Waarom ik een Chromebook gebruik

Ik gebruik Chromebooks sinds ze voor het eerst werden gelanceerd, te beginnen met het CR-48-prototype in 2010. In die tijd, en zelfs daarvoor, heb ik Linux, Mac en pc’s gebruikt. Ik nog steeds. Maar voor het grootste deel van mijn computergebruik gebruik ik tegenwoordig een Chromebook. En als ik verslag uitbreng over enkele van de premium Chromebooks die net zoveel kosten als een fatsoenlijke Mac of pc, hoor ik regelmatig de vraag: “Waarom zoveel uitgeven als u voor dezelfde prijs een Mac of pc kunt krijgen en nog veel meer kunt doen?Het is een geweldige vraag. Hier is mijn antwoord op waarom ik een Chromebook en ChromeOS gebruik.

ChromeOS is gebouwd op Linux en Linux is pittig

Dus we horen al minstens tien jaar elk jaar “Dit wordt het jaar van de Linux-desktop”. Misschien twee. Maar we blijven het zeggen omdat Windows het leeuwendeel van desktopcomputers bezit, terwijl MacOS een kleinere maar gepassioneerde basis heeft. En dan hebben we de vele smaken, of distro’s, van Linux.

Toch zijn er driemaandelijkse perioden geweest waarin Chromebooks meer verkochten dan Macs. En ChromeOS is aantoonbaar een Linux-desktopplatform.

Misschien niet in de traditionele zin. Maar het draait de Linux-kernel en heeft een grafische gebruikersinterface samen met uitstekende ondersteuning voor verschillende hardware. Het is mogelijk de eenvoudigste “Linux-desktop” om te gebruiken: gebouwd met de browser als uw hoofdinterface en een paar native hulpprogramma’s zoals Bestanden, Galerij en de Launcher.

Nogmaals, dit punt is betwistbaar door de Linux-puristen en het is een geldig punt.

Wat voor mij belangrijker is, is dat Linux over het algemeen een van de snelste en meest stabiele besturingssystemen is die er zijn. Het kan worden geconfigureerd om zo slank te zijn als u nodig heeft, zodat het snel werkt op minimale hardware. Of je kunt helemaal los gaan en tonnen apps, pakketten en hulpprogramma’s installeren op een computer die duizenden dollars kost vanwege hoogwaardige hardware.

Anders gezegd: ik heb twee laptops gehad die van hetzelfde merk waren en had exact dezelfde hardware. Herinner je je de HP Stream / HP Chromebook 11 nog?

Dit was een laptopontwerp dat opnieuw werd gebruikt om te starten met een van de twee besturingssystemen. Eén kwam met Windows en één met ChromeOS. De algehele ervaring was veel sneller op de Chromebook-versie in vergelijking met Windows.

HP Stream Windows-laptop die ook werd verkocht met ChromeOS

Ik heb vaak gezegd dat “ChromeOS een lichter platform is dan Windows” en dit is precies wat ik bedoel. En ik denk niet dat ik ongelijk heb, ook al krijg ik van sommigen een duwtje in de rug. In feite verifieert een recente videopresentatie over het Windows-subsysteem voor Linux door Scott Hanselman van Microsoft mijn observatie effectief, door te zeggen

“Processen in Windows zijn van oudsher zwaar geweest… Linux-processen denken niet aan windowing… forking (afsplitsen van een nieuw proces) is als 10X; Het is een orde van grootte langzamer [than on Linux.]”

Ik begrijp dat Microsoft duizenden apps, processen en services in zijn software moet houden om redenen van achterwaartse compatibiliteit. Maar die heb ik niet nodig voor wat ik doe, en ik wil ze ook niet. Ik wil een snel systeem, dus ik gebruik een Chromebook, die is gebaseerd op Linux.

Ik hoef niet meer te doen op een Chromebook

Hiermee kom ik bij mijn tweede punt. Ja, het is een terechte kritiek op Chromebooks dat ze niet zoveel kunnen als een Mac of pc. Ik kan geen traditionele desktop-apps installeren, hoewel ik Linux-desktop-apps wel kan (en doe). Ik kan nog niet native gamen, hoewel dat in de nabije toekomst gaat veranderen. Maar ik zou ook niet op een Mac gamen. PC-gaming is geen kerncompetentie op het Mac-platform.

ik heb in bezit gehad veel gameconsoles die teruggaan tot 1982 en tegenwoordig heb ik een op maat gemaakte Windows-pc voor een optimale game-ervaring. En ik heb een Steam Deck-reservering om mijn pc-games onderweg te spelen.

Het maakt mij niet uit dat ik niet alle games op mijn Chromebook kan spelen. Ik heb zo nu en dan games gestreamd met Nvidia’s GeForce Now, maar dat komt vooral omdat ik geen zin heb om gebonden te zijn aan mijn thuiskantoor waar de gaming-installatie is. Ik hoef dus niet te gamen op mijn Chromebook.

Hoe zit het met videobewerking?

