Voel je je moedig? Je kunt nu de nieuwe iOS- en iPadOS-updates van Apple uitproberen.

Opmerking

Elk jaar brengt Apple een handvol grote nieuwe software-updates uit voor zijn iPhones, iPads, Macs en meer. En elk jaar biedt het mensen zoals jij en ik de kans om de functies die in die updates zijn verpakt een beetje vroeg uit te proberen.

Als je je bijzonder moedig voelt, kun je Apple’s nieuwe openbare bètasoftware voor iPhones, iPads, Macs en Apple Watches nu installeren en zelf de balans opmaken van de voortgang van het bedrijf.

Voordat we verder gaan, een vriendelijke waarschuwing: installeer alsjeblieft geen van de nieuwe bètasoftware van Apple, tenzij je het goed vindt dat je apparaten van tijd tot tijd slordig zijn. Op mijn opofferende iPhone bijvoorbeeld, verbrak het openen van de FaceTime-app tijdelijk mijn vermogen om telefoontjes te beantwoorden. (Gelukkig worden de definitieve versies van deze updates pas over een paar maanden uitgebracht.)

Als je leeft voor het nieuwste en beste, vind je de volledige instructies om deze preview-software te installeren op de website van Apple. Maar als u liever op veilig speelt, laten we u zien hoe nuttig enkele van de grootste nieuwe softwarefuncties van Apple tot nu toe zijn geweest.

Je kunt (sommige) berichten terughalen

Wie van ons heeft niet een sms gestuurd met een gênante typfout? In mijn vriendengroep ben ik berucht geworden voor het verzenden van berichten waarin volledige (en meestal belangrijke) woorden worden weggelaten.

In plaats van met die schande te leven, kun je met de nieuwe versies van iOS en iPadOS binnen 15 minuten berichten die je via iMessage hebt verzonden, zowel bewerken als ‘ongedaan maken’, oftewel verwijderen. (Met andere woorden, u kunt een standaard sms-bericht dat u naar bijvoorbeeld Android-gebruikers hebt verzonden, niet terugvorderen.)

Fans van rivaliserende berichtenservices zoals WhatsApp en Telegram zullen juichen dat deze functies al jaren gebruikelijk zijn, en ze hebben gelijk. Toch kunnen deze tools onmiskenbaar nuttig zijn wanneer je constant berichten naar bepaalde mensen verzendt – en soms flubbert.

Je daden zullen echter waarschijnlijk niet onopgemerkt blijven, aangezien berichten die je hebt aangepast na het verzenden als zodanig worden gemarkeerd. En er is nog een addertje onder het gras om in gedachten te houden: je kunt berichten die je hebt gestuurd naar mensen die de nieuwe software voor hun Apple-telefoons of -tablets niet gebruiken, niet terugvorderen. Die mensen zullen het nieuwe, bewerkte bericht zien als een vervolg op het originele, verprutste bericht in hun tekstthreads.

Met andere woorden, als u bevriend bent met mensen die hun software niet regelmatig bijwerken, wilt u toch goed op uw berichten letten voordat u op verzenden drukt.

Een ander soort multitasking op iPads

In de loop der jaren zijn iPads er steeds beter in geworden om gebruikers meerdere apps tegelijkertijd te laten gebruiken – een belangrijke functie wanneer je echt probeert om werk gedaan te krijgen aan een van deze dingen. Maar met een nieuwe Stage Manager-functie die debuteert in iPadOS 16, probeert Apple een aantal van zijn klanten de multitasking-upgrade te geven waar ze al die tijd naar verlangden.

Zo werkt Stage Manager: zodra je de functie in het Control Center van de iPad hebt ingeschakeld, verschijnt elke app die je opent in een groot venster in het midden van je scherm. Aan de linkerkant ziet u een kolom met vier andere vensters voor recent gebruikte apps waarop u kunt tikken om terug te gaan. Maar hier is de kicker: door app-pictogrammen van het dock of de app-bibliotheek van de iPad naar het hoofdpodium te slepen en neer te zetten, kun je tot vier apps tegelijk op je scherm krijgen, elk in een zwevend, aanpasbaar venster van zichzelf.

