Wat is er nieuw in Linux Mint 21 “Vanessa”

LinuxMint.com

Linux Mint 21, codenaam ‘Vanessa’, is een grote update die in de zomer van 2022 naar Mint-gebruikers komt. De eerste bètaversie was op 14 juli 2022. Hier volgt een overzicht van wat er nieuw is in deze versie: de veranderingen, verbeteringen en nieuwe functies .

Vanessa is de eerste release van de Linux Mint 21 “V”-serie, met een ondersteuningsplan voor de lange termijn tot 2027. Zoals je zult zien, maken de komende verbeteringen en nieuwe updates de nieuwste Linux Mint efficiënter en geavanceerder dan zijn voorgangers .

De Blueman Bluetooth-manager

Linux Mint Vanessa - Blueman Bluetooth

Linux Mint 21 heeft Blueberry Bluetooth-manager voor Blueman gedumpt. Het primaire doel van Blueman is het beheren van de Bluetooth-instellingen voor het delen van gegevens tussen verschillende apparaten. Het is een efficiënte manager die goed werkt in alle omgevingen. U kunt het zelfs vanaf de opdrachtregel gebruiken.

Blueberry was afhankelijk van de traditionele gnome-bluetooth project, terwijl Blueman een meer gedetailleerde interface biedt om uw verbindingen te controleren en te beheren terwijl u vertrouwt op de standaard Bluez-stack. Het heeft verbeterde connectiviteit en presteert beter, vooral met audioapparaten.

Verbeterde miniaturen van de bestandsbrowser

Linux Mint Vanessa - XApp-miniaturen

Vanessa richt zich op verbeteringen voor zowel prestaties als bruikbaarheid, integratie xapp-thumbnailers om uw gebruikerservaring te verbeteren. Het is vaak frustrerend voor gebruikers wanneer de bestandsbeheerder een bestand niet herkent en in plaats van een voorbeeld of een miniatuur een vraagteken weergeeft of leeg blijft.

Dit beïnvloedt de bruikbaarheid en dempt de gebruikerservaring, vooral omdat er zo vaak nieuwe bestandsextensies op de markt verschijnen. Thumbnailer vult deze leemte en voegt ontbrekende miniaturen toe aan bestanden zoals ePub, MP3, RAW, AppImage en WebP. U ziet nu een voorbeeld van de afbeelding die deze bestanden bevatten.

Meer opties voor plaknotities

Linux Mint Vanessa - Dubbele plaknotities

Sticky Notes is een handig hulpprogramma voor het maken van snelle notities op uw bureaublad. Met de verbeterde plaknotities in Vanessa kunt u uw notities dupliceren, zodat u geen tekst van de ene notitie hoeft te kopiëren en op de nieuwe notitie hoeft te plakken.

Deze update is, net als de twee bovengenoemde, gericht op het verbeteren van de bruikbaarheid. Voorheen wees de app bij het maken van een nieuwe notitie een willekeurige kleur toe aan de notitie. In deze update kun je een kleur naar keuze kiezen. Daarnaast heeft de update ook het notitiepictogram in het systeemvak gewijzigd.

Geautomatiseerde taakmonitor

Geautomatiseerde taken worden meestal op de achtergrond uitgevoerd om uw productiviteit te verbeteren en dingen gemakkelijker te maken. Deze taken kunnen voorgeprogrammeerde taken zijn die u veilig houden, zoals uw browser-app die een beveiligingspatch op de achtergrond ontvangt. Of misschien creëer je je eigen taken die dingen automatiseren die je vaak handmatig doet.

Maar soms kunnen deze taken uw apparaat ook vertragen, waardoor de prestaties worden beïnvloed. Vanessa brengt een monitor die de processen weergeeft die op de achtergrond worden uitgevoerd met een pop-up in het systeemvak. Zo weet u precies welke geautomatiseerde taken uw systeem vertragen zonder dat u de systeemmonitor hoeft te openen en te doorzoeken.

VERWANT: Taken plannen op Linux: een inleiding tot Crontab-bestanden

Verbeterde XApps zoals Timeshift

Linux Mint Vanessa - Verbeterde XApps

XApps hebben nogal wat verbeteringsupdates gekregen in Vanessa. Mint-ontwikkelaars handhaven de back-uptool, Timeshift, als een XApp die vooruitgaat, wat een consistentere ervaring betekent in Mint-edities. Met de nieuwe update kan het back-upproces worden gestopt in geval van weinig opslagruimte, en kan het ook de benodigde ruimte voor de volgende snapshot bepalen.