Ik ben jaren geleden uit het YouTube-spel gestapt, dus ik heb deze functionaliteit niet nodig. Voor de zeldzame video’s voor persoonlijk gebruik die ik maak, doe ik wat miljoenen mensen doen: ik gebruik mijn telefoon. Ja, ChromeOS krijgt de komende maanden een functie voor videobewerking en het maken van films. Ik zal het testen, maar ik heb het niet “nodig”.

ChromeOS-videobewerking op Chromebooks

Ik kan Microsoft Word niet native gebruiken op mijn Chromebook en ik kan ook geen iOS-apps maken. Raad eens: ik doe die dingen niet. Ik gebruik een iPhone, dus ik kan mijn sms of berichten niet op een Chromebook krijgen. Maar mijn telefoon is altijd bij me, dus ik ben gedekt.

ik kan een lijst maken honderden van andere apps kan ik niet uitvoeren op een Chromebook die ik op een Mac of een pc zou kunnen. Het maakt mij niet uit. Ik heb die apps niet nodig. Bij toeval is er een moderne app die ik nodig heb, ik kan altijd op zoek naar een Android-versie om te zien of het de mosterd snijdt.

Zijn er beperkingen op een Chromebook? Zeker! Zijn deze beperkingen van toepassing op mijn workflow? Nee. Ze kunnen van toepassing zijn op uw persoonlijke workflow en om die reden raad ik nooit aan dat iedereen een Chromebook fulltime kan of zou moeten gebruiken.

Behalve ik? Simpel gezegd, ik gebruik een Chromebook omdat het kan wat ik nodig hebben het te doen. Om dezelfde reden heb ik geen vrachtwagen of SUV. Ik niet nodig hebben om dingen te slepen of off-road te gaan, dus ik heb een auto. De auto is beperkt in vergelijking met de vrachtwagen maar… wat als ik de unieke eigenschappen van de truck nooit zal gebruiken?

ChromeOS en Chromebooks zijn relatief snel geëvolueerd

Windows bestaat al sinds 1985 in een of andere vorm en ik gebruik het sinds 1990 met Windows 3.0. Daarvoor gebruikte ik DOS en Commodore BASIC 2.0.

MacOS is vanaf 1985 gebouwd rond NeXTStep en is sindsdien geëvolueerd. Ik begon macOS te gebruiken toen Apple in 2006 overstapte op Intel-processors. Ik draaide ook Windows op die machine, met behulp van het BootCamp-hulpprogramma van Apple. Om een ​​lang verhaal kort te maken, Macs en pc’s zijn al bijna vier decennia in ontwikkeling. ChromeOS werd pas 10 jaar in 2019. Het is een relatieve peuter als het gaat om besturingssystemen.

Chrome OS anno 2009
oei! Dat is zo 2009!

En toch, kijk eens hoe ver ChromeOS en Chromebooks zijn gekomen van dat CR-48-prototype!

We gingen van goedkope, hergebruikte netbooks met laag vermogen (de belangrijkste reden waarom mensen ten onrechte aannemen dat Chromebooks goedkoop zouden moeten zijn) naar hoogwaardige, geavanceerde hardware. En er zijn overal apparaten tussen die twee uitersten. Ik kan een goedkope Chromebook kiezen voor eenvoudig dagelijks gebruik en maak me geen zorgen als het apparaat wordt overreden door een bus. Of ik kan een nieuwe configuratie opvoeren met maximale internals voor zware programmeerprojecten of lessen informatica.

Dankzij de evolutie van ChromeOS met elke vier weken nieuwe functies, gecombineerd met een mars naar het ondersteunen van een zo breed mogelijk scala aan hardware, kan ik tegen elke prijs een capabele Chromebook krijgen. Het tempo van software-updates met extra functies is een andere reden waarom ik een Chromebook gebruik.

Chrome OS in 2022
Dat is beter! Chrome OS in 2022

Zijn er de afgelopen tien jaar momenten geweest waarop ik me moest wenden tot een Mac of een pc via een Chromebook? Absoluut!

Zonder de toevoeging van Linux op Chromebooks een paar jaar geleden, had ik met een Chromebook nooit effectief 8 CS-lessen kunnen volgen aan een lokale community college. Er waren tijden dat een huidige ChromeOS-functie niet beschikbaar was op een Chromebook. Het was dus een Windows Surface of een MacBook Air die op bepaalde momenten beter aan mijn behoeften voldeed. Dat is nu veel minder het geval.

Zoek uit wat u moet doen en koop de beste tool voor die taken

Dit brengt me terug bij de gedachte dat Chromebooks niet voor iedereen zijn. Dat is OK, en beter nog, het heeft geen invloed op mijn computerkeuze. Ik denk lang en hard na over welke taken ik op een computer moet uitvoeren. Vervolgens onderzoek ik met welk apparaat en/of besturingssysteem ik die taken zo snel en eenvoudig mogelijk kan uitvoeren.

Voor mij is dat vandaag een Chromebook. Voor jou kan het een pc, een Mac, een Linux-machine of zelfs een Raspberry Pi zijn. En dat is oké! Koop de beste computertool voor uw taken en wees gelukkig.

Dat is wat ik deed en daarom gebruik ik een Chromebook.

Leave a Comment