Releasedatum, prijs en al het andere dat we weten

Windows 11 werd uitgebracht op 5 oktober 2021, meer dan zes jaar nadat Windows 10 zijn debuut maakte. Momenteel maakt Microsoft zich op om Windows 11 versie 22H2 uit te brengen, maar volgens wat we hebben gehoord, zou het volgende op de kaarten heel goed Windows 12 kunnen zijn. Het klinkt alsof Microsoft de grote jaarlijkse updates afschaft, en in plaats daarvan, We krijgen elke drie jaar een grote nieuwe versie van Windows, vergelijkbaar met wat er vóór Windows 10 gebeurde.

Microsoft heeft officieel geen nieuwe versie van Windows aangekondigd, of zelfs deze nieuwe releasecyclus, dus er is veel dat we niet weten. Toch is het nooit te vroeg om vooruit te kijken, dus laten we het hebben over wat we wel en niet weten over Windows 12 – als het zelfs maar blijft bestaan.

Navigeer door dit artikel:

Wanneer wordt Windows 12 uitgebracht?

Volgens de rapporten die we hebben gehoord, zal de volgende grote versie van Windows ergens in 2024 worden gelanceerd, ongeveer drie jaar na het debuut van Windows 11. Dat is alles wat we nu echt hebben, en het kan een tijdje duren voordat we hebben daar meer informatie over. Als eerdere releases een indicatie zijn, zou Windows 12 in de herfst moeten aankomen, of op zijn minst de tweede helft van het jaar, maar dat staat niet vast.

In de tussentijd zal Windows 11 updates blijven krijgen en soms krijgt het een aantal nieuwe functies, zodat het niet voelt alsof het besturingssysteem oud is. We hebben Windows 11 versie 22H2 op komst, en dat zal een grote update zijn, met dingen als nieuwe aanraakbewegingen, verbeteringen in het startmenu en nog veel meer.

Startmenu met mappen in Windows 11 versie 22H2

Als je deelneemt aan het Windows Insider-programma, zul je zien dat Windows 12-functies de komende twee jaar geleidelijk verschijnen, hoewel Microsoft ze waarschijnlijk zal blijven labelen als Windows 11-functies totdat we veel dichter bij de releasedatum zijn. Insiders kunnen nieuwe functies vroeg uitproberen, en met een lange releasecyclus als deze is het programma ook veel logischer.

Wordt Windows 12 een gratis upgrade?

Een van de grote vragen die u waarschijnlijk zult hebben, is of u moet betalen om te upgraden naar Windows 12 wanneer (en of) het wordt uitgebracht, maar gelukkig is dat onwaarschijnlijk. Microsoft is al een paar jaar vastbesloten om grote Windows-updates gratis aan bestaande Windows-gebruikers aan te bieden, en het is alleen maar logisch dat dit doorgaat. Natuurlijk zal Windows 12 zelf waarschijnlijk niet gratis zijn, dus als je helemaal geen Windows-licentie hebt, moet je deze nog steeds kopen.

Wat u ertoe zou kunnen brengen geld uit te geven, is of uw pc er compatibel mee is, maar dat is een andere zaak die zijn eigen sectie waardig is.

Word ik gedwongen om te upgraden?

Het meest waarschijnlijke antwoord hierop is nee. Microsoft heeft de druk om gebruikers ertoe te brengen nieuwe versies van Windows met geweld te installeren aanzienlijk versoepeld. Windows 11 is nog steeds een optionele update voor Windows 10-gebruikers, en hoogstwaarschijnlijk zal die aanpak ook in toekomstige releases worden voortgezet.

Updaten naar nieuwe versies van Windows kan echter verplicht zijn als uw versie van Windows het einde van de ondersteuningsperiode nadert. De originele release van Windows 11 wordt bijvoorbeeld 24 maanden ondersteund als je een Home- of Pro-editie van Windows hebt. Dus hoewel Windows 11 versie 22H2 niet verplicht is, wordt het waarschijnlijk automatisch geïnstalleerd in 2023, zodat u in de toekomst beveiligingsupdates kunt blijven ontvangen.

