Top 6 manieren om vervaagde kleuren te herstellen na Windows 11 Update

Hoewel Microsoft regelmatig Windows-updates uitbrengt om nieuwe functies toe te voegen en bugs op te lossen, kunnen sommige updates uw workflow en ervaring verstoren als u er niet klaar voor bent. Gebruikers klaagden bijvoorbeeld over vervaagde kleuren na het installeren van de Windows 11-update.

Vervaagde kleuren kunnen de workflow verstoren, vooral voor degenen die inhoud maken op het bureaublad. Mensen die grafische en beeldbewerkingsapps zoals Photoshop, Lightroom of een andere videobewerkingsapp gebruiken, hebben een scherpzinnig kleurprofiel nodig voor consistente uitvoer op alle apparaten. Voordat u Windows reset en helemaal opnieuw begint, kunt u de onderstaande tips doornemen om vervaagde kleuren op het bureaublad te herstellen.

1. Aanvullende updates downloaden

U kunt optionele updates op uw computer downloaden om dergelijke problemen op te lossen. Volg onderstaande stappen.

Stap 1: Druk op de Windows-toets + I-snelkoppeling om het menu Instellingen van Windows 11 te openen.

Stap 2: Selecteer Windows Update in de linkerzijbalk en klik op ‘Geavanceerde opties’ in het rechterdeelvenster.

Stap 3: Selecteer ‘Optionele updates’.

Stap 4: U kunt functie-, kwaliteit- en stuurprogramma-updates downloaden vanuit het volgende menu.

Microsoft slaat ze meestal over met de hoofdupdate. Je mag alleen extra updates installeren als er iets kapot gaat of niet werkt zoals verwacht (vervaagd kleurprobleem) na een grote Windows-update.

2. Tweak kleurkalibratie

Het komt zelden voor dat mensen de kleurkalibratie van uw computer of monitor vaak aanpassen. Sommige gebruikers doen het nooit. U moet echter de ingebouwde tool voor kleurkalibratie gebruiken om vervaagde kleuren op Windows te corrigeren. U kunt ook kiezen tussen vooraf gedefinieerde profielen of een aangepast profiel maken.

Stap 1: Druk op de Windows-toets, typ schermkleur kalibrerenen druk op Enter.

Stap 2: Klik op de knop Volgende.

Stap 3: Volg de instructies op het scherm en gebruik de schuifregelaar om het gamma aan te passen.

Stap 4: Pas de helderheid en het contrast aan en voltooi het proces.

Windows keert terug naar de vorige kalibratie wanneer u de pc opnieuw opstart. U moet uw gekalibreerde display als standaard instellen.

Stap 1: Druk op de Windows-toets, typ kleurbeheeren druk op Enter om de app te openen.

Stap 2: Selecteer uw gekalibreerde weergaveprofiel en selecteer de knop ‘Instellen als standaardprofiel’ in de rechterbenedenhoek.

3. Update de stuurprogramma’s voor beeldschermadapters

Verouderde stuurprogramma’s voor beeldschermadapters leiden tot vervaagde kleuren op uw pc. U moet de nieuwste beeldschermstuurprogramma’s van internet downloaden en deze installeren via het menu Apparaatbeheer. Hier is hoe.

Stap 1: Druk op de Windows-toets + I-toets om het menu Instellingen van Windows 11 te openen en klik op Systeem in de linkerkolom. Klik vervolgens op de Display aan de rechterkant.

Stap 2: Selecteer vervolgens Weergave en open het menu Geavanceerde weergave.

Stap 3: Let op de details van de beeldschermadapters in het volgende menu.

Ga voor de computers met AMD-graphics naar de AMD-website voor stuurprogramma’s en ondersteuning en download de nieuwste stuurprogramma’s voor uw compatibele model. U kunt NVIDIA Geforce grafische stuurprogramma’s ook downloaden en installeren zonder de GeForce Experience.

U kunt Windows 11 ook het beste grafische stuurprogramma voor uw computer laten ophalen en bijwerken. Hier is hoe dat te doen.

Stap 1: Klik met de rechtermuisknop op de Windows-toets en open Apparaatbeheer.

Stap 2: Vouw Beeldschermadapters uit.

Stap 3: Klik met de rechtermuisknop op de grafische weergave en selecteer Stuurprogramma bijwerken in het contextmenu.

Stap 4: Selecteer ‘Automatisch zoeken naar stuurprogramma’s’. Windows zoekt op uw computer naar de best beschikbare driver en installeert deze op uw apparaat.

Start uw pc opnieuw op en controleer of de kleuren er natuurlijk of vervaagd uitzien. AMD biedt ook speciale software voor het automatisch detecteren en installeren van driverupdates voor AMD Radeon- en Ryzen-serie CPU’s. U kunt de software downloaden van dezelfde website als hierboven vermeld.

4. Installeer de beeldschermstuurprogramma’s opnieuw

Een beschadigd of kapot beeldschermstuurprogramma kan u met vervaagde kleuren op Windows achterlaten. Dat kan gebeuren als u uw grafische stuurprogramma al een tijdje niet hebt bijgewerkt. Daarom is het een goed idee om beeldschermstuurprogramma’s opnieuw te installeren als de beeldschermkleuren vervaagd lijken.

Stap 1: Open het menu Apparaatbeheer in Windows (raadpleeg de bovenstaande stappen).

Stap 2: Vouw Beeldschermadapters uit en klik met de rechtermuisknop op beeldschermafbeeldingen.

Stap 3: Selecteer ‘Apparaat verwijderen’ en bevestig je beslissing.

Uw scherm ziet er misschien ongewoon uit met een gestoorde resolutie en kleuren. U moet uw computer nu opnieuw opstarten. Uw pc downloadt de vereiste stuurprogramma’s voor de beeldschermadapter tijdens het herstartproces.

5. Schakel HDR uit

Is uw desktopmonitor HDR-compatibel? Als dit niet het geval is, moet u de standaard HDR-modus in Windows 11 uitschakelen. Het forceren van Windows 11 HDR-instellingen op een standaardmonitor kan leiden tot vervaagde kleuren.

Stap 1: Druk op de Windows-toets + I-snelkoppeling om het menu Instellingen van Windows 11 te openen. Klik op het systeem in de linkerkolom en selecteer Weergeven in het rechterdeelvenster.

Stap 2: Selecteer Weergeven en schakel de schakelaar voor de optie HDR gebruiken uit.

Checken of je monitor of laptop HDR ondersteunt of niet? Hier is een snelle manier om dat te controleren.

Stap 1: Open het menu Geavanceerde weergave in Windows-instellingen (raadpleeg de bovenstaande stappen).

Stap 2: Controleer de HDR-certificering van uw beeldscherm in het menu ‘Beeldscherminformatie’.

6. Pas de monitorinstellingen aan

U kunt de helderheid, het contrast, de verzadiging, enz. van uw monitor handmatig aanpassen aan uw voorkeur. De meeste monitoren worden geleverd met fysieke knoppen om de weergave-instellingen aan te passen. Sommige monitoren, zoals de Samsung M-serie, worden geleverd met een fysieke afstandsbediening om dergelijke wijzigingen aan te brengen.

Werk met het juiste kleurprofiel op Windows 11

Werken met vervaagde kleuren op Windows 11 kan tot grote overlast leiden. Uw bewerkte afbeeldingen, video’s of flyers zien er op het apparaat van uw klant totaal anders uit. Welke truc heeft je geholpen om het vervaagde kleurprobleem op te lossen? Deel uw bevindingen in de opmerkingen hieronder.

Leave a Comment