Windows 11 review: de subtiele veranderingen van Microsoft laten je vragen, updaten of wachten?

Microsoft maakte Windows 11 beschikbaar vanaf oktober 5 op voortschrijdende basis als een gratis upgrade voor de meeste Windows 10-gebruikers. Als je Windows 8 hebt, je moet eerst de gratis upgrade naar Windows 10 krijgenen download vervolgens Windows 11. Voordat u beslissen of u het nieuwe besturingssysteem wilt installerenlaten we het hebben over wat we wel en niet leuk vinden aan de upgrade.

Een besturingssysteem, of het nu macOS op uw MacBook is of Google’s Wear OS op uw smartwatch, wordt beter naarmate het transparanter is voor de gebruiker. En die gebruiker ben jij, zittend voor een laptoptoetsenbord of tikkend op een telefoonscherm. Dus sorry, geen Spinal Tap “gaat naar 11” woordspelingen hier. Dat komt vooral omdat Windows 11 meer aanvoelt als Windows 10.5 dan als een generatiesprong – niet dat daar echt iets mis mee is.

Misschien de overschakelen van Windows 10 naar Windows 11 voelt subtiel aan omdat de sprong van Windows 8 naar Windows 10 zo gigantisch was. Groot genoeg voor Microsoft om zelfs een heel versienummer over te slaan. Bij die generatie draaide alles om het rechtzetten van een schip dat enigszins uit de koers was geraakt, te ver in het tabletgebied leunde en iedereen probeerde te overtuigen dat Windows-laptops en -tablets net zo cool waren als iPads. Dat zijn ze niet, en dat is oké: ik werk op een Windows-machine, ik speel veel pc-games op één, maar als ik ‘s avonds in bed door de nieuwskoppen blader, is dat op een iPad.

Lees verder: Surface Pro 8 review: een vertrouwd vlaggenschip voor Windows 11

Windows 10 begon met lovende recensies en is in ieders goede genade gebleven, juist omdat het uit de weg ging van wat je ook aan het doen was in plaats van te proberen zijn ideeën aan je op te dringen. Maar belangrijker nog, het was gratis* — inclusief een asterisk om aan te geven dat het algemeen beschikbaar was als een kosteloze upgrade voor iedereen met een niet-oude pc.

Vóór 2015 kostten Windows-upgrades ofwel wat geld, of als je een nieuwe laptop of desktop kocht, was het nieuwste besturingssysteem net voorgeïnstalleerd. Apple’s OS X verhuisde rond dezelfde tijd naar een vergelijkbaar gratis te upgraden model. Behalve voor systeembouwers is het idee om apart te betalen voor een computerbesturingssysteem in principe uitgestorven. Dat is een grote verandering ten opzichte van toen je $ 120 moest overhandigen aan Microsoft voor het voorrecht om te upgraden van Windows 7 naar Windows 8.

Wie kan Windows 11 krijgen?

De lijst met compatibele pc’s is eerlijk gezegd een beetje smaller dan ik had verwacht. De basisvereisten zijn een 64-bits processor, 4 GB geheugen, 64 GB opslag, UEFI veilig opstarten en TPM (vertrouwde platformmodule) 2.0. Het is die laatste die voor sommige mensen lastig wordt, vooral op goedkopere laptops. Als je een CPU hebt die ouder is dan een zevende generatie Intel Core-serie (we zijn nu tot de 11e generatie), heb je mogelijk problemen. Als u wilt controleren, gebruik de Microsoft PC Health Check-app. Er zijn hoe dan ook oplossingen om Windows 11 te installeren, maar ga verder op eigen risico.

Microsoft

Visuele aanwijzingen

Als er is een ding dat meteen opvalt aan Windows 11, het is dit: het startmenu en de taakbalk zijn nu gecentreerd aan de onderkant van het scherm, in plaats van standaard links uitgelijnd. Ja, dat is de grootste visuele en interface-verandering die je op de eerste dag zult zien. Natuurlijk, er is nog veel meer aan de hand, maar het voelt alsof deze UI-verschuiving er vooral is om je te laten weten dat er iets nieuws en anders aan de hand is onder de oppervlakte.

En er is veel gaande in Windows 11. Voor gewone of reguliere gebruikers is het onwaarschijnlijk dat u er veel van merkt, hoewel er enkele opvallende upgrades zijn die het vermelden waard zijn.

Lees verder: Microsoft Surface Laptop Studio review: het scherm is alles

Download wat Android in je Windows

Een van de grote verkoopargumenten van Chromebooks, waarop ChromeOS van Google draait, is dat de meeste Chromebooks vrijwel elke Android-app kunnen gebruiken, van telefoongerichte favorieten zoals Instagram tot mobiele games. Dat zorgt ervoor dat Chromebooks niet beperkt zijn tot alleen cloudgebaseerde apps en voegt eerlijk gezegd veel functionaliteit toe aan uw Chromebook van ongeveer 300 dollar.

