Wat houdt de toekomst van iOS in? Ontwikkelaars bieden hun theorieën aan.

Op de WWDC van elk jaar gebruiken Apple-managers hun podiumtijd om aan te geven waar de platforms van het bedrijf naartoe gaan. Die hints leiden niet altijd tot extra duidelijkheid; Apple heeft zoveel platforms (iOS, macOS, watchOS en meer), apps en services die een gemeenschappelijke verhaallijn ontdekken, is moeilijk.

Is Apple bijvoorbeeld volledig toegewijd aan augmented reality (AR) en de “metaverse”? Dat lijkt het zeker, op voorwaarde dat je alle geruchten gelooft over een AR-headset die begin volgend jaar uitkomt. Hoe zal Swift, de nieuwste programmeertaal van Apple, zich de komende tien jaar ontwikkelen? Moeten we binnenkort nieuwe tooling van Apple verwachten?

We spraken met een paar experts om hun mening te geven over het werk van Apple om het ecosysteem te verbeteren, en om te zien waar Apple in de toekomst naar toe zou kunnen gaan.

Wat zijn enkele van de meest interessante veranderingen in iOS en de ervaring van Apple-ontwikkelaars in de afgelopen vijf jaar?

Het team van Pixelfield zegt dat Apple ontwikkelaars misschien aan het voorbereiden is voor een betere toekomst. “Het beoordelingsproces is in de loop van de tijd erg lastig geworden”, zeiden ze, verwijzend naar het proces om apps goedgekeurd en bijgewerkt te krijgen. “Een paar jaar geleden was het bijna gegarandeerd dat je je app in de App Store zou krijgen als het zou werken.”

Dat is niet langer het geval, en bedrijven kunnen klem komen te zitten tussen het proberen om goedkeuring van Apple te krijgen en het maken van een app die opvalt tussen een zee van concurrenten. “Het betekent ook dat er meer druk is dan ooit om nieuwe niches en nieuwe manieren te vinden om apps concurrerender te maken”, voegt het team van Pixelfield toe.

Yahoo iOS-leider Vadim Dagman denkt dat Swift-concurrency een grote impact heeft gehad op ontwikkelaars. “Een van de meest impactvolle veranderingen was de introductie van Swift-concurrency in 2021. Sommigen zullen misschien zeggen: ‘Nou en? Het async/wait-patroon bestaat al eeuwen in andere programmeertalen; Swift is net aan het inhalen.’ Hoewel tot op zekere hoogte waar, gaat Swift Concurrency veel verder dan dat simpele asynchrone/wachtpatroon.”

Waarom is gelijktijdigheid zo belangrijk? “Met de Swift-compiler kun je geen fouten maken die tijdens runtime heel moeilijk te debuggen zouden zijn”, voegt Dagman toe. “De acteurs maken van de data-integriteit een inherent kenmerk van de taal. Dit heeft echt een paradigmaverschuiving in het ontwerp van iOS-software in gang gezet. We zullen in de toekomst veel meer schone, elegante en performante software zien, mogelijk gemaakt door Swift concurrency.”

Serhii Butenko, software-engineer bij MacPaw, voegt toe: “SwiftUI heeft de manier waarop we apps ontwikkelen absoluut veranderd. We kunnen gemakkelijk unidirectionele architecturen gebruiken. Modulaire apps die SPM gebruiken worden ook steeds populairder.”

Welke tools denk je dat iOS-ontwikkelaars over 2, 5, 10 jaar zullen gebruiken?

Dat is een moeilijke vraag, gezien het feit dat Apple vaak veel van zijn tooling-iteraties verborgen houdt tot de release. “Xcode en de bijbehorende diagnostische / prestatietools zullen de komende jaren de belangrijkste toolkit blijven voor ontwikkelaars die code schrijven”, zegt Dagman tegen Dice, “hoewel het schrijven van code slechts het topje van de ijsberg is. Testbaarheid en CI/DevOps-integratie zijn de gebieden waar ik de komende vijf jaar veel meer ontwikkeling verwacht.”

