Wat is GNOME in Linux?

Abubakar Mohammed / How-To Geek

Als je onlangs in de Linux-wereld bent gestapt, heb je de term GNOME misschien veel gehoord. Maar wat is het precies? In dit artikel bekijken we deze populaire desktopomgeving en wat deze biedt.

Een toekomstgerichte desktopervaring

GNOME 42-interface op Fedora 36

GNOME staat voor GNU Object Model Environment. Correct uitgesproken als “guh-nome”, is het een van de meest populaire gratis en open-source desktopomgevingen die worden gebruikt in enkele van de belangrijkste Linux-besturingssystemen zoals Ubuntu, Pop!_OS, Fedora, enz.

In eenvoudige bewoordingen is een Linux-desktopomgeving alles wat u op uw scherm ziet. Van vergrendelingsscherm tot startscherm, evenals individuele elementen zoals app-opstartprogramma’s en app-pictogrammen, wanneer ze aan elkaar zijn gekoppeld, vormen ze een desktopomgeving.

De standaard desktopeditie van de populaire Linux-distributie Ubuntu gebruikt bijvoorbeeld GNOME. De Ubuntu-ontwikkelaars hebben de gebruikersinterface van GNOME echter aangepast aan hun doeleinden, dus het ziet er niet precies zo uit als op de GNOME-website en in andere Linux-distributies. Ze kunnen dit omdat GNOME open source software is.

GNOME is echter niet de enige bestaande desktopomgeving. Net binnen de wereld van Ubuntu zijn er variaties met verschillende desktops, die elk een specifiek type publiek aanspreken.

VERWANT: Kiezen tussen Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu en Lubuntu

De geschiedenis van GNOME

GNOME 1
GNOME en Redhat

GNOME is in 1997 gemaakt als gratis software en een directe concurrent van de K-desktopomgeving, die toen behoorlijk aan populariteit won. De eerste versie van GNOME was een enorm succes, aangezien het project al snel de K-desktopomgeving versloeg in termen van populariteit.

Later in 2002 werd de tweede versie van GNOME, GNOME 2, uitgebracht. De release bracht een enorme reeks aanpassingen, functies en verbeteringen van de levenskwaliteit aan de desktopomgeving.

Het duurde zes jaar voordat het GNOME-team GNOME 3.0 uitbracht, dat zaken als kopbalken, maximaliseer en minimaliseer-knoppen, etc. stroomlijnde. Het kreeg echter al snel zware kritiek van de gemeenschap voor een paar ontwerpwijzigingen. Uiteindelijk speelde GNOME 3.0 een cruciale rol bij het vormgeven van hoe de desktopomgeving er tegenwoordig uitziet door een meer consistente gebruikerservaring te introduceren.

Uitgebracht in 2021 en later, stroomlijnden GNOME-versies 40, 41 en 42 het uiterlijk van de gebruikersinterface en voegden veel handige functies toe. De makers blijven de ervaring patchen en verbeteren, en distro’s zoals Ubuntu en Fedora blijven er hun vlaggenschip DE van maken.

GNOME 42

Hoe verschilt GNOME van Windows Desktop?

De beschikbaarheid en vrijheid om elke gewenste desktopomgeving te gebruiken, is wat Linux anders maakt dan Windows en macOS. Een “Linux OS” is een combinatie van de Linux-kernel, een desktopomgeving en tal van andere tools, terwijl besturingssystemen zoals Windows en macOS helemaal opnieuw zijn gebouwd als een uniforme structuur. Met andere woorden, het Windows-bureaublad is een integraal onderdeel van Windows dat niet kan worden vervangen.

