Windows 10 is een beveiligingsramp die staat te gebeuren. Hoe gaat Microsoft zijn rommel opruimen?

Over minder dan vier jaar trekt Microsoft het laatste doek over Windows 10 na een looptijd van 10 jaar.

Dat nieuws zou voor niemand als een verrassing moeten komen. De einddatum is gedefinieerd als onderdeel van Microsoft’s Modern Lifecycle Policy, en is gedocumenteerd op de Microsoft Lifecycle-pagina: “Microsoft zal tot 14 oktober 2025 ten minste één Windows 10 Semi-Annual Channel blijven ondersteunen.”

Wanneer een Windows-versie de einddatum van de ondersteuning bereikt, blijft de software werken, maar het updatekanaal komt tot stilstand:

[There] zullen geen nieuwe beveiligingsupdates, niet-beveiligingsupdates of ondersteunde ondersteuning zijn. Klanten worden aangemoedigd om te migreren naar de nieuwste versie van het product of de dienst. Mogelijk zijn er betaalde programma’s beschikbaar voor toepasselijke producten.

Ho-hum spul, toch? Ik bedoel, dit soort dingen is al eerder gebeurd, en de wereld is niet vergaan. Windows XP kreeg een meerjarige ondersteuningsverlenging voordat het op 13-jarige leeftijd waardig mocht sterven.

Evenzo bereikte Windows 7 begin 2020 het einde van de ondersteuning, meestal zonder incidenten. Microsoft’s klanten rommelden maar vonden upgradepaden. Microsoft bood zelfs gratis app-herstelservices aan voor zakelijke klanten die compatibiliteitsproblemen ondervonden.

Maar in beide gevallen zou Microsoft zijn klanten kunnen smeken om het probleem op te lossen door te upgraden naar een nieuwere versie van het Windows-besturingssysteem.

Lees dat deel nog eens. “Klanten worden aangemoedigd om te migreren naar de nieuwste versie van het product of de dienst.” Dat is geen optie voor klanten die Windows 10 gebruiken op hardware die niet voldoet aan de strenge hardwarecompatibiliteitsvereisten van Windows 11. Wanneer oktober 2025 ronddraait, hebben die apparaten geen door Microsoft ondersteund migratiepad naar een nieuwere versie. De eigenaren van die perfect functionele pc’s, sommige minder dan vijf jaar oud, hebben in plaats daarvan de volgende opties:

  1. Blijf het niet-ondersteunde besturingssysteem gebruiken en hoop op het beste
  2. De niet-ondersteunde hardware buiten gebruik stellen of weggooien
  3. Installeer een niet-Microsoft-besturingssysteem, zoals Linux
  4. Negeer de waarschuwingen van Microsoft en upgrade toch naar Windows 11

Optie 1 is onverstandig. Optie 2 is onredelijk. Optie 3 is onwaarschijnlijk.

Dat laat alleen de vierde optie over, die wordt geleverd met Microsoft’s eigen supergrote deel van Fear, Uncertainty, and Doubt (FUD) in de vorm van een ondersteuningsbulletin met de titel “Windows 11 installeren op apparaten die niet voldoen aan de minimale systeemvereisten.”

Dat document verpakt veel FUD in slechts een paar alinea’s:

Het wordt niet aanbevolen om Windows 11 te installeren op een apparaat dat niet aan de minimale systeemvereisten van Windows 11 voldoet. Als u ervoor kiest om Windows 11 op ongeschikte hardware te installeren, moet u zich op uw gemak voelen met het risico op compatibiliteitsproblemen.

Uw apparaat werkt mogelijk niet goed vanwege deze compatibiliteit of andere problemen. Apparaten die niet aan deze systeemvereisten voldoen, zullen niet langer gegarandeerd updates ontvangen, inclusief maar niet beperkt tot beveiligingsupdates.

De volgende disclaimer is van toepassing als u Windows 11 installeert op een apparaat dat niet voldoet aan de minimale systeemvereisten:

Deze pc voldoet niet aan de minimale systeemvereisten voor Windows 11 – deze vereisten zorgen voor een betrouwbaardere ervaring van hogere kwaliteit. Het installeren van Windows 11 op deze pc wordt niet aanbevolen en kan leiden tot compatibiliteitsproblemen. Als u doorgaat met het installeren van Windows 11, wordt uw pc niet langer ondersteund en heeft u geen recht op updates. Schade aan uw pc door gebrek aan compatibiliteit valt niet onder de fabrieksgarantie.

[emphasis in original]

Toen Windows 7 in 2020 de einddatum van de ondersteuning bereikte, berekende ik dat ongeveer 200 miljoen pc’s nog steeds op dat besturingssysteem draaiden. Wanneer Windows 10 in 2025 de mijlpaal van het einde van de ondersteuning bereikt, zal het aantal nieuwe niet-ondersteunde apparaten waarschijnlijk nog groter zijn.

Zakelijke klanten kunnen mogelijk betalen voor uitgebreide beveiligingsupdates voor Windows 10, hoewel dat een bittere (en dure) pil zal zijn om te slikken. Maar kleine bedrijven en consumenten hebben die keuze niet.

Wat moeten de eigenaren van die pc’s doen? De bonentellers van Microsoft zouden natuurlijk graag zien dat ze die oude apparaten allemaal op de dichtstbijzijnde stortplaats gooien en ze vervangen door glimmende nieuwe hardware, maar dat gaat niet gebeuren. In plaats daarvan zullen de meeste van die klanten waarschijnlijk helemaal niets doen en doorgaan met hun niet-ondersteunde besturingssysteem, waardoor het hele pc-ecosysteem in gevaar komt.

Deze rotzooi is de verantwoordelijkheid van Microsoft en niets doen om het op te ruimen is geen acceptabele optie.

Er is echter een alternatief: Microsoft zou de ondersteuningsdeadline voor Windows 10 kunnen verlengen op hardware die niet compatibel is met Windows 11.

Het bedrijf deed hetzelfde, onder vergelijkbare omstandigheden, in het Windows XP-tijdperk, en het is hier een perfect passende oplossing. Het goede nieuws is dat de spinmeisters van Microsoft drie jaar de tijd hebben om met een persbericht te komen waaruit blijkt dat ze dit altijd al gepland hadden.

Leave a Comment