Moet u een iOS- of iPadOS-bèta op iPhone of iPad installeren?

DVKi/Shutterstock.com

Het installeren van een bètaversie van iOS of iPadOS op uw iPhone of iPad is eenvoudig, maar alleen omdat u kandat betekent niet noodzakelijk dat jij zou moeten. Hier zijn enkele dingen die u moet afwegen voordat u uw teen in Apple’s pool van pre-release-software dompelt.

Krijg een voorproefje van toekomstige versies van iOS en iPadOS

Elk jaar update Apple zijn kernbesturingssystemen voor de iPhone, iPad en Mac. Deze komen ergens in de herfst als gratis updates aan, waarbij de eerste aankondiging meestal in juni op WWDC komt. Maar tussen de aankondiging en de definitieve release is er een bètafase waarin je pre-releaseversies van de aankomende software kunt installeren.

Dit kan interessant voor je zijn als je enthousiast bent over wat komen gaat. Pre-releasesoftware bevat meestal de overgrote meerderheid van de nieuwe functies die Apple op WWDC laat zien, wat betekent dat je potentieel een voorproefje kunt krijgen van wat er naar de iPhone en iPad komt voordat alle anderen.

Naast de grote aankondigingen zoals opnieuw ontworpen versies van oude apps, aanpassingen aan het startscherm of vergrendelscherm en andere “big ticket” -aankondigingen; Je zult waarschijnlijk ook een aantal kleinere tweaks opmerken. Deze omvatten dingen die terloops werden genoemd tijdens de hoofdpresentatie of dingen waar Apple het helemaal niet over had.

Door een bètaversie van iOS of iPadOS te installeren, kunt u ook hands-on met de wijzigingen aan de slag. Het kan moeilijk zijn om te weten hoe een nieuwe functie precies werkt, of hoe deze andere aspecten van het besturingssysteem beïnvloedt, zonder je handen vuil te maken en het te gebruiken. Als je nieuwsgierig bent, kun je de bèta installeren en spelen.

Bètasoftware heeft meer bugs

Het grote probleem met pre-release software is dat er nog steeds aan wordt gewerkt. Hetzelfde niveau van controle dat wordt toegepast op een “definitieve” release is hier niet te zien. Bètasoftware zal naar verwachting bugs, ontbrekende functies en andere problemen bevatten. Bekijk de r/iOSBeta subreddit om enkele voorbeelden te zien.

Deze problemen kunnen zowat elk aspect van het besturingssysteem treffen. Het kan zijn dat belangrijke functies zoals meldingen niet betrouwbaar werken, of dat een functie die u al jaren gebruikt (zoals AirPlay) volledig kapot is. Dit kan van invloed zijn op kernservices, zoals de Notes-app die niet goed synchroniseert of de Podcasts-app die weigert de nieuwste afleveringen van uw favoriete programma’s te downloaden.

Bètasoftware kan ook ernstige gevolgen hebben voor de prestaties van uw apparaat. Niet alleen kunnen dingen een stuk langzamer werken, maar je zult ook merken dat de levensduur van de batterij niet is wat je verwacht en veel sneller leegloopt dan vroeger. U kunt problemen ondervinden met Wi-Fi of Bluetooth, of functies zoals AirDrop werken niet zoals zou moeten.

Bovendien kunnen sommige van de functies die u zou verwachten, volledig ontbreken. Mogelijk ziet u visuele bugs die u nog nooit eerder hebt opgemerkt, zowel in nieuwe functies (zoals het vergrendelscherm of wijzigingen in het startscherm) als in oude (zoals Apple Maps die de routebeschrijving niet correct weergeeft in CarPlay-modus).

Dingen kunnen aanzienlijk veranderen van de ene bèta naar de, waarbij software normaal gesproken met de tijd verbetert. Soms echter, net als bij definitieve releases, kan een nieuwe versie sommige dingen repareren en andere kapot maken. Dat is het risico dat u neemt.

Ontwikkelaarsbèta’s vs. Openbare bèta’s

Er was een tijd dat Apple’s bètaversies van iOS en iPadOS beperkt waren tot ontwikkelaars. Om aan boord te komen, heb je een (betaald) Apple Developer Program-abonnement nodig waarmee je je apparaat kunt inschrijven en de bèta legitiem kunt installeren met iTunes.

Het doel van bèta’s voor ontwikkelaars is om externe ontwikkelaars in staat te stellen hun apps te testen en dingen klaar te maken voor de definitieve release. Deze ontwikkelaarsbèta’s bestaan ​​nog steeds en komen vrijwel onmiddellijk aan na de aankondiging van nieuwe software op WWDC.

Apple heeft sindsdien zijn bètasoftwareprogramma opengesteld voor iedereen die wil deelnemen. Door zich aan te melden voor het Apple Beta Software Program, nodigt het bedrijf zijn gebruikers uit om “pre-releasesoftware uit te proberen en feedback te geven om ons te helpen het nog beter te maken”. Deze versies komen weken na de eerste bètaversies van ontwikkelaars aan en zijn normaal gesproken stabieler en rijker aan functies.

Apple Beta-softwareprogramma

Het is het beste om de ontwikkelaarsbèta’s helemaal te vermijden (tenzij je een app onderhoudt), vooral als je nog geen Apple Developer Program-abonnement hebt dat $ 99 kost. Als je nieuwsgierig bent, kun je gratis deelnemen aan de openbare bèta en toch een voorproefje krijgen van de volgende besturingssystemen van Apple.

Over het algemeen geldt dat hoe later u wacht met het installeren van de bèta, hoe beter. Latere versies hebben meer fixes, betere stabiliteit en completer. Dit is geen exacte wetenschap om te beseffen dat geen enkele pre-release software perfect zal zijn. Zelfs de meeste “laatste” iOS- en iPadOS-releases komen met bugs aan en worden snel opgevolgd met kleine patches.

Vermijd bètasoftware op uw primaire apparaat

Als je nog steeds in de verleiding komt om de bètasoftware van Apple een kans te geven, moet je het proberen op een secundair apparaat. Het is misschien geen goed idee om een ​​iOS-bèta uit te voeren op de iPhone waarop u vertrouwt voor werk of navigatie in de auto. Hetzelfde geldt voor een iPad die u gebruikt als primair apparaat voor het maken van aantekeningen op school of om te chatten met collega’s tijdens telefonische vergaderingen.

Als je een oudere iPhone in een la hebt liggen, kan deze een geweldige kandidaat zijn voor bètatests (op voorwaarde dat deze compatibel is met de aankomende iOS-release). Als je iPad een entertainmentapparaat in huis is dat je gebruikt voor het bekijken van video’s en het spelen van een vreemd spelletje, is het misschien goed om de stabiliteit op te offeren om de volgende versie van iPadOS te gebruiken.

Beta-software op uw iPhone of iPad installeren (en verwijderen)

U kunt bètaversies van iOS of iPadOS installeren zodra de openbare bètaversie beschikbaar is. Bezoek het Apple Beta Software Program vanaf het apparaat dat u wilt inschrijven en volg de instructies om dit te doen.

Als u later besluit dat pre-releasesoftware niets voor u is, kunt u de bèta verwijderen en downgraden naar de nieuwste stabiele versie.

Leave a Comment