Windows 10 versie 22H2 preview vrijgegeven voor testen door organisaties — Redmondmag.com

Nieuws

Windows 10 versie 22H2 preview vrijgegeven voor testen door organisaties

Microsoft heeft donderdag de release aangekondigd van zijn “eerste preview-build” van Windows 10 versie 22H2, namelijk build 19045.1865.

Organisaties die deelnemen aan het Windows Insider-programma voor bedrijven zouden dit opkomende nieuwe besturingssysteem nu moeten testen voordat het commercieel wordt uitgebracht, aldus de aankondiging. Een voordeel voor organisaties is dat ze gratis ondersteuning van Microsoft kunnen aanvragen voor de problemen die ze kunnen ontdekken.

Het gratis ondersteuningsaanbod werd weerspiegeld in dit Twitter-bericht door Aria Carley, een senior programmamanager van het Windows Update-team, die eraan toevoegde dat “Win10 22H2 geweldig is, dus ik neem het je niet kwalijk als je er geen problemen mee hebt.”

Microsoft had vorige maand ook gratis ondersteuning geboden aan commerciële organisaties toen hij een preview van Windows 11 versie 22H2 aankondigde.

De gratis ondersteuningsverzoeken voor Windows 10 versie 22H2 zijn beperkt tot organisaties met ‘commerciële apparaten’. Het apparaat moet worden beheerd door een IT-afdeling, een volumelicentiesleutel hebben of lid zijn van een domein. De gratis ondersteuning is niet beschikbaar voor gebruikers van Windows 10 Home Edition.

“Deze ondersteuningsaanbieding is bedoeld om problemen met commercieel specifieke scenario’s op te lossen en is beperkt tot de Windows 10 Pro-, Enterprise- en Education-edities”, aldus de verduidelijkte aankondiging.

Ook kan elke Windows Insider Program-tester die is geabonneerd op het Release Preview Channel, de preview van Windows 10 versie 22H2 krijgen door de Windows Update-interface te gebruiken om ernaar te zoeken. Het is beschikbaar via Windows Update als een optionele download.

Windows 10 Versie 22H2 Nieuwe mogelijkheden
Wat betreft de nieuwe mogelijkheden die in Windows 10 versie 22H2 te verwachten zijn, bood de aankondiging van Microsoft geen informatie. De documentsectie “Wat is er nieuw in Windows” van Microsoft bevatte bij het ter perse gaan geen vermelding voor Windows 10 versie 22H2.

Zelfs ervaren Microsoft-reporter Mary Jo Foley was stomverbaasd over de nieuwe functies die ze konden verwachten in Windows 10 versie 22H2.

“Microsoft-functionarissen hebben geen lijst met nieuwe functies of oplossingen voor Windows 10 22H2 verstrekt”, verklaarde Foley op 28 juli. ZDNet.com artikel. ‘Ik heb vandaag gevraagd of er ergens een lijst is. Geen woord terug tot nu toe.’

Windows 10 22H2 zou een kleine release kunnen zijn, geleverd door een “enablement-pakket”, merkte Foley op. Het activeringspakket is in feite slapende stukjes van een nieuw besturingssysteem die al op een machine staan. Ze worden ingeschakeld door Microsoft, waardoor de totale downloadgrootte van het besturingssysteem wordt verkleind.

De daadwerkelijke “algemene beschikbaarheid” releasedatum van Windows 10 versie 22H2 werd niet aangegeven in de aankondiging. Windows-functie-updates (dit zijn nieuwe besturingssystemen) worden nu echter eenmaal per jaar uitgebracht, meestal in de herfst.

Windows-client-besturingssystemen werden twee keer per jaar uitgebracht. Microsoft verliet die aanpak met de komst van Windows 11 en verkortte later ook de release-cyclus van de functie-update van Windows 10 tot eenmaal per jaar.

Windows 11 Insider Preview-releases
Ondertussen heeft Microsoft donderdag aan de kant van Windows 11 twee nieuwe preview-builds aangekondigd die zijn vrijgegeven aan Beta Channel-testdeelnemers aan het Windows Insider-programma.

Een van deze Windows 11 Beta Channel-builds (22622.4400) bevat nieuwe functies, terwijl de andere build (22621.440) die nieuwe functies standaard heeft uitgeschakeld. Aan de kant van de nieuwe functies is opmerkelijk een “taakbalkoverloop”-toevoeging die gebruikers snelle toegang geeft wanneer hun taakbalken overbelast zijn met vastgezette programmapictogrammen. Een andere nieuwe functie is “dynamische widgets”, die live updates en nieuwswaarschuwingen op de taakbalk toont.

Bètakanaal-releases zouden in de buurt komen van wat Microsoft van plan is voor zijn commerciële productreleases.

Ook aan de kant van Windows 11 kondigde Microsoft donderdag de release aan van Windows 11 preview build 25169 aan Dev Channel-deelnemers aan het Windows Insider-programma.

Dev Channel Windows 11-testers krijgen twee opvallende kenmerken. IT-professionals kunnen een “multi-app kiosk-modus”-functie in deze build proberen, waarmee ze “een reeks toegestane apps kunnen selecteren om op het apparaat te draaien, terwijl alle andere worden geblokkeerd”. Met deze functie kunnen IT-professionals “meerdere verschillende apps maken en toegang krijgen tot configuraties voor verschillende gebruikerstypes, allemaal op één enkel apparaat.” De kioskmodusfunctie voor meerdere apps is ontworpen voor gebruik door winkelorganisaties of onderwijsinstellingen waar een apparaat door verschillende mensen kan worden gebruikt. Achtergrondthema’s zijn ook een prominente toevoeging aan deze Dev Channel-release, maar deze functie werd door Microsoft “Windows Spotlight” genoemd.

Dev Channel-releases zouden functies hebben “die misschien nooit worden vrijgegeven”.

Over de auteur


Kurt Mackie is senior nieuwsproducent voor de Converge360-groep van 1105 Media..

Leave a Comment