Daarnaast hebben ook Xviewer, Warpinator, The Thingy en WebApp manager prominente updates gekregen. Al deze updates werken eraan om u een betere gebruikerservaring te bieden.

Muffin gebaseerd op Mutter

Muffin is de vensterbeheerder voor de Linux Mint Cinnamon-desktopomgeving. In Vanessa is de versie van Cinnamon 5.4, en het bevat een update die Muffin op Mutter, de weergaveserver, de windowmanager en de compositorbibliotheek waar Muffin uit is geforkt, opnieuw baseert.

Voorheen stond Muffin qua features achter Mutter. Na deze rebase ontvangt Muffin sneller updates en verbeteringen. Het is echter een prestatie-update, dus je zult niet veel visuele veranderingen zien.

GTK-themaweergave

De Cinnamon 5.4 in Vanessa heeft een functie toegevoegd die alle vensters met het GTK-thema weergeeft. Het verbetert het uiterlijk en de prestaties van het systeem, ongeacht het ontwerp van het raam.

GTK-themaweergave is meer een prestatieverbetering, maar u zult ook enkele visuele veranderingen waarnemen. Na de Muffin-update is de cinnamon-control-center heeft nogal wat verbeteringen gezien. Het heeft Display-configuratie-opties toegevoegd aan het Control Center en het GTK-thema is verantwoordelijk voor vensterpanelen en actieve en inactieve app-stijlen.

Verbeterd printen en scannen

Linux Mint Vanessa - Verbeterd printen en scannen

Op een bepaald moment heb je waarschijnlijk frustratie ervaren bij het installeren van een printer op je Linux-pc. Het wordt meestal een driver-gerelateerd probleem.

Vanessa ondersteunt een print- en scansysteem zonder driver waarbij het veel sneller communiceert met de printer of scanner zonder dat een driver nodig is om te werken. Deze update maakt het afdruk- en scanproces veel soepeler en efficiënter in vergelijking met eerdere versies.

Verbeterde selectie van softwarebronnen

Linux MINt Vanessa - Verbeterde selectie van softwarebronnen

Linux Mint 21 heeft het menu met softwarebronnen verbeterd door u meerdere bronnen, repositorylijsten en PPA-lijsten te laten selecteren. Het helpt u de efficiëntie van uw apparaat op te schonen en meerdere items tegelijk te verwijderen.

Het systeem voert een afhankelijkheidscontrole uit wanneer u een app probeert te verwijderen om de systeembestanden en prestaties te beschermen. Zo weet je zeker dat het verwijderen van de ene app geen problemen oplevert voor andere apps.

Coole nieuwe achtergronden

Linux Mint Vanessa - Coole nieuwe achtergronden

Hoewel de meeste veranderingen die we hierboven hebben besproken, gericht zijn op bruikbaarheid en prestaties, is Mint 21 niet zonder enkele uiterlijkgerelateerde updates voor uw esthetische plezier.

De nieuwste Linux Mint-release heeft nieuwe achtergronden toegevoegd aan deze update om je bureaublad een frisse uitstraling te geven. Er zijn meer dan 20 nieuwe achtergronden toegevoegd in verschillende categorieën, en je krijgt extra ondersteuning voor de donkere modus in je apps, waardoor het algehele uiterlijk van het Mint-thema verbetert.

Hoe Linux Mint 21 “Vanessa” te krijgen

Bezoek de officiële blogpost over de bèta-aankondiging van Vanessa om de ISO te downloaden totdat de officiële versie is uitgebracht. Je kunt het downloaden als een torrent of een normaal bestand van verschillende bronnen die op de officiële website worden vermeld. Bekijk de officiële release-opmerkingen van Vanessa als je meer wilt weten voordat je gaat installeren.

We raden aan deze versie eerst op een virtuele machine te testen, omdat deze zich op het moment van schrijven in de laatste bètafase bevindt. Het is essentieel om de specificaties van je apparaat te controleren en aan de vereisten van Vanessa te voldoen (in de aankondigingspost) om conflicten te voorkomen. Bekijk deze handleiding voor het installeren van Linux, voor het geval je het niet zeker weet.

Leave a Comment