Moet je een gaming-pc kopen of er een bouwen?

Als je een kick-ass computerlab in je huis wilt bouwen, moet je beginnen met een kick-ass pc. Maar met zoveel manieren om tegenwoordig aan goede pc’s te komen, moet je een beslissing nemen:

Koop je een kant-en-klare pc? Of koop je je eigen onderdelen en bouw je de pc met je blote handen?

In de afgelopen 10 jaar heb ik beide keuzes gemaakt, dus ik ben op een uitstekende plek om u door dit proces te begeleiden. Laten we het hebben over wat je nodig hebt om je eigen pc te bouwen, hoe het is om online een op maat gemaakte, vooraf gebouwde pc te bestellen en wat ik aanbeveel.

Wat heb je nodig om je eigen game-pc te bouwen?

Het bouwen van een pc is hard werken, maar kan zeer de moeite waard zijn. Het biedt u volledige controle over het proces en laat uw pc echt aanvoelen als uw eigen creatie. Het maakt het upgraden van uw pc ook gemakkelijker, omdat u precies weet hoe elk stuk en elk onderdeel in elkaar past.

Over onderdelen gesproken, laten we beginnen met alles wat je nodig hebt om een ​​complete computer te bouwen en deze zelf te kunnen testen:

 • Een zaak
 • Een processor (CPU)
 • Een processorkoeler
 • een moederbord
 • Meerdere geheugensticks (RAM)
 • Een harde schijf
 • Een grafische kaart (GPU)
 • Een voeding (PSU)
 • Koelpasta
 • Een zaklamp
 • Een schroevendraaier
 • Een antistatische polsband (optioneel, maar aanbevolen)
 • Een kopie van Windows (of een ander besturingssysteem)
 • Een monitor
 • Een muis
 • Een toetsenbord

Voor het aanschaffen van onderdelen raad ik PCPartPicker aan. Het is een geweldige bron voor beginners en laat je verschillende onderdelen vergelijken, zodat je precies krijgt wat je wilt (en het zal je ook vertellen of een van je onderdelen niet compatibel is met elkaar). Je kunt ook onze checklist hierboven gebruiken en de afzonderlijke onderdelen kopen bij een online winkel zoals Amazon, of ze ophalen bij een plaatselijke winkel zoals Micro Center.

Als u dit proces ingaat, moet u weten dat pc’s complex en wispelturig zijn. Eén verkeerde beweging kan problemen veroorzaken bij het opstarten van uw pc voor een test. En als u niet voorzichtig bent met de opbouw van statische elektriciteit, kan het gebeuren dat u per ongeluk een van uw dure componenten frituurt.

Dit proces kost uren focus en precisie. Als het je eerste keer is, raad ik aan om een ​​vertrouwde vriend mee te nemen, vooral als ze al eerder een pc hebben gebouwd.

Wat betreft het bouwproces, je wilt een plat oppervlak en een iPad, laptop of telefoon, zodat je een zelfstudie kunt bekijken. De beste manier om een ​​pc te bouwen is met een begeleidende video die u precies laat zien wat u doet en uw volgorde van bewerkingen.

De bovenstaande video van ECPU is een fantastisch hulpmiddel voor beginners. Ze beginnen met het detailleren van de onderdelen en waarom ze ertoe doen voordat ze doorgaan met de eigenlijke constructie. Er zijn ook tijdstempels in de video die het gemakkelijk maken om over te slaan. Ik vind deze tutorial van PC Centric ook leuk.

Het is vermeldenswaard dat alle pc-builds enigszins verschillen, afhankelijk van de onderdelen die u selecteert. Als je worstelt met een onderdeel dat de persoon in je video-tutorial niet heeft, probeer dan de instructies te lezen of – nog beter – op zoek te gaan naar een build-video met je specifieke behuizing, moederbord of processor.

Hoe krijg je een op maat gemaakte pre-built pc?

Naast het bouwen van je eigen pc, kun je ofwel een kant-en-klare pc kopen die uit een doos komt in een winkel zoals Best Buy, of je kunt er een aanpassen in een online winkel zoals iBuyPower. De eerste kan prima zijn, maar ik raad je aan om op maat te kopen.

Het enige wat je hoeft te doen is naar de website van iBuyPower te gaan (er zijn veel van dit soort websites, zoals CyberPowerPC) en hun pc-aanpasser te openen. Je kunt je onderdelen uit een lange lijst selecteren en zelfs testen hoe je hypothetische build populaire moderne games zal uitvoeren, zoals Elden Ring.