Dagman wil ook dat het sneller gaat: “Ik denk dat unit-testen een Swift-taalfunctie moet zijn, niet alleen een raamwerk. Op dezelfde manier waarop Swift-compiler u door Swift-concurrency leidt, zou het u moeten aansporen om de code te schrijven die inherent testbaar is. Alles moet ook veel sneller zijn: de hele pijplijn van compileren tot implementeren. Ik hoop dat dit over 10 jaar het geval zal zijn.”

Butenko denkt dat Xcode de standaardomgeving zal blijven voor het ontwikkelen van apps – en zou kunnen veranderen: “Apple zal storyboards afschaffen (ze deden dat al voor watchOS), dus alle gebruikersinterfaces zullen op SwiftUI staan.” Maak je klaar om sneller dan ooit apps te schrijven… hopelijk.

Aan welke tools en/of vaardigheden moeten iOS-ontwikkelaars vandaag werken om zich voor te bereiden op het iOS van morgen?

“Een tool die niet zo veel wordt gebruikt als [it] zou moeten [is] ‘App Clips’”, zegt de crew van Pixelfield. “App Clips helpen de gebruikerservaring naar een hoger niveau te tillen, en ontwikkelaars zouden zich hier meer op moeten concentreren om de ervaring van de eindgebruikers te verbeteren. Het helpt je ook om snel de waarde van je app te laten zien – een echt verkoopargument in een zeer competitieve omgeving.”

Ongeacht hoe Apple zijn platform (en tooling) ontwikkelt, ontwikkelaars moeten zich concentreren op het bouwen van de best mogelijke apps. “Er zijn sterke vaardigheden op het gebied van softwareontwerp en weten hoe de diagnostische/prestatietools moeten worden gebruikt om optimaal gebruik te maken van de enorme kracht van het platform”, zegt Dagman.

Butenko adviseert: “Automatiseer zoveel mogelijk dingen: unit- en IU-testen, linten, formatteren, xcodeproj-bestanden genereren, uploaden naar de App Store. Hoe meer fouten automatisch worden afgehandeld, hoe productiever je bent.”

Hoe kunnen ontwikkelaars zich het beste voorbereiden op wat de toekomst biedt voor iOS?

“Blijf op de hoogte van wat er nieuw is in de iOS-wereld door Apple’s Worldwide Developers Conference-video’s te bekijken die elk jaar verschijnen”, herinnert Dagman ons. “Als je achterloopt op wat er nu is, zal het moeilijker zijn om in te halen wat daarna komt.”

Butenko vult aan: “De beste manier om iOS-trends voor te zijn, is door naar andere talen en platforms te kijken. Async/wait was jarenlang in Python, veel JavaScript UI-frameworks implementeren het declaratieve programmeerparadigma en SwiftUI, en SPM-pakketten lijken erg op npm-pakketten.”

Denk je dat iOS ooit puur augmented reality zal zijn?

Dit is een probleem dat bij veel ontwikkelaars op de voorgrond staat, vooral omdat de geruchten dat Apple de augmented reality (AR)-ruimte betreedt de afgelopen jaren op stoom zijn gekomen. Veel ontwikkelaars en softwarebedrijven denken echter niet dat Apple op dezelfde manier als Meta/Facebook “all-in” zal gaan voor augmented reality.

Het Pixelfield-team zegt: “We denken niet dat iOS ooit puur augmented reality zal zijn, althans niet in de nabije toekomst. De augmented reality-wereld biedt veel mogelijkheden en is een steeds groeiende industrie, maar strikt AR-gebaseerd lijkt niet zinvol te zijn.”

Desalniettemin moeten ontwikkelaars nauwlettend bestuderen wat Apple aankondigt op het gebied van AR. Wie weet tenslotte wat de toekomst in petto heeft? “I denk [iOS being totally augmented reality] zou kunnen gebeuren, maar niet in de nabije toekomst”, zegt Butenko. “We gebruiken al bijna 30 jaar ongeveer dezelfde interface op telefoons. Het veranderen van het paradigma van interactie zou nog meer tijd vergen.”

Leave a Comment