Microsoft voegt vergelijkbare functionaliteit toe aan Windows 11zowel om te concurreren met Chromebooks als om betere banden te smeden tussen Windows-pc-gebruikers en Android-telefoongebruikers, net zoals Macs en iPhones onverbiddelijk verbonden zijn.

Maar… die functie is niet inbegrepen bij de lanceringsversie van Windows 11. Er zal ergens in de komende maanden een voorbeeld van worden bekeken, dus ik zou niet verwachten dat het pas ergens in 2022 als een volledig gebakken functie wordt toegevoegd.

Dat is jammer, want gemakkelijke toegang tot Android-apps zou voor de meeste mensen waarschijnlijk de grootste praktische verandering in Windows 11 zijn. Zeker, Er zijn genoeg andere manieren om dit te doenmet behulp van een app zoals Bluestacks of zelfs de Your Phone-app van Microsoft, maar het is niet eenvoudig genoeg voor gewone gebruikers.

windows-11-snap-desktop-screen-1000x562

Microsoft

Snap groepen en meerdere desktops

Het is handig om eenvoudig een aantal geopende vensters te organiseren, zodat u ze kunt zien en openen wanneer u dat wilt – en ze verbergen wanneer u dat niet wilt – als u het eenmaal onder de knie hebt. De mogelijkheid om vensters in vooraf ingestelde slots op het bureaublad te klikken bestaat al een tijdje, maar de nieuwe Snapgroepen en Snaplay-outs bieden een paar nieuwe manieren om je ramen te ruziën.

Door de muisaanwijzer op de knop “maximaliseren” in de rechterbovenhoek van de meeste vensters te houden, krijgt u een pop-up met een aantal lay-outopties. Minimaliseer deze apps en je kunt ze allemaal weer op dezelfde exacte plek terugzetten door de muisaanwijzer op een van de afgebroken vensterpictogrammen in de taakbalk te houden.

Maar… niet elke app die ik probeerde, stond me toe om het venster te breken. Webbrowsers, systeemtools en vele andere willekeurige programma’s deden dat wel, maar programma’s zoals Photoshop en Steam deden dat niet (de muisaanwijzer op hun maximaliseerknoppen boden niet het pop-upmenu voor snapopties).

Als je een gigantische monitor hebt, meerdere monitoren gebruikt of meerdere dun gesneden webbrowservensters tegelijk open wilt hebben, kan dat handig zijn. Op een laptopscherm kijk je over het algemeen niet naar één of misschien twee vensters tegelijk.

Meerdere desktops zijn een veelgebruikte macOS-functie en een goede manier om meerdere gezichten van uw digitale leven georganiseerd te houden. U kunt bijvoorbeeld al uw werk-apps (e-mailprogramma’s, browsers, videoconferentie-apps) op één desktop bewaren en al uw gaming-apps op een andere. Net als op een Mac wissel je er tussen, het is eigenlijk gewoon een verandering in hoe je open apps worden gevisualiseerd.

Je kunt eigenlijk doe dat ook in Windows 10, maar het is lastig. In Windows 11 hebben desktops standaard hun eigen taakbalkpictogram, en het maken en organiseren van meerdere desktops is zelfs eenvoudiger dan op een Mac, iets wat je niet vaak zult horen.

De widget verdorren?

Elke gadgetmaker houdt van widgets, in consumententechnische termen gedefinieerd als kleine pictogramachtige apps die meestal ergens in de gebruikersinterface van uw apparaat in een groep zitten. Meestal zijn het handige kleine dingen zoals het weer, aandelenkoersen, je laatste e-mails of agenda-items, of een kleine nieuwsfeed. Je iPhone en iPad hebben ze, Android-apparaten hebben ze, Macs hebben ze (onder de meestal verborgen meldingsbalk aan de rechterkant van het scherm). Windows had vroeger ook ingebouwde widgets. Ze werden Gadgets genoemd en stierven samen met Windows 7.

windows-11-widgets-scherm-1000x563

Microsoft

Nu zijn ze terug. Aan de positieve kant, met een eigen taakbalkknop, zijn de nieuwe widgets gemakkelijk te vinden. Druk op de knop en een semi-transparant paneel springt uit de linkerrand van het scherm. Het heeft standaard widgets voor het weer, uw Outlook-agenda, foto’s die u mogelijk in OneDrive hebt, een takenlijst en een paar andere. Je kunt de lijst een beetje aanpassen, maar er zijn niet al te veel opties voor nu. Daaronder is een nieuwsfeed die eruitziet alsof deze is samengesteld door dezelfde mensen die het nieuws samenstellen op het startscherm voor de Microsoft Edge-browser. Je kunt verhalen van elk specifiek verkooppunt verbergen door op een menupictogram in het nieuwsgedeelte te klikken of op een knop “je interesses beheren” om de feed aan te passen, maar standaard is het vrij eenvoudig. Veel sport, Fox News en roddels over beroemdheden.