VERWANT: Linux-gebruikers hebben een keuze: 8 Linux-desktopomgevingen

De desktop-ervaring van GNOME is een beetje anders dan die van het Windows-bureaublad, voornamelijk in hoe snelkoppelingen en het starten van applicaties werken. Als je Windows gewend bent, heeft GNOME slechts een kleine leercurve, maar het zal je ook niet overstelpen met tweaks en opties zoals sommige andere DE’s. Dat is de reden waarom de meeste mensen die aan de slag gaan met Linux-desktops, beginnen met Ubuntu of een andere op GNOME gebaseerde distro.

GNOME versus Andere bureaubladomgevingen

Afgezien van GNOME zijn er andere populaire alternatieve desktopomgevingen zoals KDE, Xfce, MATE, Cinnamon, Budgie en meer. De vlaggenschipversie van Fedora wordt bijvoorbeeld geleverd met de GNOME-desktopomgeving; Dankzij het open-source karakter van alle desktopomgevingen heeft Fedora’s ontwikkelaarsteam echter een alternatieve “Spins” gecreëerd. Dit zijn versies van Fedora die worden geleverd met de bovengenoemde desktopomgevingen in plaats van GNOME.

KDE staat bekend om zijn uitgebreide aanpassingsopties, terwijl GNOME niet zo aanpasbaar is. Xfce en MATE zijn geweldig voor computers met zwakkere systeembronnen. GNOME is in vergelijking een zwaardere DE met hogere hardware-eisen. Desktopomgevingen zoals Cinnamon en Budgie fungeren als een middenweg. Ze bieden een geweldige gebruikerservaring terwijl ze slechts een matige hoeveelheid systeembronnen verbruiken.

Dan zijn er desktopomgevingen die vorken zijn van GNOME, zoals COSMIC. Het is gemaakt door System76, een bedrijf dat Linux-laptops produceert en de Pop!_OS-distributie ontwikkelt die populair is bij Linux-gamers. Hoewel COSMIC is gebaseerd op GNOME, biedt het extra functies zoals venstertegels, snelkoppelingen en een totaal ander uiterlijk.

In vergelijking met al je opties, is GNOME een van de best ontworpen modern ogende DE’s, waardoor het een goed alternatief is voor het Windows-bureaublad. Het is gepolijst, wat betekent dat het een zeer samenhangend schema heeft en er zijn maar weinig manieren waarop je het per ongeluk kunt breken. Als u echter een DE wilt proberen die sterk lijkt op klassieke Windows-interfaces, zijn Xfce of MATE betere opties.

Is GNOME gemakkelijk te gebruiken?

Ja, GNOME is net zo gebruiksvriendelijk als Windows- en macOS-interfaces. Net als Windows 11 en macOS wordt het geleverd met een dock waar u uw favoriete applicaties kunt vastzetten. U zult echter moeten wennen aan een paar verschillen, zoals snelkoppelingen op het bureaublad die standaard niet beschikbaar zijn en het ontbreken van een Windows-achtig startmenu.

De bovenste balk bevat de knop “Activiteiten”, die u al uw geopende applicaties en werkruimten laat zien en waarmee u door geïnstalleerde applicaties kunt zoeken. Als u op de datum in het midden klikt, wordt de kalender geopend. Ten slotte vindt u aan de rechterkant een menu met een snelkoppeling naar de instellingen-app, volumeregelaars, enz.

Probeer het zelf uit

In tegenstelling tot andere DE’s, probeert GNOME dingen eenvoudig te houden met behoud van goede functionaliteit en functies. De schone en gepolijste gebruikersinterface, gecombineerd met tal van productiviteitsfuncties, maakt het een van de beste Linux DE’s en een geweldig startpunt voor gebruikers die overstappen van Windows.

Om volledig te ervaren wat GNOME te bieden heeft, kun je Linux proberen vanaf je Windows-pc met behulp van VirtualBox. Zorg ervoor dat u een distributie kiest die bij GNOME wordt geleverd. Je kunt Linux ook live opstarten, of dual-booting Linux naast Windows proberen, allemaal zonder je huidige besturingssysteem te beschadigen.

Leave a Comment