Windows 12: releasedatum, verwachte functies, prijs, hardwarevereisten en meer

Het is pas een jaar geleden dat Windows 11 voor het eerst werd uitgebracht, maar de geruchten over Windows 12 zijn al begonnen rond te zweven. Er zijn berichten dat Microsoft van plan is om over te schakelen naar een nieuwe updatecyclus voor Windows, en er zullen de komende maanden geen builds voor Windows 11 23H2 of 24H2 worden uitgebracht. In feite is de Windows 11 23H2 “Sun Valley 3”-update naar verluidt gestopt en is het werk aan Windows 12 (codenaam: Next Valley) al begonnen. Dus voor meer informatie over de releasedatum van Windows 12, verwachte functies, hardwarevereisten en meer, volg ons uitgebreide artikel hieronder.

Windows 12: alles wat we tot nu toe weten (2022)

In dit artikel hebben we de releasedatum van Windows 12 besproken, waarom Microsoft overstapt naar een nieuwe driejarige grote Windows-updatecyclus, de functies die we verwachten in Windows 12 en nog veel meer. Windows 11 22H2 ligt nog steeds op schema en we verwachten dat de update in september – oktober voor alle gebruikers zal worden uitgerold. Dat gezegd hebbende, vouw de onderstaande tabel uit en lees alles wat u moet weten over Windows 12.

Windows 12 Releasedatum

Als u zich afvraagt ​​wanneer Windows 12 wordt uitgebracht, moet u eerst de nieuwe Windows-ontwikkelingsroutekaart van Microsoft begrijpen. Volgens een rapport van WindowsCentraal, lijkt het erop dat Microsoft de lange ontwikkelingscycli van zijn desktop-besturingssysteem afschaft. Met de release van Windows 11 heeft het bedrijf zijn Windows-as-a-service-droom al opgegeven en is het klaar om meer nieuwe iteraties van zijn desktop-besturingssysteem uit te brengen.

Op basis van de nieuwe update-roadmap gaat Windows over op een releasecyclus van 3 jaar. Sinds Windows 11 werd uitgebracht in 2021 (5 oktober om precies te zijn), betekent dit: Windows 12 zou ergens in 2024 moeten verschijnenhoogstwaarschijnlijk in de herfst, net als Windows 11.

Windows 12: geschiedenis van de update-roadmap van Microsoft

Voor Microsoft is de 3-jarige updatecyclus is niet nieuw. In feite volgde Microsoft dit updateritme na de release van Windows Vista in 2006. Na 3 jaar werd Windows 7 uitgebracht in 2009 en Windows 8 werd in 2012 uitgerold. Na nog eens 3 jaar bracht Microsoft de meest populaire Windows-versie uit, Windows 10, anno 2015.

Met Windows 10 brak Microsoft zijn traditionele 3-jarige updatecyclus en onderhouden Windows 10 voor 6 jaar voordat Windows 11 in 2021 uitkwam.

Als je naar Microsoft in 2015 kijkt, lijkt het erop dat het bedrijf zich probeerde te concentreren op Windows 10 nadat Windows 8/8.1 niet goed was ontvangen. In 2015 zei een van zijn technici zelfs dat Windows 10 de laatste versie van Windows zal zijn, en Microsoft heeft de verklaring nooit afgewezen. Niet te vergeten, Microsoft propageerde zelf het idee van “Windows als een service“, en die toekomstige branding was iets waar Microsoft niet graag over praatte. Kortom, het idee van versienummers was dood en Microsoft wilde dat zijn gebruikers genoegen zouden nemen met alleen “Windows” in plaats van zich zorgen te maken over het versienummer.

Onder toezicht van Microsoft CEO Satya Nadella, werd Windows 10 uitgebracht met de Windows-as-a-service-benadering om “implementeren, updaten en onderhouden” het besturingssysteem voor de komende jaren. In plaats van elke 3 tot 5 jaar een nieuwe versie van Windows uit te brengen, zoals het bedrijf in het verleden deed, besloot Microsoft om Windows 10 voortdurend bij te werken.

Snel vooruit naar 2021, en de dingen zijn ten goede veranderd. Microsoft heeft eindelijk de volgende versie van Windows onthuld, en die heet Windows 11. En nu Microsoft klaar is met zijn product, wil het ga terug naar zijn traditionele Updatecyclus van 3 jaar. Het idee van Windows 12 in 2024 is dus niet geheel onterecht en we hebben goede redenen om aan te nemen dat Windows 12 eraan komt.

Hoe nieuwe functies worden gelanceerd op Windows 12?

Naast de nieuwe updatecyclus van drie jaar, verandert Microsoft ook de manier waarop functies worden geleverd op Windows 12. Op Windows 10 kwamen er twee keer per jaar belangrijke functie-updates (als H1 en H2). Dingen zijn veranderd met Windows 11 en de updatecyclus is onlangs overgeschakeld naar een jaarlijkse functie-update. De eerste functie-update van Windows 11 22H2 is bijna hier en zal in september of oktober aankomen. Als u zich op het Windows 11 Release Preview-kanaal bevindt, kunt u de Windows 11 22H2-update nu meteen installeren en alle nieuwe Windows 11 22H2-functies verkennen.

Windows 12: releasedatum, verwachte functies, prijs, hardwarevereisten en meer

Nu, op Windows 12, zou Microsoft naar verluidt ook de jaarlijkse updatecyclus afschaffen. Microsoft heeft een nieuwe technische inspanning ontwikkeld met de naam “Momenten” die het hele jaar door nieuwe functies zal brengen, vergelijkbaar met Pixel’s Feature Drop. Er wordt gezegd dat er binnen een jaar ten minste vier van dergelijke functiedrops zullen worden geleverd op Windows 12.

