NsCDE neemt het op tegen CDE • The Register

Als de echte CDE te veel werk voor je is of voor uw computer is er een nieuwe versie van de Not So Common Desktop Environment.

Bijna tien jaar geleden meldden we dat de officiële Common Desktop Environment open source was gemaakt. In zijn tijd was CDE vrij veel de uniforme desktopomgeving voor commerciële Unix-besturingssystemen: het draaide op bijna elk eigen Unix- en Unix-achtig besturingssysteem dat er was, van IBM AIX tot DEC’s Tru64, zelfs op DEC’s OpenVMS.

NsCDE is op het scherm van UNIX en Linux X11 weer te geven wat brutalisme [is] in … architectuur. Hard, megalithisch, sterk en functioneel – niet voor ieders smaak

CDE dateerde uit het tijdperk van Windows 3 en OS/2 1, vóór de relatieve verfijning die Windows 95 leverde aan de niet-Apple-Mac-gebruikende wereld. Het was een beetje onhandig, maar toch, mensen vonden het leuk en hadden er nostalgische gevoelens voor. Zoals we in het artikel van 2012 vermeldden, was er een project om het opnieuw te implementeren, OpenCDE genaamd, maar voor zover we kunnen zien, is het niet meer: ​​het OpenCDE-domein is te koop en er is geen activiteit geweest op zijn Github in 11 jaren

Maar er is een nieuwe concurrent verschenen: NsCDE, de niet zo gebruikelijke desktopomgeving. We laten het project zichzelf beschrijven:

De ontwikkelaar, “Hegel3DReloaded”, vervolgt in de FAQ: “Dat gezegd hebbende, NsCDE is op het scherm van UNIX en Linux X11 laat zien wat brutalisme is in de architectuur. Hard, megalithisch, sterk en functioneel – niet voor ieders smaak. NsCDE niet probeer iedereen tevreden te stellen en pretendeer niet te zijn wat iedereen wil en leuk vindt.” (Ze verontschuldigen zich ook voor hun Engels.)

Gezien onze gedocumenteerde voorliefde voor niet-standaard desktops, is dit het soort ding dat ons hier aan de Reg FOSS-balie aanspreekt. Aangezien het project een paar dagen geleden versie 2.2 uitbracht, dachten we dat we het eens zouden proberen. Voorgecompileerde binaire pakketten zijn beschikbaar voor Fedora-, openSUSE- en Debian-familiedistributies – de laatste in zowel x86-64 als verschillende Arm-varianten.

Wanneer het pakket is geïnstalleerd op een distro die al een bureaublad heeft, pakt het de bestaande teksteditor, bestandsbeheerder, webbrowser enzovoort op. We hebben het geprobeerd op de nieuwste Debian, die standaard is ingesteld op het GNOME-bureaublad. Het resultaat was verwarrend inconsistent: sommige apps hadden titel- en menubalken, andere niet, enzovoort. (De bijzonder onliefdadige zou kunnen zeggen dat dit volledig representatief is voor de onderliggende GNOME-omgeving.)

De NsCDE-desktop lijkt bijna griezelig op het echte werk, en waar het anders is, is het beter

We hebben het opnieuw geprobeerd op basis van Xubuntu, dat meestal GNOME-componenten schuwt. We vonden het resultaat veel harmonieuzer, met de Xfce-component-apps, zoals de Thunar-bestandsbeheerder en de Mousepad-teksteditor, die de dikke retro-thema’s van NsCDE oppikten en er goed uitzagen, en de omgeving werkt net zo goed als onze vage herinneringen aan de jaren negentig bureaubladen. Het ziet er goed uit, en zelfs de op tekst gebaseerde eerste-run setup voelde authentiek 20e-eeuws aan.

Vanaf een nieuwe start gebruikte Xfce 495 MiB RAM. Daarentegen gebruikte NsCDE slechts 291 MiB, een behoorlijk aanzienlijke besparing. NsCDE is gebaseerd op de FVWM-venstermanager, plus eigen elementen, maar het resultaat is lichtgewicht en voelt pittig aan.

