontwerp is op zich al geweldig, maar iets aan de iPad in combinatie met het Magic Keyboard – en het unieke zwevende scharnierontwerp – voelt als een beter pakket.

Dus vanuit een puur hardwareperspectief – afgezien van de prijs – heb ik het gevoel dat de iPad Pro een voorsprong heeft. Met zijn grote veelzijdigheid, betere ingebouwde camera’s en een aantoonbaar beter scherm, is het een toptechnologie, en daarom domineert Apple dit deel van de markt.

Kortom, welk apparaat voor u geschikt is, is nog steeds gebaseerd op voorkeur en prijs. Naar mijn mening zou ik voor de iPad Pro kiezen vanwege de draagbaarheid, bruikbaarheid en het feit dat het over het algemeen leuker is om te gebruiken. Je hebt miljoenen apps in de App Store om uit te kiezen, dus je kunt altijd iets nuttigs of leuks vinden. Het is gewoon veelzijdiger: het is een tablet, een digitaal notitieblok, een computer en een gameconsole in één.

Het is moeilijk te betwisten dat veel mensen gewoon een laptop willen die vertrouwd is, met alles werkt – van werk tot productiviteit – die dagelijks kan worden gebruikt en een lange batterijduur heeft. Voor deze groep zou ik de MacBook Air meestal puur aanbevelen vanwege de kosten-prestatieverhouding en de bekendheid.

Als je beide kunt betalen, vullen de M1 iPad Pro en M2 MacBook Air elkaar perfect aan dankzij functies als zijspan, universele bediening en het ecosysteem van Apple.

Ook al is de M1 iPad Pro een goede keuze voor mij, als ik een computer zou moeten aanbevelen om de komende vijf jaar exclusief te gebruiken, dan zou het moeilijk zijn om verder te kijken dan de M2 ​​MacBook Air. Het biedt krachtige prestaties op desktopniveau in een draagbaar chassis, met echte desktoptoepassingen, een geweldig toetsenbord, touchpad en ondersteuning voor externe beeldschermen zonder compromissen.

FTC: we gebruiken auto-affiliate links die inkomsten genereren. Meer.


Bekijk 9to5Mac op YouTube voor meer Apple-nieuws:

Leave a Comment