Zolang al je onderdelen bij elkaar passen – het waarschuwt je als de gewenste grafische kaart bijvoorbeeld te groot is voor je geval – kun je uitchecken. Vervolgens verzamelt een expert uw onderdelen voor u, bouwt de pc en verzendt deze naar uw huis. Het enige dat u hoeft te doen wanneer het aankomt, is de vreemde, gigantische pinda’s in de behuizing verwijderen en aansluiten.

Het is allemaal erg handig, en het maakte de enorme financiële last die een gloednieuwe pc met zich meebrengt ook veel gemakkelijker voor mij om te slikken. Ik kon mijn iBuyPower-pc kopen met behulp van het ingebouwde Affirm-partnerschap van de site. Bevestig mijn krediet en gaf me een goedkoop tarief en een betalingsplan voor 12 maanden. Over het algemeen betaalde ik $ 189 extra voor mijn pc van $ 2.324, maar het was het zeker waard vanwege de mogelijkheid om mijn verouderde desktop een heel jaar eerder te upgraden.

Als je het geld bij de hand hebt – of een echt goede creditcard – kun je natuurlijk het hele ding vooraf kopen. Maar als de kosten van de pc de grootste hindernis voor u zijn, kan het krijgen van een aangepaste dingen het gemakkelijker maken als u de route volgt die ik heb gedaan met maandelijkse betalingen.

Welke raad ik aan?

Foto: Ryan Gilliam/Polygon

Meer dan 10 jaar ervaring met het bouwen van machines, kwam ik nooit een groot probleem tegen tijdens een van mijn builds. Ik heb nooit iets gebakken en mijn pc startte altijd op bij de eerste of tweede poging. Veel meer getalenteerde pc-bouwers die ik ken, hebben niet zoveel geluk gehad, maar ik had geweldige ervaringen. Ik heb ook echt genoten van het proces, en oorspronkelijk dacht ik dat het iets zou zijn dat ik de rest van mijn leven om de paar jaar zou doen.

Echter, na meerdere builds en upgrades – evenals een pandemie – wilde ik iets eenvoudigs en gemakkelijks proberen. Ik wilde een perfecte build voor zowel werk als ontspanning, en dat is precies wat ik kreeg van de op maat gemaakte pc die ik in 2021 kreeg. Ik koos nog steeds al mijn onderdelen, maar ik hoefde er geen moeite voor te doen. Het belangrijkste was dat ik de computer in de loop van een jaar kon betalen in plaats van vooraf, wat erg nuttig was voor mijn gezin tijdens de pandemie.

Als ik over vele jaren een nieuwe pc krijg, zal ik zonder twijfel weer een aangepaste kopen. Het is gewoon in bijna alle opzichten eenvoudiger en ik had een uitstekende ervaring met iBuyPower. Ik hecht echter nog steeds veel waarde aan de ervaring die ik had met het bouwen van mijn vorige pc’s. Ik weet hoe ze tikken en ik zal uiteindelijk mijn huidige pc kunnen upgraden omdat ik weet hoe ik computeronderdelen zorgvuldig moet installeren.

Als dit je eerste pc is en je houdt van leren, dan zul je de ervaring om het zelf te doen erg op prijs stellen. Dat gezegd hebbende, als je echt gewoon met je vrienden wilt gamen of wilt profiteren van Steam-verkopen, is het kopen van een aangepaste build de eenvoudigste manier om pc-gaming te beginnen. Het is snel, het is gemakkelijk, het is moeiteloos en het werkt gewoon.

PowerUp Rewards Pro: $ 14,99 / jaar

Het is moeilijker dan ooit om de beste gaminguitrusting in handen te krijgen. Met dingen als PS5’s die zo snel verkopen als ze kunnen en Pokémon-kaarten die uit virtuele schappen worden gehaald, is weten waar te kopen en wanneer van cruciaal belang. Doe mee aan Power Up Rewards, het lidmaatschapsprogramma van GameStop, dat vroege toegang biedt tot consoles, ruilkaarten, grafische kaarten, verzamelobjecten en meer. Leden profiteren ook van extra exclusieve voordelen, waaronder 2% terug in punten, maandelijkse beloningen en een abonnement op Game Informer magazine.

Leave a Comment