Rocky Linux 9 arriveert met Peridot

Release 9 van Rocky Linux is net op 14 juli in het openbaar verschenen en het grote nieuws is Peridot, dat iedereen (ja, iedereen) kan gebruiken om Rocky Linux 9 helemaal zelf te reproduceren. Dit is echt een opwindende wending voor de Linux-gemeenschap.

Als je niet bekend bent met Rocky Linux, wees dan niet al te verbaasd dat het release 9 heeft gehaald en je nu pas aan het afstemmen bent. “Release 9” betekent niet dat Rocky acht eerdere grote releases heeft gehad. In plaats daarvan geeft de naam de verbinding met RHEL 9 aan. Rocky Linux begon zijn leven als release 8.3 in april 2021 als vervanging voor CentOS, dat in december 2020 werd beëindigd.

Ondanks zijn relatieve nieuwheid heeft Rocky Linux al een verbazingwekkende mate van succes behaald en zijn plaats ingenomen als de onofficiële vervanging voor CentOS. Het is vooral populair in zakelijke instellingen.

Wat is Rocky Linux?

De naam Rocky is gekozen als eerbetoon aan de vroege medeoprichter van CentOS, Rocky McGaugh. Net als CentOS is het gratis, open source en biedt het gemakkelijke toegang tot de broncode. Het is ook binair compatibel met RHEL 9. Dit betekent dat ze dezelfde uitvoerbare code kunnen uitvoeren.

Rocky Linux 9 is niet zomaar een verzameling binaire bestanden met een installatieprogramma. Iedereen kan het project zelfstandig repliceren en uitbreiden.

Wat is Peridoot?

Peridot biedt de build chain-infrastructuurtools die het voor ontwikkelaars gemakkelijk maken om de broncode te pakken en uit te breiden wanneer ze iets willen doen, onafhankelijk van de Linux-gemeenschap of een stroomopwaartse organisatie. Het dient als een cloud-native stack voor het bouwen en beheren van Rocky Linux.

Waar gaat Rocky Linux heen?

Rocky Linux zal naar verwachting de komende 10+ jaar een van de beste en beste Linux-platforms voor ondernemingen zijn, en omdat het de stabiliteit op bedrijfsniveau kan bieden die nodig is voor intensieve productieworkloads, zal het waarschijnlijk aan deze verwachting voldoen.

Rocky Enterprise Software Foundation (RESF) is de entiteit achter Rocky Linux. CIQ is de oprichtende sponsor en een RESF-partner.

Hoewel Peridot echt een enorme stap voorwaarts is, komt Rocky 9 ook met nieuwe beveiligings-, applicatie- en netwerkfuncties.

Rocky Linux gebruikt alleen open source-tools om reproduceerbare OS te leveren – waardoor het extreem betrouwbaar is en een lange levensduur belooft.

Vooruit gaan

Hoewel de release van Rocky 9 en de opname van Peridot echt opwindend is, gebeurt er meer achter de schermen dat een goed voorteken is voor de toekomst van Rocky Linux. Er zijn veel checks and balances ingevoerd om de veerkracht ervan te waarborgen. Dit houdt onder meer in dat geen enkele persoon of organisatie het project ooit kan gijzelen (bijvoorbeeld door een deel van de code te bezitten). Daarnaast zijn er een aantal teams opgericht om controle te geven over het ontwikkel- en releaseproces, zodat de community kan deelnemen aan het project en ervoor zorgt dat Rocky Linux 100% open source blijft. Rocky Linux is 100% open source en zet zich volledig in om dat te blijven.

Rocky Linux heeft ook een indrukwekkende lijst van sponsors.

Bovendien wordt elke Rocky Linux-release 100% in de open lucht gebouwd door de gemeenschap. Het is ontworpen om altijd vrij beschikbaar te zijn en door de gemeenschap te worden beheerd.

Waar te gaan?

Lees meer over Rocky Linux op ciq.co.

Download Rocky Linux van rockylinux.org.

Download de Rocky-broncode op github.

Download de Peridot-bron op github.

Inpakken

Ik ben de bewering gaan waarderen dat Rocky Linux “100% bug-voor-bug-compatibel” is met Red Hat Enterprise Linux. Hoewel ik nog nooit over deze zin ben gestruikeld, betekent dit dat de code “zo compatibel is dat zelfs de bekende bugs zouden worden gerepliceerd.” In het geval van Rocky Linux is dit een overwinning voor compatibiliteit, niet voor bugs!

Rocky Linux en Peridot, de nieuwe grote toevoeging in Release 9, gaan een steeds grotere rol spelen in zowel de toekomst als de betrouwbaarheid van Linux.

Word lid van de Network World-community’s op Facebook en LinkedIn om commentaar te geven op onderwerpen die hoog in het vaandel staan.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Leave a Comment