Wilt u een goede Windows-ervaring? Focus eerst op hardware

Iemand vroeg me onlangs welke versie van Windows ik aanbeveel om op een systeem te implementeren. Ze wezen op de verschillende beschikbare Windows-versies, waaronder Enterprise SKU’s, Windows 10 Professional en Windows 10 Home. Voor de meeste kleine en middelgrote bedrijven (MKB’s) en thuisgebruikers raad ik Windows 10 of 11 Professional aan – waar je naar toe kunt gaan, zelfs als je in eerste instantie Windows 10 of 11 Home aanschaft. Professional geeft je meer controle over updates en onthult lokaal groepsbeleid, zodat je meer items in het besturingssysteem kunt beheren.

Een ander belangrijk punt is om ervoor te zorgen dat de computer die u koopt de juiste hardware heeft. Dat betekent met name een solid-state drive (SSD).

Laatst hielp ik iemand met het opzetten van een nieuwe pc met Windows 11 en realiseerde ik me weer hoe belangrijk het hebben van een SSD is. Na het opstarten was de mechanische harde schijf van de pc gekoppeld aan 100% schijfgebruik en was het systeem in principe onbruikbaar. Ik opende Apparaatbeheer en bevestigde mijn vermoeden: de schijf was geen SSD. Ik liet het systeem een ​​tijdje staan ​​- een lange tijd – totdat het schijfgebruik redelijk was. Hoewel de laptop genoeg RAM had, had hij duidelijk niet de juiste harde schijf voor Windows 11 (of zelfs Windows 10).

Een ander probleem bij het kopen van pc’s heeft te maken met beperkingen in de toeleveringsketen; sommige bedrijven moeten hardware kopen met elk versie van Windows en vervolgens upgraden.

Hoogstwaarschijnlijk vind je in de winkels alleen systemen met Windows 11 Home en niet met Windows 10. Hoewel Windows 11 een werk in uitvoering blijft, kan het worden getemd door het gebruik van tools van derden, zoals Start11, waarmee het menusysteem wordt teruggezet naar wat het is in Windows 10. Als u besluit het gecentreerde Windows 11-menusysteem te behouden, Houd er rekening mee dat Microsoft bezig is met het aanbrengen van meer wijzigingen in het menu Start en Taakbeheer als reactie op feedback. Nadat u Windows 11 Home hebt gekocht, kunt u eenvoudig een upgrade naar Windows 11 Professional aanschaffen, waardoor het gemakkelijker wordt om functiereleases uit te stellen, updates te pauzeren en update-instellingen in te stellen dan dat u registersleutels of andere tijdelijke oplossingen moet gebruiken.

Als u Windows 11 implementeert als een SMB of voor een thuiskantoor, kunt u problemen tegenkomen met oudere hardware zoals NAS-apparaten voor thuis die afhankelijk zijn van SMB versie 1 bestandsdeling. In de toekomst zal Windows 11 worden geleverd met SMBv1 uitgeschakeld, wat betekent dat u uw oude – en waarschijnlijk nu niet-ondersteunde – NAS-apparaten misschien moet weggooien, of een manier moet vinden om SMBv2 of SMBv3 in staat te stellen ze te blijven gebruiken. Mijn advies: zoek een gemeenschapsforum voor uw NAS-apparaat en u zou real-world advies moeten krijgen over of het beter is om het oude systeem buiten gebruik te stellen of het uit uw netwerk te verwijderen.

Als je een klein bedrijf bent met 300 gebruikers of minder en een licentie voor een Office-suite nodig hebt, raad ik aan Microsoft Business Premium te bekijken. Het bevat de nieuwste versie van door Office gehoste e-mail en, belangrijker nog, verschillende tools voor extra bescherming en ondersteuning. Het bevat met name Azure AD p1 waarmee u voorwaardelijke toegang kunt instellen op basis van apparaatstatus of locatie en groep. (Dit is handig voor het instellen van beleid voor multi-factor authenticatie die in werking treedt wanneer iemand inlogt vanaf een risicovolle locatie of riskante acties uitvoert.) En het bevat Defender for Business, een Endpoint Detection and Remediation-tool die uitbreidt op Microsoft Defender antivirus; het volgt de acties op een werkstation en stuurt waarschuwingen over elke kwaadaardige activiteit.

Daarnaast biedt het ook bruikbare taken om de netwerkbeveiliging te vergroten, zoals ervoor zorgen dat software van derden op mijn netwerk wordt gepatcht en dat Attack Surface Reduction (ASR)-regels worden ingeschakeld. ASR’s kunnen een netwerk extra bescherming bieden, waardoor uw systeem beter bestand is tegen aanvallen. Als u een bedrijf bent met meer dan 300 gebruikers, biedt Microsoft twee extra bedrijfslicenties, een E3 of een E5. Deze versies bieden nog meer beveiligingsfuncties. U kunt de licentie voor het besturingssysteem afzonderlijk aanschaffen of deze combineren met de Microsoft 365-licentiesuite voor extra bescherming voor Office.

Nogmaals: het kiezen van de beste versie van Windows hangt af van welke extra beveiligingsfuncties u wilt. Het is over het algemeen eenvoudig om te upgraden of downgraden naar een versie van Windows die het beste aan uw behoeften voldoet nadat u uw hardware hebt geïnstalleerd. Maar het is niet altijd zo eenvoudig om hardware te upgraden, en als u de verkeerde laptop of pc koopt, kunt u een onbevredigende computerervaring krijgen. Dus voordat je je te druk maakt over welke versie van Windows je nodig hebt, kies je voor de beste hardware die je kunt krijgen. Dan ben je goed voorbereid om welke versie van Windows 10 of 11 dan ook te draaien.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Leave a Comment