Microsoft Teams-integratie

Gebruik je Microsoft Teams In plaats van Zoom, FaceTime of Google Hangouts? Je kunt het een beetje sneller openen en starten, omdat het nu volledig is geïntegreerd in Windows 11. Ik ben nog nooit uitgenodigd voor een Microsoft Teams-vergadering, behalve door mensen die voor Microsoft werken.

Het is interessant om op te merken dat Windows-gebruikers nu FaceTime-vergaderingen kunnen bijwonen met de nieuwste iOS-functie “iedereen uitnodigen”. Het is duidelijk dat er veel concurrentie is voor mindshare voor videovergaderingen (faceshare?).

Andere verbeteringen van de kwaliteit van leven

Omdat ik vaak verwijs naar systeemtools, instellingenmenu’s of andere dingen op het scherm in mijn schrijven, maak ik veel schermafbeeldingen. Op een Mac is dat eenvoudig — Shift + Command + 4. In Windows is het nog nooit zo eenvoudig geweest. De ingebouwde Snipping-tool is echter iets minder vervelend onder Windows 11. Nu kun je een knipsel maken door op Windows + Shift + S te drukken, hoewel het de schermafbeelding naar het klembord kopieert, slaat het de afbeelding niet automatisch op, je zal dat nog steeds handmatig moeten doen.

De Edge-browser heeft nu een veilige kindermodus die gemakkelijk toegankelijk is door op uw profiel in de rechterbovenhoek te klikken, en die kan worden aangepast voor verschillende leeftijdsgroepen.

Auto HDR — een functie die is overgestapt van de Xbox-serie X — geef games die geen hoog dynamisch bereik ondersteunen een boost voor verlichting, helderheid en contrast voor een meer HDR-achtig uiterlijk.

Ik wacht op een vernieuwde versie van de Microsoft App Store, die diensten van derden, zoals gamewinkels en webbrowsers, mogelijk maakt. De Opera-browser is nu beschikbaar, de Epic Games-etalage wordt binnenkort verwacht. Geen woord over andere browsers zoals Firefox of Chrome, of de populaire Steam PC-game storefront. Eventuele ondersteuning voor Android-apps komt, althans in eerste instantie, van een Android-app store van het merk Amazon, in plaats van van Google Play.

Wie zou Windows 11 moeten krijgen?

Ondanks mijn lauwe omhelzing van het nieuwe Windows-besturingssysteem, is er geen dwingende reden om het over te slaan. Dat komt omdat elk nieuw pc-besturingssysteem in een onvoltooide staat wordt gelanceerd en de beste verbeteringen en meest gepolijste versies later komen, van Windows 8.1 tot Windows 10 Creators-editie.

ik heb gebruikt Verschillende preview-builds van Windows 11 maandenlang op meerdere pc’s, samen met de uiteindelijke release-build, en het was prima, bijna volledig probleemloos, en ik heb er nooit aan gedacht terugdraaien naar Windows 10.

Dat gezegd hebbende, Microsoft gaat soms Microsoft. Sommige langdurige Windows-irritaties zijn blijven hangen. Wanneer u het besturingssysteem voor de eerste keer instelt, zijn er nog steeds voldoende selectievakjes voor het delen van gegevens en het personaliseren van advertenties om uit te vinken, en de ingebouwde Edge-browser begraaft nog steeds de standaardinstellingen van de zoekmachine (om de standaardzoekmachine van Bing naar , laten we zeggen, Google) verschillende submenu’s diep. Schakelen welke apps wat standaard doen, is nu ook complexer; je moet letterlijk elk bestandstype toewijzen – .htm, .html, enz. — een voor een. Hopelijk wordt dit ooit gestroomlijnd.

Als je een nieuwe laptop of desktop gaan kopen op vrijwel elk moment na vandaag, zal het waarschijnlijk komen met Windows 11 vooraf geïnstalleerd. Dan hoef je geen bewuste keuze te maken, maar go with the flow. Als je een huidige generatie Windows-laptop, -tablet of -desktop hebt, kun je Windows 11 nu of in de nabije toekomst downloaden en installeren. Het wordt langzaam uitgerold, waarschijnlijk om een ​​enorme rush van downloaden op dezelfde dag te voorkomen.

Als algemene vuistregel stel ik altijd voor dat je niet opspringt en de eerste persoon bent die een nieuwe OS-update downloadt, of het nu voor je laptop, telefoon of tablet is. Er zullen onvermijdelijk problemen optreden, al was het maar vanwege de enorme hoeveelheid hardwareconfiguraties en accessoires, van printers tot muizen tot VR-headsets, die goed moeten werken.

Dat gezegd hebbende, het testen voor Windows 11 was uitgebreid en de belangrijkste problemen tot nu toe waren de manier waarop pictogrammen worden weergegeven, een raar menu en af ​​en toe problemen met de Verkenner.

Mijn laatste woord over dit onderwerp, voor nu: als je Windows 11 op de eerste dag wilt proberen te downloaden/installeren, ga ervoor. Als je een paar weken (of een paar maanden) wilt wachten, is dat ook goed.

Leave a Comment