Nieuwe Distro maakt Debian eenvoudiger voor beginners

SpiralLinux is een nieuwkomer in de wereld van desktop-gerichte Linux-distributies.

Het is gebaseerd op Debian Linux en gemaakt door de naamloze ontwikkelaar van GeckoLinux.

gekko wat? GeckoLinux is een afgeleide van openSUSE en richt zich op het leveren van out-of-the-box bruikbaarheid aan desktopgebruikers.

Het doel van SpiralLinux is ook hetzelfde. Bied desktopgebruikers een kant-en-klare bruikbare Debian-ervaring.

Is Debian echt zo complex? Hoewel Debian wordt beschouwd als de meest stabiele distro, overweldigt de vanille Debian vaak nieuwe gebruikers met meerdere downloadopties. De focus op standaard FOSS-software maakt het ook moeilijk voor beginners. Het vereist verschillende aanpassingen na de eerste keer opstarten om het bruikbaar te maken.

En dat zijn de gebieden waar SpiralLinux uitblinkt!

Via dit artikel ga ik je door de functies van SpiralLinux leiden en mijn ervaring delen, zodat je een beter idee krijgt van wat je van SpiralLinux kunt verwachten.

SpiralLinux: Debian vereenvoudigd

De eerste vraag die bij je opkomt, is waarom nog een op Debian gebaseerde distro? Het kernidee achter SpiralLinux is om u een goed afgestemde Debian te geven die direct uit de doos kan worden gebruikt.

Als u Debian probeert te installeren, zult u een aantal downloadopties opmerken, maar deze bevatten geen propriëtaire stuurprogramma’s en codecs die nodig zijn voor moderne hardware (inclusief de mijne). Het verkrijgen van de juiste ISO zelf is de eerste worsteling.

Vergeet niet dat u uw vanilla Debian-systeem verder moet aanpassen om het met uw hardware te laten werken.

SpiralLinux probeert die pijnpunten aan te pakken door verschillende vooraf geïnstalleerde software, prestatie-tweaks en eigen stuurprogramma’s en codecs te bieden.

Enkele belangrijke markeringsfuncties zijn als volgt:

 • Wordt geleverd met een breed scala aan stuurprogramma’s om een ​​verscheidenheid aan hardware te ondersteunen
 • zRAM is standaard ingeschakeld voor betere prestaties
 • Het kan worden geüpgraded naar Debian die instabiele branches test met slechts een paar klikken
 • Het gebruikt standaard Linux-kernel 5.18 om de meest recente hardware te ondersteunen
 • Eigen mediacodecs zijn vooraf geïnstalleerd
 • Debian-repository’s van derden zijn standaard ingeschakeld
 • ISO’s beschikbaar voor Cinnamon-, Xfce-, GNOME-, KDE-, MATE-, Budgie- en LXQt-desktopomgevingen
 • Een experimentele “builder” ISO voor experts
SpiralLinux DE-aanbiedingen

systeem vereisten

Er is geen melding gemaakt van 32-bits of ARM-ondersteuning in de officiële documentatie. U krijgt slechts één downloadoptie voor een 64-bits systeem.

Aangezien SpiralLinux volledig gebaseerd is op Debian stable, zijn dit de standaard systeemvereisten voor 64-bits machines:

 • RAM: 2 GB of hoger (hangt af van de desktopomgeving die je kiest)
 • Processor: Dual-core of hoger
 • Schijf: 15 GB of hoger

Installatie

Calamares-installatieprogramma voor SpiralLinux
Calamares-installatieprogramma voor SpiralLinux

Zoals je van elke gebruiksvriendelijke Linux-distro mag verwachten, biedt SpiralLinux een grafisch installatieprogramma. Avid-distrohoppers kunnen gemakkelijk zien dat het Calamares-installatieprogramma gebruikt.

Het installatieprogramma heeft alle noodzakelijke functies die u verwacht, zoals handmatige/automatische partitionering, schijfversleuteling, het wijzigen van de locatie van de bootloader, enzovoort.

U kunt Btrfs als het standaardbestandssysteem kiezen tijdens het installeren van SpiralLinux.

Mijn ervaring met SpiralLinux

Beleven. Dit is wat er uiteindelijk toe doet, omdat het toevoegen van talloze functies alleen de stappen na de eerste keer opstarten kan verminderen.

Zoals elk ander ding in de wereld, heeft SpiralLinux een aantal goede en enkele slechte punten. Ik zal zowel voor- als nadelen bespreken, zodat u een beter idee krijgt.

Positieven

Laten we deze recensie beginnen met positieve punten, inclusief de delen die ik leuk vond.

Hardware-ondersteuning

Mijn systeem is uitgerust met moderne hardware en vereist een moderne kernel. Verreweg had ik nooit gedacht dat ik in Debian 11 zou kunnen opstarten, maar dit veranderde van gedachten.

Standaard krijg je Linux Kernel 5.18, wat nieuwer is dan wat je krijgt op vanilla Debian (5.10-serie) en goed werkt op mijn 12e generatie Intel CPU.

Linux-kernelversie in SpiralLinux
Linux-kernel 5.18

Niet-vrije opslagplaatsen

niet-vrije repo's zijn ingeschakeld in SpiralLinux
Niet-vrije repo’s

Af en toe moeten we allemaal propriëtaire pakketten installeren die niet beschikbaar zijn in standaardrepository’s.