Dit is zo traditioneel desktop-y als de iPad ooit heeft gevoeld, en dit kan genoeg zijn om de manier te veranderen waarop sommige mensen hun werk gedaan krijgen.

Maar in mijn ervaring tot nu toe kunnen deze kleine app-vensters soms moeilijk zijn om mee te werken of te lezen, vooral wanneer je het gebruikt op kleinere – zo niet bepaald goedkope – tablets zoals Apple’s iPad Air of 11-inch iPad Pro. (Ik zal deze functie op deze meer bescheiden apparaten blijven testen om te zien of ik er echt aan gewend ben.) Het geheel voelt iets comfortabeler aan om te gebruiken op de nog grotere iPad Pro-modellen van het bedrijf, maar de meeste mensen doen dat niet. uit volledige laptopprijzen voor een tablet.

Een mogelijke oplossing is het toevoegen van een tweede scherm aan de mix. Vroeger was het zo dat een extra scherm dat u op een iPad had aangesloten, hetzelfde op beide schermen weergaf. Nu, met deze nieuwe software, zie je een apart “podium” vol met apps op een aangesloten scherm – dat betekent dat je met maximaal acht apps op beide schermen kunt spelen. Aan de andere kant is de kans groot dat als je een monitor hebt, deze waarschijnlijk toch op een computer is aangesloten – misschien wil je in plaats daarvan gewoon je multitasking doen.

Maar het grootste voorbehoud om in gedachten te houden is dat deze functie alleen werkt op iPads met de M1-chip van Apple (en wat daarna komt). Dat betekent dat als je een van Apple’s tablets hebt gekocht die vóór 2021 is uitgebracht in de hoop dat het bedrijf het in de loop der jaren beter zou maken voor multitasking – want dat is meestal wat er gebeurt – je pech hebt.

Aanpasbare vergrendelingsschermen zijn nuttiger dan ze klinken

De tijd. Jouw notificaties. Die kleine wifi- en mobiele ontvangstpictogrammen. Jarenlang zag het vergrendelscherm van je iPhone er, afgezien van de foto’s die je als achtergrond hebt ingesteld, ongeveer net zo uit als het mijne. Maar nu niet meer.

Met iOS 16 kun je je vergrendelingsscherm versieren met widgets die je het weer van de dag, de batterijduur van je draadloze hoofdtelefoon, de huidige aandelenkoers van een bedrijf en meer laten zien. Idealiter betekent dat plus een weergave van uw meldingen dat u op de hoogte kunt blijven zonder te ontgrendelen en meer tijd op uw telefoon door te brengen.

Misschien nog belangrijker is de enorme diepte waarmee je het vergrendelscherm van je telefoon als het jouwe kunt laten voelen. Wil je een reeks poep-emoji voor je achtergrond mozaïeken? Of verander het lettertype voor de klok en stop de tijd achter een berg in een van je favoriete foto’s? Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat kan ook zonder veel moeite.

Dit klinkt misschien allemaal een beetje frivool, en misschien is het dat soms ook. Maar een koud, onpersoonlijk gadget er een beetje meer uit laten zien en voelen alsof het van jou is, is niets om te spotten. En als puur praktisch uw zorg is, is het vermeldenswaard dat u aangepaste vergrendelingsschermen kunt instellen voor specifieke situaties, zoals een met widgets gevuld scherm voor werk of een zwart-witversie voor rond bedtijd.

  • Het memepotentieel van uw foto’s aanboren: Druk lang op een persoon of een object in een van je foto’s en iOS scheidt het automatisch van de achtergrond. Van daaruit kun je het (onder andere) naar een berichten-app slepen om het als een perfecte reactie te verzenden.
  • Toetsenbord haptiek: Android-telefoons hebben dit altijd al gehad, maar je kunt nu haptische feedback inschakelen om te typen. Op die manier voel je een bevredigende klik en hoor je het ook wanneer je sms’t.
  • Meer veilige foto’s: In deze nieuwe software zijn de albums Verborgen en Onlangs verwijderd in de Foto’s-app ingesteld om uw identiteit te verifiëren voordat u ze standaard kunt openen.

Leave a Comment