Microsoft Q4 2022-inkomsten: Windows en Xbox dalen in kwartaal van $ 51,9 miljard

Microsoft heeft vandaag het vierde kwartaal van zijn financiële resultaten voor 2022 gepubliceerd, met een omzet van $ 51,9 miljard en een nettowinst van $ 16,7 miljard. De omzet is met 12 procent gestegen en het netto-inkomen is met slechts 2 procent gestegen. Maar terwijl de omzet steeg, zag Microsoft een aantal van zijn kernactiviteiten, waaronder Windows en Xbox, achteruitgaan.

De pc-markt floreerde tijdens de pandemie, maar pc-zendingen kenden een grote daling in het afgelopen kwartaal – bijna 13 procent volgens Gartner. Het is de scherpste daling in negen jaar, dankzij geopolitieke spanningen, inflatie en aanhoudende uitdagingen in de toeleveringsketen.

De Windows OEM-inkomsten van Microsoft, de prijs die pc-fabrikanten Microsoft betalen om Windows op machines te zetten, daalde met 2 procent in het vierde kwartaal, gedreven door wat Microsoft omschreef als “productiestops en een verslechterende pc-markt”.

Foto door Becca Farsace / The Verge

“We zagen de markt gedurende het kwartaal verzwakken, dus dat heeft onze resultaten beïnvloed”, zegt Kendra Goodenough, directeur van Microsoft Investor Relations, in een gesprek met De rand. Microsoft CEO Satya Nadella bood vandaag wat meer context op de pc-markt tijdens een investeerdersoproep. “Ondanks een veranderende markt voor pc’s tijdens het kwartaal, zien we nog steeds meer pc’s worden verzonden dan vóór de pandemie, en we nemen marktaandeel”, zegt Nadella.

Ondanks de zwakkere pc-markt doet Surface het commercieel goed. De Surface-omzet is in het vierde kwartaal met 10 procent gestegen, ondanks dat er in het kwartaal geen grote Surface-lanceringen zijn geweest. “De consumentenkant zakt op dit moment absoluut sneller af als het gaat om de algehele vraagomgeving, dus als we denken aan de commerciële kracht op Surface, krijgen we daar wat meer hulp bij [revenue] nummer”, legt Goodenough uit.

Microsoft heeft zijn compacte Surface Laptop Go in juni vernieuwd met de 11e generatie Intel-processor, maar we wachten tot de herfst totdat we een grotere vernieuwing van de Surface-reeks zien. 2022 markeert 10 jaar Surface, dus verwacht de gebruikelijke herfstgebeurtenis voor nieuwe apparaten.

Alle ogen zijn nu gericht op Intel’s geplande prijsverhogingen van zijn CPU’s en chips, en hoe deze de pc-markt kunnen beïnvloeden. Intel plant later dit jaar prijsverhogingen voor zijn vlaggenschip-CPU’s en een breed scala aan andere chips, waaronder wifi en andere connectiviteitschips.

Foto door Vjeran Pavic / The Verge

Aan de Xbox-kant daalde de hardware-inkomsten met 11 procent, naast een daling van 6 procent in inkomsten uit Xbox-inhoud en -services. Microsoft schreef de afname van de services toe aan “lagere betrokkenheidsuren en het genereren van inkomsten” voor titels van zowel eerste als derde partijen. De totale game-inkomsten bij Microsoft daalden jaar op jaar met 7 procent.

“De achteruitgang die je ziet in Xbox-hardware is deels een weerspiegeling van het feit dat we die lancering hadden … ongeveer twee jaar geleden, dus met de leveringsbeperkingen die we de afgelopen jaren hadden gezien, is het een beetje uitgebreid die periode voor consoles”, zegt Goodenough. “We zien nog steeds een sterke vraag, maar komen van de hoogtepunten die we de afgelopen jaren zagen met de lancering.”

Ondanks de driemaandelijkse daling van de hardware-inkomsten, zegt Nadella dat Microsoft “voor drie kwartalen op rij de marktleider is geweest in Noord-Amerika onder de next-gen consoles.” Xbox had ook zijn beste fiscale jaar ooit in termen van inkomsten, met ongeveer $ 16,2 miljard voor het hele fiscale jaar. Microsoft’s begeleiding voor fiscaal Q1, 2023 ziet echter dat de inkomsten uit gaming en Xbox-inhoud en -diensten beide volgend kwartaal opnieuw dalen.

4 miljoen mensen hebben Fortnite geprobeerd op Xbox Cloud Gaming.
Foto door Vjeran Pavic / The Verge

Vorig kwartaal onthulde Microsoft dat 10 miljoen mensen de Xbox Cloud Gaming-service van het bedrijf hadden gebruikt, en dat zal ongetwijfeld nog hoger zijn geworden dankzij Fortnite nu de enige game die gratis op de service kan worden gestreamd. “Meer dan 4 miljoen mensen hebben gestreamd [Fortnite] tot nu toe, waaronder meer dan 1 miljoen mensen die nieuw waren in ons ecosysteem”, legt Nadella uit.

Microsoft heeft dit kwartaal geen update gegeven voor Xbox Game Pass-abonnees, nadat de service in januari groeide tot 25 miljoen na de feestdagen van Age of Empires IV, Forza Horizon 5, en Halo oneindig.

Microsoft praat vandaag ook niet verder over de geplande overname van Activision Blizzard ter waarde van 68,7 miljard dollar. De aankoop zal naar verwachting worden afgerond in het fiscale jaar 2023, en Microsoft zal franchises publiceren zoals: Warcraft, Diablo, Overwatch, plicht, en Candy Crush.

Buiten gaming en Windows blijven de Office-, cloud- en serverproducten van Microsoft met indrukwekkende snelheden groeien. De omzet van commerciële Office-producten en cloudservices is dit kwartaal met 9 procent gestegen en de Office-consumenten zijn jaar op jaar met 9 procent gestegen. Microsoft 365 Consumer-abonnementen staan ​​nu op 59,7 miljoen, omdat Microsoft consumenten blijft verleiden tot Office-abonnementen en -services zoals Microsoft Teams.

De clouddiensten van Microsoft blijven groeien.
Afbeelding: Microsoft

De inkomsten uit serverproducten en cloudservices van Microsoft stegen ook jaar op jaar met 22 procent, zoals altijd dankzij de groei van de inkomsten van Azure en andere cloudservices met 40 procent.

LinkedIn blijft groeien bij Microsoft, dankzij de advertentievraag. De omzet van LinkedIn steeg dit kwartaal met 26 procent, wat Microsoft toeschrijft aan zijn Talent Solutions- en Marketing Solutions-activiteiten. De inkomsten uit zoek- en nieuwsadvertenties zijn ook jaar op jaar met 15 procent gestegen.

Deze laatste resultaten komen nadat Microsoft in juni zijn verwachtingen voor dit kwartaal moest verlagen en het bedrijf ongunstige wisselkoersen aanhaalde. De dollar is op dit moment sterk ten opzichte van een aantal valuta’s, te midden van geopolitieke spanningen en inflatie. Microsoft wordt getroffen wanneer het vreemde valuta in dollars omzet. Microsoft ziet nu ook de gevolgen van een verzwakking van de pc-markt en zelfs een verminderde marktuitgaven, aangezien de economische vooruitzichten onzekerder lijken.

Update, 26 juli 16:45 ET: Artikel bijgewerkt met opmerkingen van Microsoft.

Update, 26 juli 18:30 ET: Artikel bijgewerkt met opmerkingen van de inkomstenoproep van Microsoft.

Leave a Comment