Woorden om te gaan: leer elementaire Linux-terminologie

Het Linux-besturingssysteem is een open source, door de gemeenschap ontwikkeld besturingssysteem voor computers en servers, en is een van de meest gebruikte en ondersteunde besturingssystemen. Het beheert hardwarebronnen en applicaties en biedt een gebruikersinterface die beheerders en ontwikkelaars kunnen gebruiken.

Voor beheerders die nieuw zijn in het gebruik van Linux, kan een deel van de terminologie ontmoedigend lijken. Bekendheid met de belangrijkste Linux-termen kan echter iedereen helpen dit veelgebruikte besturingssysteem beter te begrijpen.

Distro

Een Linux-distributie – of distro – vertegenwoordigt een specifieke versie van het Linux-besturingssysteem dat is verpakt met andere componenten, waaronder installatieprogramma’s, beheertools of andere software. Linux-distributies zijn ontworpen voor eenvoudigere implementatie dan de basis, open source-versie van Linux, omdat ze aanvullende handmatige voltooiing van het besturingssysteem elimineren. Elke Linux-distributie is gericht op specifieke gebruikers of systemen, en de meeste zijn klaar voor gebruik.

Populaire Linux-distributies zijn Red Hat Enterprise Linux (RHEL), OpenSUSE, Ubuntu en Oracle Linux. Bepaalde commerciële distributies brengen gebruikers kosten in rekening voor ondersteuning, maar het open source-karakter van Linux verhindert leveranciers om zelf kosten in rekening te brengen voor Linux.

wisselvalligheid

Linux wisselt pagina’s uit op basis van inactiviteit in plaats van te wachten tot al het beschikbare geheugen is gebruikt. Linux swappiness beschrijft de snelheid waarmee een Linux-kernel pagina’s in en uit actief geheugen kan verplaatsen. Gebruikers kunnen swappiness finetunen door de swappiness-parameter aan te passen, ingesteld op een schaal van ergens tussen 0 en 100. Linux-servers staan ​​standaard automatisch op 60.

Stroom

Een Linux-stroom verwijst naar gegevens die van het ene proces naar het andere reizen in een Linux-shell. Maak een Linux-stream door tekens in te voeren vanaf een toetsenbord. Bewerk de stream door streamtekst te bewerken met Linux-commando’s zoals sed. Tekens in streams zijn ofwel standaardinvoer of standaarduitvoer van een proces of bestand. Vanuit de opdrachtregelinterface besturen pijp- en omleidingsopdrachten de invoer- en uitvoerstromen.

Xen

Xen is de open source hypervisor die de Linux-kernel standaard gebruikt. Het wordt geleverd met alle Linux-distributies en bestaat uit verschillende delen. Domein 0 verwijst naar het host-besturingssysteem, dat toegang heeft tot de stuurprogramma’s en zorgt voor de coördinatie. Domein U verwijst naar andere VM’s die op Xen draaien. Het biedt twee varianten van virtualisatie: paravirtualisatie en volledige virtualisatie. Paravirtualisatie voert een aangepaste versie van het besturingssysteem uit met efficiëntere communicatie tussen besturingssysteem en hardware, maar vereist een aangepast gastbesturingssysteem dat veel leveranciers niet bieden. Volledige virtualisatie maakt gebruik van ongewijzigde gast-besturingssystemen en vereist dat de CPU virtualisatie-uitbreidingen ondersteunt.

KVM

KVM is een andere open source hypervisor voor Linux-distributies. In tegenstelling tot Xen, laat KVM de Linux-kernel fungeren als de Type 2-hypervisor, die VM-omgevingen creëert en processorgeheugen, harde schijf en netwerkbronnen coördineert via het host-besturingssysteem. Het werkt met verschillende gast-besturingssystemen en kan naast de Linux-kernel worden geïnstalleerd.

Rsync

Rsync is een softwarehulpprogramma voor Linux-gebruikers dat bestanden en mappen van de ene host naar de andere kopieert. Het zet bestanden stapsgewijs over en biedt externe back-ups door gegevens buiten een firewall te synchroniseren. Gebruik het om directorystructuren en bestandssystemen bij te werken of om koppelingen, bestandseigendom, machtigingen, apparaten en tijden te behouden. Het is standaard beschikbaar op de meeste Linux-distributies.

SUSE-manager

SUSE Manager is een hulpprogramma voor infrastructuurbeheer voor Linux-systemen. Het voert een verscheidenheid aan taken uit, waaronder het automatiseren van Linux-serverprovisioning; configuratie en patchen; het beheren van inventaris en het volgen van activa voor hardware en software; monitoring en rapportage op servers; en monitoring voor compliance en beveiliging. SUSE Manager kan workloads zowel on-premises als in de cloud beheren. Het kan ook Linux-distributies over verschillende hardwareplatforms en virtualisatie-omgevingen beheren. Een verscheidenheid aan andere hardware- en softwarebeheertools kan worden geïntegreerd met SUSE Manager om een ​​nog uitgebreider beheer over een volledige Linux-omgeving te bieden.

Cygwin

Cygwin is een verzameling hulpprogramma’s waarmee Linux-applicaties op een Windows-besturingssysteem kunnen worden uitgevoerd en een Linux-achtige ervaring in Windows kunnen creëren. Dit helpt bij het migreren van applicaties van op Linux gebaseerde systemen naar Windows-gebaseerde systemen zonder dat ontwikkelaars grote wijzigingen in de broncode van die applicaties hoeven aan te brengen. Cygwin is gebaseerd op de dynamische linkbibliotheek, die fungeert als een emulatielaag, maar Cygwin wordt ook geleverd met een verzameling gratis tools. Gebruikers hebben toegang tot de Cygwin-omgeving via de Windows-opdrachtshell of via de Unix-shell, en geven Unix-opdrachten op dezelfde manier als op een Unix- of Linux-besturingssysteem.

Leave a Comment