Het interessante is dat Microsoft niet wacht tot Windows 12 zich klaarmaakt om de Moments-functie te laten vallen. In feite zal er in 2023 geen Windows 11 23H2-update zijn, aangezien Microsoft de Sun Valley 3-release heeft geschrapt. In plaats daarvan krijgen Windows 11-gebruikers de nieuwe Moments functie daalt in 2023vlak voor de release van Windows 12 in 2024.

Verwachte functies van Windows 12

Microsoft heeft het bestaan ​​van Windows 12 nog niet bevestigd en er zijn tot nu toe geen functielekken geweest. Als we echter uitgaan van recente builds die zijn vrijgegeven voor Windows Insider-gebruikers, vooral in het Dev-kanaal, merken we dat Microsoft Experimenteren met veel nieuwe functies en prototypen. De build van 25158 (13 juli) bracht bijvoorbeeld verschillende soorten visuele behandelingen naar Zoeken in de taakbalk.

Windows 12: releasedatum, verwachte functies, prijs, hardwarevereisten en meer

Om nog maar te zwijgen, Microsoft test meldingsbadges voor de weerwidget in de Windows 11-taakbalk. Afgezien daarvan experimenteert de Redmond-gigant met een andere slimme functie waarmee je een datum, tijd of telefoonnummer kunt kopiëren, en Suggested Actions bieden snellere inline-acties om de taak via een speciale app te voltooien.

Ik zeg niet dat deze functies naar Windows 12 komen, maar de laatste tijd staat Microsoft behoorlijk open om te experimenteren met nieuwe functies in zijn Insider-builds. Onlangs zei Microsoft zelfs dat Insiders in de dev-kanaalkan nieuwe ideeën, langere leadfuncties en ervaringen uitproberen die bedoeld zijn om concepten te valideren. Natuurlijk kunnen sommige functies als onderdeel van Windows 11 arriveren (vind de aankomende Windows 11-functies hier in preview), maar andere kunnen worden opgeschort voor een latere release, hopelijk met Windows 12. We zijn er zeker van dat Windows Insiders de eersten zullen zijn om te testen de nieuwe functies van Windows 12.

Windows 12: hardwarevereisten

Wat de hardwarevereisten van Windows 12 betreft, denk ik dat Microsoft geen strenger beleid zal toevoegen om oudere pc’s af te sluiten. De TPM-vereiste zal er zeker nog steeds zijn, aangezien Microsoft serieus bezig is met beveiliging op Windows-computers. Dat gezegd hebbende, je kon het bedrijf zien het bovenste plafond verhogen op de processors die Windows 12 kunnen draaien, maar dat kunnen we op dit moment niet met zekerheid zeggen. Maar we zijn er zeker van dat als uw huidige machine Windows 11 kan draaien, deze ook heel goed Windows 12 kan draaien.

Raadpleeg onze gekoppelde uitleg om een ​​gedetailleerd idee te krijgen van de hardwarevereisten om Windows 11 uit te voeren. We hebben hier de verwachte hardwarevereisten voor Windows 12 geschreven om u een kort idee te geven:

  • Verwerker: 1 GHz of sneller met 2 of meer cores op een compatibele 64-bits processor of System on a Chip (SoC)
  • Geheugen: minimaal 4 GB RAM
  • Opslag: 64 GB of groter opslagapparaat
  • Systeemfirmware: UEFI, geschikt voor veilig opstarten
  • TPM: TPM Trusted Platform Module (TPM) versie 2.0
  • Grafische kaart: Compatibel met DirectX 12 of hoger met WDDM 2.0-stuurprogramma
  • Weergave: High definition (720p) scherm, groter dan 9-inch diagonaal en 8 bits per kleurkanaal ondersteuning
  • Internetverbinding en Microsoft-accounts: Windows 11 Home-editie vereist een internetverbinding en een Microsoft-account om de apparaatconfiguratie bij het eerste gebruik te voltooien. Nu staat Windows 11 Pro ook geen lokale accountcreaties toe, maar we hebben een handleiding om u te helpen deze vereiste te omzeilen. Volg de gekoppelde handleiding om te leren hoe u een lokaal account maakt in Windows 11.

Windows 12-prijs: wordt Windows 12 gratis?

Als we kijken naar de geschiedenis van Microsoft, suggereert alles dat upgraden van Windows 11 tot Windows 12 is gratis, net zoals het was voor Windows 10 tot 11. Bovendien kunnen in aanmerking komende pc’s die al Windows 10 gebruiken, een optie krijgen om Windows 12 gratis te installeren. Als u Windows 12 echter op een op maat gemaakte pc wilt gebruiken, moet u mogelijk de winkellicentie voor het aankomende desktop-besturingssysteem van Microsoft kopen.

Windows 12 Next Valley-update komt in 2024

Dus dat was alles wat we tot nu toe over Windows 12 weten, maar we zullen deze handleiding regelmatig bijwerken als er nieuwe lekken en geruchten op internet verschijnen. Hoewel Microsoft op dit moment misschien niet officieel commentaar geeft op Windows 12, lijkt het erop dat de volgende versie van Windows 11 inderdaad waarschijnlijk Windows 12 zal zijn. Hoe dan ook, dat is allemaal van ons. Als je de verborgen Windows 11-functies wilt weten, ga dan naar ons gekoppelde artikel. En als je vragen hebt, laat het ons dan weten in het commentaargedeelte hieronder.

Leave a Comment