Windows 11-updates

Windows Update in Windows 11

Dezelfde logica zal waarschijnlijk van toepassing zijn op Windows 12, hoewel het nog te bezien is hoe ondersteuningsperioden zullen werken met de nieuwe release-cyclus van drie jaar. Aangezien grote nieuwe versies slechts om de drie jaar zullen verschijnen, heeft het weinig zin om een ​​ondersteuningscyclus van twee jaar voor elke versie te hebben. We zullen moeten afwachten hoe Microsoft zijn levenscyclusbeleid aanpast voor grote Windows-versies.

Kan mijn pc Windows 12 draaien?

Nadat Windows 11 de minimale systeemvereisten aanzienlijk heeft verhoogd in vergelijking met Windows 10, is dit een andere geweldige vraag om over na te denken. Zal Windows 12 oudere pc’s weer achterlaten? Het is nog te vroeg om te zeggen, maar er is zeker een kans dat sommige pc’s om de een of andere reden niet compatibel zullen zijn. Windows 11 vereist momenteel processors die vanaf ongeveer 2018 zijn uitgebracht, en hoewel we momenteel geen reden zien voor de volgende Windows-release om meer dan dat te vereisen, is het mogelijk dat dit zal gebeuren.

Wat betreft andere vereisten, nogmaals, het is moeilijk te zeggen. Windows 11 vereist 4 GB RAM en 64 GB interne opslag, dus Windows 12 heeft op zijn minst evenveel nodig. Je moet ook niet verwachten dat Microsoft terugkomt op zaken als TPM-vereisten, hoewel je Windows 12 mogelijk nog steeds kunt installeren met een ISO-bestand als je niet aan bepaalde vereisten voldoet.

Hoe dan ook, bijna alle van de beste laptops die je vandaag kunt kopen, zullen hoogstwaarschijnlijk Windows 12 ondersteunen wanneer het wordt uitgebracht.

Wat is er nieuw in Windows 12?

Het is nog erg vroeg om alle functies te kennen die mogelijk deel uitmaken van Windows 12. Op dit moment worden veel functies getest als onderdeel van Windows 11 versie 22H2, en die zullen later dit jaar beschikbaar komen voor Windows 11-gebruikers. U kunt alles lezen wat nieuw is in Windows 11 22H2 als u daarin geïnteresseerd bent.

Voorbeelden van hoe de zoekknop eruit zou kunnen zien op de taakbalk van Windows 11

Afgezien daarvan kunnen we een glimp opvangen van wat er zou kunnen komen door naar het Windows Insider-programma te kijken. Windows Insiders krijgen elke week nieuwe builds, waarvan vele met nieuwe functies en wijzigingen, zoals de nieuwe zoekbalkontwerpen hierboven. We verwachten dat veel hiervan deel zullen uitmaken van Windows 12, maar veel ervan kunnen ook worden uitgerold naar Windows 11-gebruikers, en sommige zullen misschien helemaal nooit worden verzonden, dus dit is een steeds evoluerende lijst totdat Windows 12 daadwerkelijk is voltooid.

U kunt alle beschikbare Windows 11-functies in preview bekijken om te weten wat Windows Insiders op dit moment aan het testen zijn. Sommige van die functies zijn mogelijk exclusief voor Windows 12, andere kunnen eerder beschikbaar zijn voor Windows 11.


Dat is alles wat we nu echt over Windows 12 kunnen zeggen. Zelfs de naam is op dit moment niet per se in steen gebeiteld, maar dit is de gemakkelijkste manier om naar de volgende versie van Windows te verwijzen. We zullen zeker meer informatie toevoegen als het de komende jaren wordt gecontroleerd, dus zorg ervoor dat je het in de gaten houdt voor het geval er ander nieuws is.

Leave a Comment