Deze niet-gratis opslagplaatsen bevatten closed-source firmware en stuurprogramma’s, die helpen bij het installeren van propriëtaire microcodes en andere software die niet beschikbaar is in de standaardrepository.

Overschakelen van stabiel naar Sid en testen

Debian Sid gebruiken met SpiralLinux
Debian Sid . gebruiken

Dit is mijn favoriete functie uit de hele catalogus. Stel je voor dat je kunt schakelen tussen stabiele, onstabiele en testende branches zonder een enkel commando te gebruiken.

Het beste is dat gebruikers eenvoudige instructies krijgen over hoe ze tussen branches kunnen schakelen. U kunt ze vanaf hier openen.

Prestatie

SpiralLinux is goed geoptimaliseerd in termen van RAM-verbruik en maakt het een ideale keuze voor low-end hardware als je de juiste desktopomgeving kiest.

Ik laat je zien wat je kunt verwachten van verschillende desktopomgevingen. Dus als je iemand bent met fatsoenlijke hardware, kun je kiezen voor Cinnamon, omdat het bij inactiviteit slechts ongeveer 900 MB RAM verbruikt.

inactief ram-verbruik op kaneel DE in Spiral Linux
idle ram verbruik op kaneel de

Maar wat als u op zoek bent naar iets lichters? verander je huidige DE in Xfce en zoals we al weten, is het een van de meest lichtgewicht DE’s; inactief RAM-verbruik zal slechts ongeveer 600 MB zijn.

inactief ram-verbruik op xfce de
Inactief ram-verbruik op Xfce de

Hoe dan ook, ik heb geen prestatieproblemen ondervonden en het ging goed.

minpunten

SpiralLinux schittert in verschillende scenario’s, maar ik kwam ook een paar haperingen tegen. Laat me ze met je delen.

Hardwareversnellingsprobleem in VM

Zodra u in een VM opstart zonder enige hardwareversnelling, wordt u geadviseerd deze in te schakelen, omdat u mogelijk slechte prestaties en een hoog CPU-gebruik ervaart.

vereist hardwareversnelling voor betere prestaties
Vereist hardwareversnelling voor betere prestaties

En zodra u hardwareversnelling inschakelt, zult u merken dat uw VM vaak crasht tijdens het opstarten. Het is geen kleine crash en maakt uw VM onstabiel.

vm 3d versnellingsprobleem
Probleem met VM-hardwareversnelling

U kunt SpiralLinux eenvoudig gebruiken zonder hardwareversnelling in te schakelen. Ik vond helemaal geen problemen tijdens het gebruik zonder versnelling ingeschakeld.

Snap-problemen

Hoewel Snaps niet mijn favoriete keuze zijn, gebruik ik ze wanneer ik wil ontsnappen aan het bouwen van pakketten vanaf de bron. Maar dit was een benedengemiddelde ervaring met snaps in SpiralLinux.

Ik had twee problemen. Een daarvan is dat veel van de snap-pakketten niet eens werkten. Ik heb zelfs geprobeerd te switchen tussen andere branches.

Dit was het probleem met de nieuwe installatie, zonder zelfs maar een enkel configuratiebestand te wijzigen. Ik merkte dat veel van mijn favoriete apps, zoals Spotify en Slack, niet in Snap-vorm werkten.

Sommige pakketten werkten wel. Ik gebruik Shutter voor schermafbeeldingen en toen ik het met snaps installeerde, maakte ik kennis met een behoorlijk verouderde gebruikersinterface.

Luik
Luik

Het tweede probleem was dat alle geïnstalleerde snappacks standaard niet in het systeemmenu worden vermeld. U kunt dat probleem eenvoudig oplossen door het gegeven commando te gebruiken:

sudo cp /var/lib/snapd/desktop/applications/*.desktop ~/.local/share/applications/

Maar dit was alleen met Snap-pakketten. Flatpaks werkten vrij soepel en geen van de problemen die ik hierboven noemde, had met Flatpaks te maken.

Laatste gedachten

Ik hou van de verbeeldingskracht van de ontwikkelaar. GeckoLinux is gebaseerd op openSUSE. Omdat het openSUSE-logo/mascotte een kameleon is, noemde de ontwikkelaar het Gecko (een soort hagedis).

Het logo van Debian is een werveling, dus de ontwikkelaar noemde de Debian-variant SpiralLinux.

Beiden hebben de bedoeling om de ervaring van hun populaire ouderdistro te vereenvoudigen.

Veel andere op Debian gebaseerde distributies hebben hetzelfde doel als SpiralLinux. Linux Mint Debian Edition (LMDE) is zo’n voorbeeld.

Persoonlijk zou ik liever de hoofddistributie gebruiken in plaats van de afgeleide ervan. Maar ik begrijp dat een paar gebruikers het misschien handiger vinden om deze derivaten te gebruiken.

Ik laat de reacties nu voor je open. Denk je dat SpiralLinux het potentieel heeft om een ​​niche voor zichzelf te creëren of is het een van die distributies die in de vergetelheid zal verdwijnen?


Leave a Comment