We zijn een stap dichter bij Windows in de cloud

Ik zeg al heel lang dat het hoofdplan van Microsoft is om je over te zetten naar een cloudgebaseerd Desktop-as-a-Service (DaaS)-model. Eerder dit jaar wees ik erop dat Windows 11 ons naar Windows as a Service (WaaS) duwde.

De mars gaat door. Tijdens het virtuele evenement “Windows Powers the Future of Hybrid Work” van vorige week en in zijn paper, nieuwe ervaringen in Windows 11 en Windows 365, maken nieuwe manieren van werken mogelijk, heeft Microsoft de volgende stappen uiteengezet in zijn visie op de Windows-desktop van morgen.

Ik heb je al verteld wat deze visie is, dus ik zal de Windows- en Surface-chef van Microsoft, Panos Panay, laten uitleggen dat dit “slechts het begin is van onze Windows- en Microsoft-cloudintegratie”. Eigenlijk is dit nog niet het begin. Maar het wordt onmogelijk om te doen alsof Microsoft gebruikers niet van de ouderwetse pc-gebaseerde desktop naar een cloudgebaseerde desktop verplaatst.

Zoals Wangui McKelvey, General Manager van Microsoft 365, uitlegde: “We brengen de kracht van de cloud en de vertrouwdheid van de pc samen.” Hoe? Door binnenkort, maar zonder specifieke datum, de volgende DaaS-vriendelijke features te introduceren.

Windows 365 opstarten: Hiermee kun je een cloudprofiel opzetten waar je direct op kunt booten. U hoeft niet eerst op een apparaat in Windows op te starten. Dat betekent dat je in theorie WaaS op je Mac, Chromebook of zelfs een Linux-pc kunt gebruiken. Het is bedoeld voor apparaten die worden gedeeld tussen werknemers of voor bedrijven waarmee je je eigen apparaat (BYOD) mee naar je werk kunt nemen. Dus als u vanuit huis werkt, kunt u hiermee uw thuis-pc gebruiken terwijl u al uw werk in de cloud houdt.

Ik zie dit voor bedrijven die begrijpelijkerwijs moeite hebben om hun werknemers bedrijfsgeheimen te laten bewaren op dezelfde computer die de kinderen gebruiken om ‘Fortnite’ te spelen. Zoals McKelvey opmerkt, kunt u hiermee Windows 365 Cloud PC met hun inloggegevens op elke pc gebruiken.

Windows 365-app: Hiermee kunt u uw aangepaste Cloud Desktop vastzetten op uw Windows 11-taakbalk en/of Start Menu voor gemakkelijke toegang.

Windows 365-switch: Met deze nieuwe functie voor het wisselen van taken kunt u schakelen tussen uw Cloud PC en uw lokale desktop.

Windows 365 offline: Ten slotte, en vrijwel zeker verder weg, kun je met hun Cloud PC-image werken, zelfs als je niet bent verbonden met internet of de Windows 365-service. Als je weer contact hebt, kun je opnieuw verbinding maken en automatisch opnieuw synchroniseren zonder werk te verliezen. (Google’s Chrome OS heeft al een deel van deze capaciteit.)

Ik zie de voor- en nadelen van zowel de old-school standalone desktop als DaaS. Persoonlijk zal ik altijd de voorkeur geven aan een pc waar ik – niet Microsoft of iemand anders – effectief de horizontale en verticale controle heb. Aan de andere kant, als ik een bedrijf zou zijn, vooral een met veel mensen die thuis werken of werknemers met één voet op kantoor en de andere in huis met een hybride model, zie ik de aantrekkingskracht van DaaS.

Er zijn veel andere DaaS-alternatieven, maar het is moeilijk om te wedden tegen Windows 365 dankzij het enorme marktaandeel van Microsoft op desktops.

Het enige probleem waarmee Microsoft wordt geconfronteerd, zoals ik het zie – aangezien ik weet dat de meeste gebruikers niet zo bezorgd zijn over veiligheid, privacy en persoonlijke controle als ik – zijn de kosten. De Windows 365 Cloud PC is niet goedkoop.

Microsoft vertelt ons bijvoorbeeld helemaal niet hoeveel de volgende generatie Windows 365 gaat kosten. Maar we weten al dat de Windows 365 Business Cloud PC loopt van $ 31 per maand, per gebruiker, tot $ 66 per maand, per gebruiker, terwijl de prijzen van Windows 365 Enterprise Cloud PC beginnen bij $ 33 per maand, per gebruiker en oplopen tot $ 66 per maand , per gebruiker.

Mijn portemonnee doet pijn als ik eraan denk.

Maar nu Apple een maandelijks abonnement voor iPhones en iPads onderzoekt met wat waarschijnlijk een nog groter prijskaartje zal zijn, is dit misschien de toekomst voor zowel reguliere desktops als apparaten. Het is niet iets waar ik om geef, maar we doen het meeste van ons werk toch al op internet. Ik bedoel Microsoft 365, voorheen Office 365, Software-as-a-Service (SaaS) is veel populairder dan het oude Office Home & Student 2021.

Of ik het nu leuk vind of niet, het lijkt erop dat de toekomst van de desktop echt in de cloud zal liggen.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Leave a Comment