Nieuwe functies, iPhone-compatibiliteit, releasedatum, openbare bèta

iOS 16 brengt een van de belangrijkste updates voor het vergrendelscherm van de iPhone sinds iOS 7. Met verbeteringen voor de Focus-modus, meer continuïteitsmogelijkheden en aanpassingen aan Berichten, is er veel om van te profiteren met dit besturingssysteem.

Nieuwe functies in iOS 16

Met iOS 15 introduceerde Apple Live Text, Focus Modes, een opnieuw ontworpen Safari en veel nieuwe tweaks voor FaceTime en iMessage. Nu, met iOS 16, verbetert Apple al deze ervaringen en brengt het een vernieuwd vergrendelscherm, dat Craig Federighi in een interview ‘een daad van liefde’ noemde.

Dit is wat er nieuw is met iOS 16.

Nieuw vergrendelscherm, vernieuwd meldingscentrum en diepere integratie van focusmodus

Het nieuwe vergrendelscherm is Apple’s belangrijkste gok met iOS 16. Je kunt het lettertype, de kleur of de plaatsing van elementen op je vergrendelscherm aanpassen door op het element te tikken. Er zijn nieuwe lettertypestijlen en kleurkeuzes waarmee u het uiterlijk van de datum en tijd kunt aanpassen.

Met Widgets en een nieuwe API, kunnen gebruikers widgets van derden toevoegen aan het vergrendelscherm. In een toekomstige update, Live-activiteiten toont bijvoorbeeld lopende sportgames of volgt de voortgang van je Uber-rit.

iOS 16 Vergrendelscherm

iOS 16 zal foto’s en stijlen voorstellen, en het beste is dat het diep geïntegreerd is met Focus modus. Afhankelijk van uw Focus, kunt u de achtergrond, stijl en zelfs widgets van het vergrendelscherm wijzigen.

Focus Mode kan ook worden ingeschakeld op een ingestelde tijd, locatie of tijdens het gebruik van een bepaalde app. Last but not least, met Focusfilterskunt u binnen Apple-apps zoals Agenda, Mail, Berichten en Safari grenzen stellen.

Om dit gedeelte af te sluiten, de vernieuwd meldingscentrum toont nu meldingen van onder naar boven. Het systeem verbergt ook betere meldingen, afhankelijk van uw focusmodus.

Berichten, FaceTime en Safari

bewerk iMessages iPhone

Drie apps die Apple met iOS 15 heeft gefocust, zijn ook erg belangrijk op iOS 16. Berichten hebben drie belangrijke nieuwe functies:

 • Een bericht bewerken: Gedurende 15 minuten kunnen gebruikers tot 5 wijzigingen aanbrengen in een bepaald bericht, en ontvangers kunnen een overzicht zien van de wijzigingen die in het bericht zijn aangebracht;
 • Verzenden ongedaan maken: Het verzenden van een bericht tot 2 minuten na verzending ongedaan maken;
 • Markeren als ongelezen: Markeer berichten als ongelezen als je geen tijd hebt om te reageren, maar er zeker van wilt zijn dat je de afzender later beantwoordt.

Met iOS 16 brengt Apple overdracht in FaceTime, waarmee u oproepen naadloos van uw iPhone naar uw Mac of iPad kunt verplaatsen en vice versa. Het bedrijf voegt ook Live ondertiteling in FaceTimezodat u automatisch getranscribeerde dialogen kunt zien die in uw videogesprekken zijn geïntegreerd.

Tenslotte, Safari heeft nu Gedeelde tabbladgroepen, web push-notificaties komt in 2023, en nieuwe webextensie-API’s.

Verbeteringen voor live tekst in video, dicteren en kaarten

ios-16-apple-maps

Geïntroduceerd met iOS 15, Live tekst nu aan het werk in video’s wanneer u ze pauzeert in iOS 16. U kunt functies gebruiken zoals kopiëren en plakken, opzoeken en vertalen.

Apple brengt ook een geheel nieuwe dicteerervaring omdat je vloeiend kunt bewegen tussen stem en aanraking. Met geselecteerde telefoons kunt u emoji’s invoegen met uw stem terwijl u dicteert op het apparaat. Het beschikt ook over: automatische interpunctie Zoals komma’s, punten en vraagtekens voor u terwijl u dicteert.

Eindelijk, weer een geweldige functie die arriveert met Apple-kaarten is multi-stop-routering. Het synchroniseert zelfs tussen apparaten, dus je kunt een route plannen met meerdere tussenstops op je Mac en het synchroniseert met je iPhone. Lees hier meer over alles wat nieuw is met Apple Maps.

Apparaatcompatibiliteit

Apple verraste gebruikers door niet alleen de iPhone 6s, maar ook de iPhone 7 en de eerste generatie iPhone SE te schrappen uit de lijst met apparaten die iOS 16 ontvangen. Geen enkele iPod touch ondersteunt deze software-update ook.

 • iPhone 8 en 8 Plus
 • iPhone X
 • iPhone XR, XS en XS Max
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro en 11 Pro Max
 • iPhone 12 mini en iPhone 12
 • iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 13 mini en iPhone 13
 • iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max
 • iPhone SE (2e generatie)
 • iPhone SE (3e generatie)

Dat gezegd hebbende, het is niet omdat je iPhone iOS 16 ontvangt dat hij alle functies zal hebben.

Wanneer komt iOS 16 uit?

iOS 16 werd aangekondigd op 6 juni, tijdens de keynote van WWDC 2022. Nu de openbare bèta beschikbaar is, verwachten gebruikers later dit najaar de algemene release van het besturingssysteem.

Hoe installeer ik de openbare bètaversie van iOS 16?

 1. Maak een nieuwe back-up van je iPhone of iPad
 2. Ga op je iPhone of iPad naar de openbare bètawebsite van Apple
 3. Druk op pijl in de rechterbovenhoek, log in als je dat nog niet bent
 4. Zorg er nu voor dat u zich in de iOS “Guide for Public Betas” bevindt
 5. Veeg naar beneden en onder de Begin sectie, tik op registreer uw iOS-apparaat
 6. Veeg nogmaals omlaag en tik op Profiel downloaden
 7. Tik Toestaan om het profiel te downloaden, druk op Dichtbij
 8. ga naar Instellingen op je apparaat en tik op Profiel gedownload dichtbij de top
 9. Tik Installeren in de rechterbovenhoek, voer indien nodig uw toegangscode in
 10. Lees de toestemming en tik vervolgens op Installeren nog twee keer
 11. Uw iPhone of iPad zal u vragen om opnieuw op te starten om de wijzigingen te voltooien
 12. Nadat het opnieuw is opgestart, gaat u terug naar: Instellingen > Algemeen > Software-update
 13. Je zou de openbare bètaversie van iOS 16 beschikbaar moeten zien, tik op Download en installeer

Leave a Comment