Installatie is heel eenvoudig: download het pakket, installeer het met dpkgen installeer vervolgens eventuele ontbrekende afhankelijkheden:

sudo dpkg -i nscde_2.2-6_amd64.deb 
sudo apt install -f

Dat is alles. Daarna verscheen het in de lijst met beschikbare sessies op ons inlogscherm, zowel onder Debian met GNOME als Xubuntu met XFCE.

We dachten dat het alleen maar eerlijk zou zijn om het te vergelijken met het echte ding. De echte en nu open-source Common Desktop Environment is nog steeds in actieve ontwikkeling: het is nu 13 releases na de originele versie 2.2.0a. Versie 2.5.0 werd slechts één dag voor NsCDE 2.2 uitgebracht.

De beheerders van CDE hosten het op Sourceforge in plaats van op Github, en ze publiceren geen binaire pakketten: je moet de broncodestructuur klonen en dan zelf compileren. Er zijn echter goede uitgebreide instructies, en toen we eenmaal de meegeleverde lijst met afhankelijkheden hadden geïnstalleerd, bouwde het zonder problemen in ongeveer een half uur compilatietijd in een twee-core VM.

De echte originele Open Group CDE werkt perfect op moderne distributies, authentieke grillige lettertypen en zo.

De echte originele Open Group CDE werkt perfect op moderne distributies, authentieke grillige lettertypen en alles

We hebben het uitgevoerd en werden begroet met een griezelig vergelijkbare omgeving. Zelfs het eerste opstartscherm in de tekstmodus is vrij gelijkaardig. CDE bevat zijn eigen shell, teksteditor, bestandsbeheerder enzovoort, omdat dergelijke dingen in de jaren negentig niet bepaald standaard waren.

Het enige dat de leeftijd van CDE verraadde, was dat al zijn lettertypen geen anti-aliasing hebben, dus ze zien er gekarteld uit op een modern flatscreen-scherm – het Help-menu is rechts uitgelijnd in de menubalk. Beide zijn eigenlijk net als in de grafische versie van WordPerfect voor Linux.

De enige grote schok kwam toen we het geheugengebruik controleerden met de free Commando: vanaf een nieuwe start gebruikte CDE maar liefst 892 MiB RAM, meer dan drie keer zoveel als NsCDE.

We ontdekten dat CDE op sommige plaatsen wat moeite had. De terminalemulator kan geen moderne apps aan zoals: htop of de Tilde-teksteditor. We zagen ook enkele problemen met het opnieuw tekenen van het scherm in VirtualBox.

Het is leuk om op deze manier met vintage code te experimenteren, maar als je echt een CDE-achtige desktop op een moderne Linux-distro wilt draaien, zul je waarschijnlijk meer genieten van de ervaring met NsCDE dan met echte CDE – maar ze werken allebei, en Geen van beide was moeilijk te installeren.

In feite is de documentatie van CDE uitstekend, met uitgebreide handleidingen op de desktop en zeer goede bouwinstructies, die je zelfs vertellen hoe je het aan je inlogscherm kunt toevoegen. NsCDE heeft ook uitgebreide documentatie, waarvan de meeste in uw webbrowser worden geopend. De gelijkenis tussen het nieuwe project en het origineel is verbazingwekkend dichtbij, en we zijn erg onder de indruk van de trouw van NsCDE.

Sommige mensen geven zelfs de voorkeur aan het uiterlijk van heldere lettertypen zonder anti-aliasing. Als dat klinkt zoals jij, dan vind je de combinatie van CDE en WordPerfect misschien heel prettig. Als je een groot scherm hebt en van een vrij minimale desktopervaring houdt die in hoge mate aanpasbaar is, en je houdt niet van taakbalken en app-browsers op volledig scherm, enzovoort, zijn beide het bekijken waard. ®

Leave a Comment